După 26 de ani de muncă în poliție, comisarul șef Teodor Dumitrache, șeful Poliției orașului Panciu, se pensionează. Astăzi este ultima sa zi de muncă, iar mâine va fi prima zi de pensie. Åi-a început activitatea în vara anului 1989, Revoluția prinzându-l la Panciu. A lucrat apoi la Focșani și la Mărășești, unde a fost șeful Poliției până în iulie 2012, după care a revenit la comanda Poliției orașului Panciu, funcție din care își și încheie cariera de apărător al legii. Åi-a dedicat întreaga viață profesiei pentru că „mi-am ales-o”, nu de puține ori punându-și familia ori prietenii pe locul doi. Pleacă din sistem cu mulțumiri, dar și cu neîmpliniri. Ne-a mărturisit că și acum, cu puțin timp înainte de final, se gândește la cazurile nesoluționate, din diferite motive, și la oamenii cărora nu le-a putut face dreptate, chiar dacă știa că au. Nu din alte motive, ci din lipsă de probe.
Comisarul șef Teodor Dumitrache, șeful Poliției orașului Panciu, merge astăzi pentru ultima dată la sediul Poliției orașului Panciu, în calitate de șef. Asta pentru că de mâine, el va fi pensionar. Iese la pensie după 26 de ani de activitate, timp în care și-a făcut meseria cu responsabilitate pentru că „eu am ales-o”.
Prima lui zi de muncă în calitate de apărător al legii a fost 23 august 1989, după ce a absolvit Åcoala de Ofițeri Activi de Miliție. A fost la Panciu, oraș în care își și încheie activitatea. A lucrat aici pânâ în 2006 ca ofițer de ordine publică, atunci când a fost mutat la Serviciul de Ordine Publică la Focșani. După ce ani buni s-a „luptat” cu toporatorii, în ianuarie 2010 a fost împuternicit la comanda Poliției orașului Mărășești. O comunitate destul de greu de ținut în frâu. Apoi, în 2012, comisarul șef Dumitrache a revenit la Panciu, ca șef al poliției. În Panciu, cunoaște pe toată lumea și toată lumea pe el.
„Am 26 de ani și 2 luni de activitate în poliției. În toată această perioadă m-am dedicat în totalitate profesiei pentru că eu am ales-o. Familia m-a înțeles și s-a sacrificat pentru că așa a fost să fie. De multe ori când plec acasă mă întâlnesc pe stradă cu cunoscuți care mă întreabă dacă am terminat programul. Mereu le spun că doar l-am interrupt, pentru că de terminat nu se termină niciodată în meseria asta. Eu și acum, la final de carieră, vin la muncă primul și plec ultimul. Meseria asta este frumoasă dacă o faci cu plăcere. Åi doar punând suflet ai și rezultate. Rezultatele sunt satisfacția noastră, a polițiștilor, și mulțumirile care vin din partea oamenilor cărora le rezolvi o problemă. Polițiștii au fost dintotdeauna și huliți pentru că ei sunt în permanență în prima linie. Normal că o persoană care comite o infracțiune și o identifici nu te poate aprecia. În timp ce unul te urăște pentru că l-ai demascat, altul te apreciază că l-ai ajutat. Așa îți faci un dușman, dar și un prieten”, mărturisește polițistul, care și în ultimul ceas, mai ține pe birou situația dosarelor aflate în lucu, soluționate și nesoluționate.
„Regret că nu am putut face mai mult pentru cetățeni”
Comisarul șef Teodor Dumitrache nu pleacă din poliție sută la sută mulțumit de tot ce a făcut în întreaga sa carieră. Regretă că uneori nu a putut face mai mult pentru oameni și pleacă din sistem cu frustrările unor cazuri nerezolvate. Admite că poliția nu mai este ce-a fost odată, că infractorii se specializează în permanență, dar și că legislația este de multe ori, permisivă. „Am un regret. Acela că uneori nu am putut face mai mult pentru cetățeni. Au fost și cazuri când omul a venit și a reclamat ceva și mi-a indicat persoana care i-a făcut rău. Din lipsă de probe nu s-a ajuns acolo unde ar fi trebuit. Åi normal că atunci simți o frustrare față de cel care vine și reclamă și care crede că nu vrei să-l ajuți. Societatea a evoluat mult, infractorii s-au specializat extrem de mult și au foarte multe drepturi. Cred că democrația este prost înțeleasă de unii, iar legislația este uneori permisivă. Ar trebui să existe o constrângere în orice situație și atunci nu ți-ar mai spune cel pe care îl amendezi că îi poți da maximul de amendă că el oricum nu o plătește. Åi Noul Cod este mult mai flexibil”, spune polițistul.
Pe lângă frustrările cu care își încheie cariera, în cei 26 de ani de activitate a avut și satisfacții. Åi când spunem satisfacții nu ne referim la vreo avansare în grad înainte de termen ori la foloase materiale, ci la sincerele mulțumiri venite din partea unor oameni simpli pe care i-a ajutat, cu riscul luării unor pumni, de la alți oameni. I s-a întâmplat asta, în urmă cu mulți ani, atunci când un bărbat care a violat o fetiță, era așteptat de oameni în fața poliției pentru a fi tras la răspundere. Evident că polițiștii, printre ei și comisarul șef Dumitrache, nu puteau lăsa mulțimea să-l linșeze pe infractor așa că, cu riscul primirii câtorva pumni, l-au protejat pe acesta de furia oamenilor. Ghionturile luate au fost mai puțin importante. Importante au fost mulțumirile părinților copilei că l-au prins pe cel care le-a făcut rău.
„Pe colegi îi sfătuiesc să fie alături de comunitate”
La final de carieră, comisarul șef Teodor Dumitrache le transmite colegilor lui mai tineri ce le-a transmis și până acum de fiecare dată când a avut ocazia. „Să urmeze în continuare sfaturile pe care le-am dat și până acum. Să acorde atenție oricărei situații și să fie aproape de comunitate. Să primească întotdeauna oamenii cu zâmbetul pe buze și să-i sprijine când aceștia au nevoie de ei, pentru că cetățenii ne dau calificativul. Ei ne spun dacă suntem profesioniști sau nu. Cu mare parte dintre angajații de aici am îmbătrânit împreună. Întotdeauna subordonaților mei le-am cerut să fie profesioniști și să-și îndeplinească obligațiile așa cum trebuie. Oamenii vin la noi pentru că au nevoie de ajutor, iar noi trebuie să facem totul pentru a-i ajuta”, spune comisarul șef Dumitrache.
Nu doar colegilor a vrut să le transmită ceva ci și membrilor familiei sale, în special soției și celor doi copii. A ținut să le mulțumească pentru că l-au sprijinit și pentru că de multe ori i-a lăsat pe ei pentru serviciu. „La sfârșit de carieră aș vrea să mulțumesc familiei pentru că a înțeles complexitatea muncii de poliție și a fost întotdeauna alături de mine. De asemenea, mulțumesc și conducerii IPJ, care întotdeauna m-a sprijinit”, a adăugat polițistul.
Îi va preda ștafeta comisarului șef Ion Chivoiu
Ce va face de marți încolo nu știe exact. Spune că îi va trebui o vreme să se acomodeze cu statutul, apoi, dacă va găsi să facă ceva, va face. „După ziua de luni va trebui să mă acomodez cu statutul. Apoi voi vedea ce voi face. Dacă voi găsi ceva de muncă probabil că voi munci. Există posibilitatea și să cochetez cu politica. Vom vedea. Deocamdată este devreme să mă pronunț”, a conchis comisarul șef Teodor Dumitrache, care astăzi îi va preda ștafeta colegului său, comisar șef Ion Chivoiu.