Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Amenzi și veste reflectorizante împărțite căruțașilor și bicicliștilor, la târgul de la Tichiriș


Polițiștii rutieri continuă activitățile de prevenire a evenimentelor rutiere grave în care sunt implicați bicicliști și căruțași. Ieri, oamenii legii au mers la Tichiriș, în comuna Vidra, acolo unde s-a organizat un bâlci. Polițiștii au discutat cu căruțașii și cu bicicliștii, cărora le-au împărțit veste reflectorizante. De asemenea, le-au explicat  regulile de circulație pe care trebuie să le respecte pentru a nu fi victime ale unor accidente.
    S-au purtat discuții cu peste 300 de căruțași și bicicliști și s-au înmânat peste  100 de veste reflectroizante. „Astăzi, 26 octombrie a.c., polițiștii rutieri sprijiniți de polițiștii Secției Rurale Vidra, au fost prezenți la Târgul Anul din zona Tichiriș, locație care concentrează un număr foarte mare de căruțași și bicicliști. În urma depistării căruțașilor și bicicliștilor, pe lângă măsurile de aplicare a legii, polițiștii le-au înmânat peste 100 de veste reflectorizante, precum și pliante cu mesaje de prevenire a accidentelor rutiere. Polițiștii le-au explicat acestora faptul că în calitate de participanți la trafic, bicicliștii și căruțașii sunt foarte expuși riscului de a fi implicați în accidente de circulație și le-au oferit sfaturi pentru a nu victime ale unor evenimente rutiere grave. Cel mai adesea, căruțașii și bicicliștii sunt victime ale unor accidente prin acțiuni proprii, cum ar fi: efectuarea de manevre fără asigurare, consumul de băuturi alcoolice, neechiparea corespunzătoare a bicicletelor și atelajelor hipo, nepurtarea vestei reflectorizante, lipsa sistemului de frânare sau lumini/ alte elemente reflectorizante, necunoașterea sau neaplicarea semnalelor și regulilor specifice de circulație stabilite și nu în ultimul rând lipsa căștii de protecție a bicicliștilor, care deși nu e obligatorie, ar putea reduce semnificativ vătămarea suferită de aceștia în cazul implicării în accidente. În cadrul acțiunii de astăzi (ieri-n.r.) polițiștii au purtat discuții cu peste 270 de căruțași și peste 50 de bicicliști. Astfel de activități vor continua și în perioada următoare”, a transmis subcomisar Bogdan Toader, de la Biroul de Presă al IPJ Vrancea.

În atenția căruțașilor:
    Căruțașilor le este interzis să conducă altelajele dacă au consumat alcool; le este interzis să conducă atelajele pe drumurile naționale, în municipii și pe drumurile unde sunt instalate indicatoare de interzicere a accesului. La deplasarea pe drumurile publice, căruțașii sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de mers cu brațul și să se asigure că din față sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranța deplasării. Căruțele trebuie conduse pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului. De la lăsarea serii și până în zorii zilei, ori când vizibilitatea este redusă, căruțașul trebuie să poarte obligatoriu vestă reflectorizantă, iar căruța să aibă o lumină albă sau galbenă în partea din față, iar în partea din spate o lumină de culoare roșie. Căruțașilor le este interzis să transporte în vehicule persoane care stau în picioare.
Căruțașii sunt obligați să conducă animalele astfel încât acestea să nu constituie un pericol pentru el și ceilalți participanți la trafic, să nu oprească sau să staționeze pe partea carosabilă a drumului public și să nu părăsească vehiculul sau animalele ori să doarmă în timpul mersului. Dacă transportă obiecte care depășesc în lungime sau în lățime vehiculul, căruța trebuie semnalizată ziua cu un steguleț de culoare roșie, iar noaptea sau în condiții de vizibilitate redusă cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, montat în partea din spate a încărcăturii. Animalele care însoțesc atelajele trebuie legate de latura din dreapta a vehiculului sau de partea din spate a acestuia, cât mai aproape de partea dreaptă, iar legătura nu trebuie să fie mai mare de 1,5 m.
Pe timpul opririi sau staționării pe acostament ori în afara părții carosabile, animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă. Proprietarii de căruțe au obligația să le înregistreze la Primăria de domiciliu, să aibă aplicate pe fundătoare și pe o laterală plăcuțele tip cu numărul de înregistrare și să aibă asupra lor actul de identitate și certificatul de înregistrare.
 
În atenția bicicliștilor:
    Bicicliștilor le este interzis să conducă bicicletele dacă au consumat alcool. La deplasarea pe drumurile publice, bicicliștii sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de mers cu brațul și să se asigure că din față sau din spate nu circulă alte vehicule. Bicicletele trebuie conduse pe partea carosabilă pe un singur rând, iar dacă există un acostament practicabil sau o potecă, bicicletele trebuie conduse pe acestea.
Bicicliștii sunt obligați să poarte vestă de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.
    Bicicliștilor le este interzis să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se află pe bicicletă; să circule pe trotuare, dacă nu sunt amenjate piste de biciclete; să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale ori fără a menține contactul roților cu solul. De asemenea, este interzis să se țină de un vehicul în mers ori să fie împins/tras de o persoană dintr-un vehicul aflat în mers; să transporte o altă persoană, cu excepția copilului de până la 7 ani; să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează circulația; să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor; să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă; să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor.
    Bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare și de direcție eficace,  să fie echipată în față cu lumină albă sau galbenă, iar în spate cu lumină roșie, iar pe spițele roților cu elemente sau dispozitive care, în mișcare, formează un cerc continuu, de culoare portocalie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?