Un bărbat din Răstoaca a ajuns la spital, ieri după-amiază, după ce a fost implicat într-un accident. Ion G., de 74 de ani, care era băut, având o alcoolemie de 0,58 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, se deplasa pe o bicicletă, pe strada Bucegi din Focșani. La un moment dat, a vrut să schimbe direcția de mers, moment în care s-a dezechilibrat și a intrat în coliziune cu partea din spate a unei mașini, condusă de Valeriu A., de 67 de ani, din Focșani.
În urma coliziunii, biciclistul a căzut pe partea carosabilă și a suferit mai multe leziuni. Ion G. a fost transportat la spital, dar la scurt timp a plecat din unitatea medicală, revenind după aproximativ 40 de minute. „Un bărbat de 74 de ani, din comuna Răstoaca, în timp ce se deplasa pe o bicicletă pe strada Bucegi, din Focșani, s-a dezechilibrat și a acroșat un autoturism marca Renault Symbol, condus regulamentar de un bărbat de 67 de ani, din Focșani. Apoi, biciclistul a căzut pe partea carosabilă, suferind mai multe leziuni. Victima a fost transportată la spital, de unde a plecat inițial, revenind după aproximativ 40 de minute. În urma testării cu aparatul alcooltest, rezultatul alcoolemiei a fost de 0,58 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat și 0 în cazul conducătorului auto. Cercetările continuă pentru a se stabili cu exactitate cum s-a produs evenimentul rutier. Polițiștii Biroului Rutier Focșani solicită sprijinul bicicliștilor în respectarea regulilor de circulație, în special evitarea consumului de băuturi alcoolice”, a precizat inspector principal Ionuț Groza, de la Biroul Rutier Focșani.
Bicicliștilor le este interzis să conducă bicicletele dacă au consumat alcool.
La deplasarea pe drumurile publice ei sunt obligați să semnalizeze schimbarea direcției de mers cu brațul și să se asigure că din față sau din spate nu circulă alte vehicule. Bicicletele trebuie conduse pe partea carosabilă pe un singur rând, iar dacă există un acostament practicabil sau o potecă, bicicletele trebuie conduse pe acestea.
Bicicliștii sunt obligați să poarte vestă de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.
Bicicliștilor le este interzis să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se află pe bicicletă; să circule pe trotuare, dacă nu sunt amenajate piste de biciclete; să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale ori fără a menține contactul roților cu solul. De asemenea, este interzis să se țină de un vehicul în mers ori să fie împins/tras de o persoană dintr-un vehicul aflat în mers; să transporte o altă persoană, cu excepția copilului de până la 7 ani; să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează circulația; să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor; să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă; să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor.
Bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare și de direcție eficace, să fie echipată în față cu lumina albă sau galbenă, în spate cu lumină roșie, iar pe spițele roților cu elemente sau dispozitive care, în mișcare, formează un cerc continuu, de culoare portocalie.