Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: DJ VALI P., tânărul din Suraia care visează să mixeze pe un stadion


 La început de săptămână și într-o superbă zi de octombrie, în parcul din Piața Unirii, l-am cunoscut pe Valeruș Poiană, un tânăr cu o iubire nemărginită față de muzică și față de niște genuri aparte, despre care nu auzi la toate colțurile. Povestește despre mixuri și despre celelalte pasiuni ale sale, trecându-și mâna prin părul blond și tuns „la modă”, cu o sclipire aparte în ochii săi albaștri și plini de povești nespuse. E vorbăreț și prietenos, iar asta te ajută să vezi dincolo de vorbele sale, să-l cunoști cu adevărat. La doar 23 de ani știe ce înseamnă viața, greutățile și necazurile, iar partea negativă din viața sa l-a „împins” către muzică, în care și-a găsit refugiul perfect, așa că de fiecare dată când simte că ceva e în neregulă, se așează în fața calculatorului și mixează. „Muzica reprezintă pentru mine cel mai frumos lucru inventat de om, cu o evoluție fără margini și fără limite de creație„, îmi spune zâmbind.

Muzica, pansament pentru rănile din copilărie

    Încă de mic a fost pasionat de acorduri și sunete. A văzut și a îndurat multe, copil fiind, și unica soluție de „scăpare” din real era refugiul în muzică. A fost un copil cuminte, ascultător și a crescut doar de mama sa, tatăl fiind plecat în străinătate. „Așa mi-am găsit un loc al meu, am făcut ceea ce am simțit și ce mi-a plăcut”, zice tânărul. Se desprinde de realitatea urâtă, uneori, ori de câte ori își pune căștile pe cap. Totul a trecut la un alt nivel când băiețelul a crescut. A început să se intereseze despre cum se face un mix, o compoziție proprie prin anul 2010, inspirat fiind de la un coleg care mai mixa prin diferite localuri. Nu a fost susținut niciodată de familie, care avea pregătit pentru el un cu totul alt viitor. Născut la țară, în comuna Suraia, tânărul a crescut de la 10 ani pe meleaguri străine, în Verona, unde a studiat mai târziu la o școală profesională și a obținut calificare de mecanic auto. Nu i-a plăcut niciodată acest domeniu și nu i-a acordat nici o șansă. Știa, simțea că nu este pentru el, că nu i se potrivește. S-a întors în țara sa, în vara anului 2014, deși putea obține cetățenia în Italia.
    Valeruș ar fi trebuit să aleagă o meserie în agricultură, conform dorințelor tatălui său. Acest lucru nu s-a întâmplat și nu fiindcă băiatului nu i-ar plăcea munca la țară, deoarece recunoaște că-și ajută părinții la treburile gospodărești ori de câte ori se ivește ocazia, ci pentru că nu simțea că asta îi este destinat să facă. „Cel mai greu e să-ți găsești un stil propriu, să fii original. Personal, ca genuri muzicale, îmi plac electro house, progressive, trapstep, dutch house. Nu sunt foarte cunoscute de lume, tocmai de aceea îmi și dedic timpul muzicii. Am încercat să fiu diferit prin aceste genuri, să aduc lumii ceva nou, am încercat o schimbare. Nu contează foarte mult părerea altora în ceea ce privește genul, dar sunt sigur că într-o zi voi fi descoperit într-un mod plăcut”, mărturisește Valeruș pe un ton optimist. A avut evenimente în Focșani, la câteva localuri, iar muzica sa a prins la unele persoane, însă în alte situații a fost nevoit să se adapteze publicului. Deși își dorește să devină cunoscut prin ceea ce face, nu ar vrea să fie un DJ oarecare, își dorește să se remarce prin originalitatea genului și stilului său.
    Modelul său, mentorul său așa cum îi place să-l numească, este Dj-ul Don Diablo, originar din Èšările de Jos. Nu doar stilul dj-ului l-a atras, ci și povestea lui de viață în care se regăsește într-o mare măsură.

Înclinații către gastronomie și participant la MasterChef

    Nu s-a axat exclusiv pe domeniul muzical. A încercat să se dezvolte pe mai multe planuri și să învețe câte ceva din fiecare. Astfel și-a descoperit pasiunea pentru gastronomie. Fiind pus în fața situației de a-și găti singur, a început cu rețetele ușoare, iar treptat și-a dat seama că poate mai mult. Și-a încercat norocul anul acesta și la cunoscutul concurs „MasterChef”, însă nu a reușit să treacă de preselecții. Nu e dezamăgit de asta, deoarece e tipul de persoană care învață din orice și consideră că un eșec e o lecție de viață. A mai participat în anul 2014 și la concursul organizat de Burn, intitulat Burn Recidency, unde mixul său a ocupat locul 327 din aproximativ 7.000 de piese. Dacă ar fi câștigat competiția, ar fi primit o rezidență de trei luni în Ibiza, însă norocul nu a fost nici de această dată de partea sa.
    Un alt fapt cu care se mândrește tânărul Valeruș este participarea sa din acest an la Untold Festival, unde a reușit să ajungă în ultimii 20 de participanți. De asemenea, în prezent așteaptă cu sufletul la gură răspunsul de la HighWayMix Competition, unde s-a înscris anul acesta. Un regret al său este că nu a putut ajunge la București în septembrie, când a fost invitat să mixeze la împlinirea a 18 ani de Radio Deea. „Nu am avut posibilități să ajung, însă sper să merg cât mai curând, pentru că invitația este valabilă în continuare”, spune tânărul.
    Nici fotbalul nu-i este străin. Valeruș Poiană a făcut parte din echipa de fotbal Virtus, în Liga I la Amatori, timp de aproximativ doi ani. Consideră că sportul trebuie să facă parte din viața oricui, zi de zi, pentru a se menține sănătos și să aibă condiție fizică. Se declară adeptul unui stil de viață sănătos și un consumator de bere.

Și-a dorit să devină pilot în aviația militară

    În prezent, Valeruș lucrează la un pub, ca ajutor de bucătar, iar în viitorul apropiat va avea un al doilea job, la o casă de pariuri din Suraia. Deși va fi ocupat de luni până duminică, zi și noapte, băiatul susține că nu va înceta niciodată să mixeze, să creeze muzică. „Îmi ia cam trei săptămâni o piesă, fie că e remix, fie că e ceva propriu. Îmi fac și îmi voi face întotdeauna timp pentru muzică, orice ar fi”, mărturisește acesta. O dorință neîmplinită a băiatului este legată de una din opțiunile legate de cariera sa. A avut o perioadă când și-a dorit să fie pilot în aviația militară, însă acest fapt nu a putut deveni realitate și s-a resemnat. S-a gândit că o carieră în muzică e ceea ce-l va defini, ce-l va împlini. A aflat de un curs de producție ce se va desfășura în Verona și costă 500 de euro. „Aveam un viitor asigurat dacă reușeam să particip la acel curs”, spune tânărul cu o oarecare tristețe. Nu a putut să se înscrie din cauza banilor, părinții săi nu i-au putut oferi acea sumă, iar Valeruș s-a resemnat și de această dată cu gândul că, totuși, cândva va fi mai bine și pentru el.
    Își amintește cu drag de prima sa meserie practicată- ospătar într-un hotel de patru stele, timp de un an și jumătate. Când și-a perfecționat abilitățile, Valeruș a profesat ca ajutor de bucătar, spre bucuria sa, fiind pasionat de misterele bucătăriei. Reîntors pe meleagurile vrâncene, a lucrat într-un magazin de piese auto timp de nouă luni, după care a plecat la Constanța, unde s-a angajat la un Call Center pentru Vodafone Italia.

Nu-și vede viitorul fără muzică

    Până în prezent, tânărul DJ a investit în aparatura sa de acasă în jur de 3.000 lei. Nu pare o sumă mare, dar pentru o persoană de 23 de ani, care își câștigă proprii bănuți muncind ca angajat necalificat, reprezintă un sacrificiu. Când vine vorba să se descrie în câteva cuvinte, zâmbește. „Răbdător, îmi place să-mi asum riscuri. Sunt o fire curioasă, visătoare- dar cu limite. De fel, sunt optimist și am încredere în persoanele din jurul meu. Visul meu actual este să mixez la un festival, în aer liber, în România sau în afară. Spun că prefer în aer liber, deoarece sunt de părere că aș avea un alt fel de public. Mi-aș dori să fiu pe o scenă, în fața a mii de oameni care să aplaude cu mine, pe mixurile mele”, sunt cuvintele băiatului. Se vede mixând toată viața, indiferent de timpul pe care îl va acorda muzicii pe viitor. E o pasiune cu care vrea să îmbătrânească și speră să fie contactat de o casă de discuri cu care să colaboreze. Cât despre viitor, tânărul se vede căsătorit și cu doi copii. El a crescut singur și uneori și-a dorit o a doua prezență zilnică în viața sa. Părinții au încercat să-i ofere un frățior sau o surioară, însă acest lucru nu s-a concretizat.
    Dacă ar fi să poată schimba ceva, ar schimba felul în care oamenii văd lucrurile. „Noi ne alegem pasiunile, noi decidem viața de zi cu zi, noi ne alegem prietenii. Tot noi suntem responsabili de reușitele noastre”, zice acesta.
    Dacă vă interesează activitatea lui, îl găsiți accesând
https://www.facebook.com/ValiP.Official
https://www.facebook.com/Surbanka
https://www.youtube.com/user/VALIP1000

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?