Tinerii, care la începutul lunii august au fost arestați pentru trafic și consum de droguri, au fost trimiși în judecată de procurori. Este vorba despre Ștefan M., zis „Steve”, de 19 ani, Eduard Paul D., de 18 ani, Mihail Claudiu B., zis „Flocea”, de 20 de ani, Dan Alexandru È., de 26 de ani, și Laurențiu I., de 20 de ani, toți din Focșani, și Andrei Gabriel C.N., de 29 de ani, și Petre Claudiu S., de 34 de ani, ambii din București. Laurențiu I. este nepotul decanului Baroului Vrancea Ioan Ioanovici și singurul care a fost pus în libertate la scurt timp după arestare, mai exact sub control judiciar pe cauțiune. Niciunul dintre ei nu a mai comis infracțiuni până acum. Potrivit anchetatorilor, și-ar fi început activitatea infracțională anul acesta, cei care au pus afacerea cu droguri pe picioare fiind Mihail Claudiu B., Laurențiu I. și Dan Alexandru È..
Procurorii au stabilit în urma anchetei ce rol a avut fiecare dintre ei în cadrul grupului infracțional. În ceea ce-l privește pe Ștefan M., procurorii au stabilit că în perioada mai-iulie, de mai multe ori, a procurat, cumpărat, deținut și vândut droguri, în total vreo 50 de grame de canabis. Din această cantitate a vândut de patru ori investigatorului sub acoperite câte 0,17; 0,59; 0,17 și 0,31 grame de canabis, evident fără să știe cui vinde și nici că fiecare tranzacție înseamnă pentru anchetatori o probă în dosar. El nu doar a vândut droguri, ci și-a procurat și pentru consumul propriu.
Referitor la Eduard Paul D., anchetatorii au stabilit că de la finele anului trecut și până la începutul acestui an, el ar fi deținut și vândut droguri, pe care le-ar fi procurat de la Laurețiu I.. Anchetatorii susțin că lua câte 20 de grame la două săptămâni, cantitate din care și consuma. În luna mai, tânărul a aderat la grupul infracțional, care ar fi fost constituit de cei trei amintiți anterior în scopul obținerii unor importante beneficii materiale. Eduard Paul D. a acționat în cadrul grupului până în luna august, perioadă în care a vândut, transportat, procurat, cumpărat și deținut cantitatea de aproximativ 100 grame de canabis. De asemenea, în această perioadă a și primit diferite sume de bani, obținute din vânzarea unei părți din cantitatea de 100 de grame de droguri.
Marfă cumpărată din cartierul Pantelimon
În ceea ce-l privește pe Mihail Claudiu B., anchetatorii spun că din mai și până în august, prin mâini i-a trecut cantitatea de 350-400 grame de canabis. Din această cantitate, 200 de grame de canabis a livrat-o personal către cumpărători, iar aproximativ 100 de grame de canabis le-a furnizat lui Paul Eduard, dar și altor persoane pentru a le vinde. În toată această perioadă, el ar fi primit diferite sume de bani obținute din vânzarea mărfii.
Nepotul decanului este acuzat și el de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic și consum de droguri. În cazul lui Laurențiu I. anchetatorii au stabilit că din mai și până în data de 2 august, el ar fi vândut, transportat, procurat, cumpărat prin intermediar și deținut cantitatea de aproximativ 350-400 grame de canabis. Din vânzarea drogurilor a obținut diferite sume de bani. La percheziția domiciliară, anchetatorii ar fi găsit și ridicat mai multe mucuri de țigară confecționate artizanal, dar și un grinder în care s-a pus în evidență THC. Tot el ar fi fost cel care a intermediat tranzacții dintre ceilalți doi inculpați cu care a constituit grupul infracțional, în sensul că pe unul dintre ei l-a pus în legătură cu celălalt. Anchetatorii susțin că el ar fi inițiat și susținut financiar această activitate infracțională. De asemenea, el ar mai fi intermediat, inițiat și sponsorizat și alte tranzacții de droguri. Acest lucru s-a întâmplat până în luna aprilie.
Referitor la Dan Alexandru È., anchetatorii spun că în luna mai ar fi pus bazele afacerii cu droguri, iar de atunci și până la flagrant ar fi cumpărat, deținut și vândut cantitatea de aproximativ 400-450 grame de canabis. Mare parte din aceasta a vândut-o celorlalți doi inculpați cu care a constituit grupul infracțional, aceștia din urmă dându-i bani pentru a putea cumpăra marfa. A mai vândut și altor persoane, unele dintre ele colege de muncă, contra unor sume modice, respectiv între 15 și 50 de lei. Andrei Gabriel C. N., tot în perioada mai-iulie, ar fi procurat, cumpărat, deținut și vândut aproximativ 450-500 grame de canabis, la percheziția efectuată acasă la el găsindu-se cantitatea de 10 grame de canabis.
Ultimul inculpat din dosar este Petre Claudiu S., căruia i-ar fi trecut prin mâini cea mai mare cantitate de droguri, respectiv 700 de grame de canabis. Cumpăra marfa de la un anume Alexandru din cartierul Pantelimon din București și o vindea altor persoane, printre care și Andrei Gabriel C., cu sume cuprinse între 40-45 lei gramul. La percheziția din 2 august, anchetatorii au găsit cantitatea de 18,98 grame pe care i-o vânduse lui Andrei Gabriel contra sumei de 1.900 lei.
Judecătorii i-au pus sub control judiciar, procurorii au făcut apel
Doar Laurențiu I. nu se află în acest moment în arest, el fiind pus cu ceva timp în urmă sub control judiciar pe cauțiune. În ceea ce-i privește pe ceilalți șase, în ședința din data de 23 octombrie, magistrații Tribunalului Vrancea le-au înlocuit arestul preventiv cu măsura controlului judiciar. Procurorii DIICOT nu au fost mulțumiți de soluție și au făcut apel, care se va judeca la Galați.
Abia după judecarea apelului cei șase ar putea ieși din arest, în cazul în care judecătorii resping contestația procurorilor. „(…) dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată față de inculpații: Dănăilă Eduard Paul, Mircescu Åtefan zis «Steve», Èăranu Dan Alexandru, Bortoș Mihail Claudiu zis «Flocea», Scântei Petre Claudiu, Curcanu-Nițescu Andrei-Gabriel cu măsura arestării controlului judiciar. (…) atrage atenția fiecărui inculpat că în cazul încălcării cu rea credință a obligațiilor dispuse, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestului preventiv. (…) Dispune punerea în libertate a inculpaților la data rămânerii definitive a încheierii dacă nu sunt arestați în altă cauză, de sub puterea mandatelor de arestare preventivă (…). Cu drept de contestație în termen de 48 ore de la comunicare”, se arată în soluția instanței.
Percheziții pentru destructurarea grupului infracțional
Cei șapte au fost reținuți și arestați după ce polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, sub coordonarea DIICOT, au organizat un flagrant și apoi au efectuat 10 percheziții în Vrancea și București, la domiciliile suspecților, în căutare de probe. S-au găsit droguri, bani, telefoane, dar și cântare.
„La data de 3 august a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea și procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vrancea au efectuat zece percheziții domiciliare în municipiul București și în județul Vrancea, la locuințele a 7 persoane, bănuite de trafic de droguri de risc. În urma perchezițiilor și a unei prinderi în flagrant delict, polițiștii au ridicat telefoane mobile și cântare electronice folosite în activitatea infracțională, aparatură specifică pentru realizarea unei culturi de cannabis, 2.500 de lei, 50 de g. de cannabis și 5 g. de hașis”, se arăta într-o informare a IPJ Vrancea.