Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Sindicaliștii din învățământ au discutat despre decontul navetei, creșteri salariale și CAR


Sindicatul Liber din Învățământ (SLI) Vrancea a organizat la finele săptămânii trecute o întâlnire cu liderii de sindicat din școli, întâlnire care a avut loc la Casa de Cultură din Focșani. Conform datelor furnizate de vicepreședintele SLI Vrancea, Constantin Ionescu, ședința periodică a Consiliului Județean al SLI a cuprins raportul de activitate al organizației, au fost prezentați noii lideri din școli aleși din mai până acum, dar și cei care au ieșit la pensie. Au fost purtate discuții despre noua Lege a salarizării și CAR – ul profesorilor. De asemenea un subiect la fel de interesant l-au reprezentat drepturile salariale, dar și majorările promise de guvernanți.
    Liderii de sindicat prezenți la ședință au cerut ca majorarea de 15 % a salariilor celor din învățământ să se aplice la salariul de încadrare și nu la salariul brut, cum s-a procedat până acum cu celelalte creșteri salariale. Constantin Ionescu a spus că profesorii au cerut sindicatului să facă demersuri la MECS și pentru simplificarea decontării navetei. Situații deosebite sunt la Chiojdeni și Homocea, unde sindicatul strânge documente pentru acționarea în judecată a consiliilor locale și primăriilor pentru refuzul decontării navetei profesorilor. Vicepreședintele SLI Vrancea a mai precizat că au fost câștigate procesele cu primăriile Mărășești și Fitionești pe această temă.    
    Daniela Plăiașu, lidera de la Colegiul Național Unirea Focșani, a ridicat problema discriminării colegilor pensionari care sunt încă în activitate și care sunt remunerați în sistem de plată cu ora, considerându-se că astfel se creează o discriminare, față de alți bugetari care cumulează pensia cu salariul. În acest sens, lidera a cerut ca sindicatul să sesizeze Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
    Constantin Ionescu a trecut în revistă situația CAR SLI Vrancea. „Avem până la acest moment peste 15 împrumuturi acordate, peste 150 de membri și cea mai mică dobândă de pe piața CAR – urilor, respectiv 7%, aplicată la început. La acest moment acordăm un împrumut de maxim 3.000 lei, urmând ca de la anul să mărim suma la 5.000 lei. Ne bucurăm că am reușit să venim în sprijinul colegilor care au probleme financiare: copii la facultate, rate la bănci care au dobânzi destul de ridicate”, a spus vicepreședintele SLI Vrancea, Constantin Ionescu.
    Liderii au fost nemulțumiți că în școli colegii lor care se ocupă de programul Lapte și Corn, în loc să își facă datoria de dascăli, sunt obligați să meargă în fiecare clasă să împartă personal laptele și cornul. Acești profesori responsabili de acest program sunt obligați să aibă analizele epidemiologice la zi. Liderii au cerut ca firmele care distribuie aceste produse să asigure personal, iar dascălii să nu mai fie responsabili de acest lucru. „Colegii noștri au perfectă dreptate și vom cere ministerelor Educației și Sănătății să caute soluții în afara școlii, fără să mai implice dascălii, iar firmele care distribuie aceste produse să asigure ele personal în acest sens. Cerem de asemenea reglarea situației bibliotecarilor din mediul rural din școli, care să fie plătiți pentru munca depusă”, a spus vicepreședintele SLI Vrancea, Aurel Åželaru.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?