Aproximativ 2.200 de vrânceni au fost nevoiți să depună cereri pentru eliberarea unui nou card de sănătate, pentru că pe primul l-au pierdut înainte de a-l folosi. Aceștia au trebuit să plătească la casieria Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) o taxă în valoare de 15,5 lei. Până când au primit duplicatul, reprezentanții instituției le-au eliberat adeverințe de asigurați, valabile 60 de zile.
Astfel, asigurații care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate pot solicita eliberarea unui duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere și vor plăti contravaloarea noului document și a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, în valoare de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asigurații vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate, ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.
Asigurații care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menționa motivele refuzului și vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acești asigurați în baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverința nu trebuie să rămâna la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.
Pentru asiguratii care împlinesc vârsta de 18 ani și/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comandă de tipărire și distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceaștia vor primi cardul național de sănătate prin servicii poștale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.
Peste 195 mii de carduri pentru vrânceni
Pentru județul Vrancea au fost emise 195 de mii de carduri, iar dintre acestea 10.600 au fost returnate la CAS. 6.300 dintre ele au fost distribuite cu ajutorul medicilor de familie, iar aproximativ 600 mai sunt la CAS și așteaptă să fie ridicate de asigurați. De asemenea, și asigurații OPSNAJ se pot prezenta la CAS pentru a intra în posesia cardurilor de sănătate.
Persoanele care nu au primit încă, la domiciliu, cardul național de sănătate, pot afla dacă acesta a fost emis accesând o pagină de internet, respectiv http://www.casan.ro/casvn/page/verificare-asigurat.html, unde trebuie introdus codul numeric personal al solicitantului și un cod de verificare afișat pe ecran. Apoi, site-ul va genera mai multe informații, printre care și dacă persoana este asigurată, data înscrierii la medicul de familie și dacă are cardul de sănătate emis. În cazul în care acest document a fost emis, dar nu l-ați primit, vă puteți adresa CAS pentru ridicarea lui.
Cardul național face dovada calității de asigurat și confirmă prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, autoritățile susțin că banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiți mai eficient și mai transparent.