Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Vinurile roșii din Alsacia se află în curs de recunoaștere


Alsacia, renumită pentru vinurile sale albe este în căutarea recunoașterii pentru vinurile roșii ca bază pentru Pinot Noir, acestea fiind constat preocupate de o apropiere de marile vinuri Pinot de Burgundia, informează agenția France Presse. „Se poate obține o producție la fel de bună ca în Burgundia”, a spus viticultorul Jean-Pierre Frick, prezentând un Pinot Noir de un roșu profund, tras dintr-un butoi mare de stejar din pivnițele Pfaffenheim din apropiere de Colmar. „Climat nostru este aproape mai bun decât al lor și avem, de asemenea soluri magnifice în Alsacia”, a adăugat viticultorul care produce pe solurile calcaroase de la Strangenberg și Rot Murle, vinuri roșii bio cu randamente mici. Complexitatea solului alsacian este, de asemenea, foarte asemănătoare cu cea din Burgundia, cele două regiuni fiind situate într-o continuitate geologică.
Pe piața mondială, vinurile alsaciene beneficiază de asemenea de un mare atu moștenit de la tradiția germană: acela de a putea să includă numele strugurilor pe etichetă, asemănător vinurilor din Lumea Nouă. Singurii struguri roșii cultivați în Alsacia, Pinot Noir suferă încă în prezent de un handicap comercial important: nu pot fi comercializați sub denumirea clasificării ‘Grand cru’, chiar și atunci când sunt cultivați pe o parcelă clasificată.
Aceasta excludere este explicată în parte prin ‘relativa condescendență’ cu care erau încă privite în urmă cu câțiva ani vinurile roșii din Alsacia, a explicat Frédéric Bach, director al Asociației viticultorilor din Alsacia (AVA): este vorba despre vinurile diluate cu randamente ridicate, „lejere și foarte agreabile, care navighează între roșu și rosé”, servite de obicei foarte proaspete.
Probabil, regula s-ar putea schimba: casa de vinuri Walled, cu o duzină de alte domenii, va cere, înainte de sfârșitul anului Institutului național al originii și calității vinurilor (Institut national de l’origine et de la qualité, INAO) dreptul de a eticheta ca ‘Grand cru’ vinuri roșii din trei regiuni clasificate: Vorbourg, Hengst și Kirchberg de Barr. Și alte cereri asemănătoare sunt în curs de pregătire.
Renumit în întreaga Europă în Evul Mediu, vinut roșu de Alsacia a parcurs un drum lung: de la 2% dintre viile regionale în 1969, suprafața plantată cu Pinot Noir reprezintă astăzi 10% din aceste vii. De asemenea, a evoluat și calitatea, vinul devenind din ce în ce mai viguros și mai structurat, strugurii fiind macerați mai mult timp, a relevat Frédéric Bach. Punctul de vedere este împărtășit de Romain Iltis, cel mai bun Sommelier din Franța în 2012, care oferă spațiu suficient pentru vinul roșu alsacian pe lista de vinuri de la Villa Lalique, restaurantul său din nordul Alsaciei.
Potrivit opiniei sale, astăzi se parcurge o nouă etapă prin angajarea a tot mai mulți viticultori pe drumul deschis de câțiva pionieri din Alsacia. Printre ei, Jean-Michel Deiss, care elaborează de 40 de ani un vin roșu vulcanic puternic pe dealul Burlenberg din Bergheim, un sol calcaros destul de asemănător celui de la Cotes de Nuit. „Pasiunea mea pentru roșu Burlenberg mi-a schimbat perspectiva cu privire la modul în care fac vin”, a spus Jean-Michel Deiss, care așteaptă acum „o revoluție” calitativă în Alsacia având ca rampă de lansare vinul roșu. „Pinot Noir este un strugure atât de fragil, încât nu suportă mediocritatea” și necesită eforturi importante pentru realizarea unei producții de calitate, a confirmat somelierul Romain Iltis. „Burgundia rămâne modelul, acolo fiind produse cele mai celebre vinuri Pinot Noirs ale lumii”, a spus Romain Iltis. Cu toate că există vinuri Pinot Noir foarte bune în Oregon (SUA) sau Noua Zeelandă, cele din Alsacia „vor avea o carte de jucat”, a spus somelierul.
În timp ce în Burgundia vinurile de Beaune, Pommard și Volnay, decimate în ultimii ani de mai multe episoade de grindină, au făcut prețurile prohibitive este loc pentru vinurile roșii de Alsacia, consideră Jean-Michel Deiss. „Există o cerere puternică la nivel global pentru Pinot Noir”, confirma Véronique Mure, ale cărei vinuri roșii, se epuizează regulat din stocuri de câțiva ani, mai adaugă AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?