Ciupercile culese din pădure continuă să facă victime. Marți, trei bărbați din Sihlea au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Focșani, după ce au consumat ciuperci. Cei trei bărbați, care au 29, 38, respectiv 39 de ani, s-au simțit rău la scurt timp după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. Medicii de gardă i-au stabilizat, iar cei trei bărbați au refuzat internarea.
Pentru a nu ajunge de la masă pe patul spitalului, medicii recomandă să nu consumați decât ciuperci achiziționate din spațiile comerciale autorizate, acolo unde acestea sunt verificate sanitar-veterinar înainte de a fi puse în vânzare, iar în cazul apariției primelor semne de boală prezentați-vă de urgență la medic. ” Intoxicația cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubație (de la 15 minute la trei ore de la consum) se manifestă prin simptome digestive – dureri abdominale, vărsături, alterarea stării generale, abundența salivației, amețeli, grețuri, transpirații intense, tulburări cardio- respiratorii, mâncărimi la nivelul tegumentelor, precum și tremurături, agitație. În cazul intoxicației cu ciuperci cu perioadă lungă de incubație, simptomele apar după 12 – 24 de ore de la consum și se manifestă prin grețuri, vărsături, ulterior putând apărea fenomene de afectare hepatică gravă, renală, tulburări neurologice și chiar comă ce poate duce, în final, la decesul persoanei”, avertizează medicii.
De asemenea, medicii le mai recomandă vrâncenilor să fie precauți atunci când nu cunosc ciupercile și îi sfătuiesc insistent să nu le dea copiilor, nici măcar pe cele care sunt sigure, deoarece este un aliment indigest, greu tolerat de cei mici.