Consilierii locali focșăneni au aprobat, ieri dimineață, majorarea tarifului la colectarea gunoiului menajer la 12 lei, cu 30% mai mult decât până acum. În aceeași ședință de îndată a Consiliului Local a fost aprobată noua locație de depozitare a deșeurilor menajere și similare colectate din municipiul Focșani, respectiv rampa de gunoi de la Tecuci și o majorare de capital pentru CUP Salubritate. Cei 100 mii lei alocați ieri vor fi folosiți de operatorul de salubritate pentru achiziționarea a două remorci speciale folosite la transportul deșeurilor. Majorarea tarifelor și schimbarea locației de depozitare a deșeurilor erau obligatorii după ce Garda de Mediu a închis rampa de gunoi de la Haret.
Directorul CUP Salubritate, Viorel Profiroiu a precizat că au fost evaluate trei variante pentru depozitarea deșeurilor și a fost propusă oferta cea mai viabilă financiar pentru focșăneni. Celelalte două variante erau la Muchia și la Gălbinași. La rampa de la Tecuci este o taxă de depozitare de 49 lei/tonă plus TVA și cea mai mică distanță (50 kilometri). Cheltuielile sunt sensibil mai mari pentru Gălbinași (92 kilometri și 64 lei/tonă plus TVA), iar la Muchia este distanță de 84 kilometri și 48 lei/tonă plus TVA.
„Conducerea CUP Salubritate a prezentat mai multe variante iar cea mai eficientă pentru focșăneni a fost cea prin care deșeurile se duc la groapa de gunoi de la Tecuci”, a explicat consilierul Cătălin Vrabie.
De asemenea, viceprimarul Marius Iorga a subliniat că, dacă nu ar fi fost aprobate proiectele de hotărâre, angajații de la CUP Salubritate nu ar mai fi putut ridica gunoaiele din Focșani. Trebuie implementate soluții simple și respectate de către cetățeni, precum colectarea selectivă a deșeurilor, a precizat consilierul Bogdan Matișan. Încă din locuința proprie, cetățeanul din Focșani ar trebui să facă o selecție și să depoziteze separat hârtie, carton, metal, plastic și sticlă.
Gunoi mai scump din 2016
Schimbarea rampei de gunoi la Tecuci și majorarea tarifelor se suprapune cu introducerea unei taxe pe deșeuri în valoare de 80 lei/tona. Taxa va fi achitată de operatorii de salubritate din ianurie 2016 și va crește la 120 lei/tonă din 2017. Conducerea ministerului Mediului a anunțat că la ora actuală, România nu are taxă de deșeuri la groapa de gunoi ci doar un tarif de 15 euro/tonă perceput de către administratorii fiecărei gropi de gunoi. Taxa care va fi percepută din 2016 se va aplica în paralel cu tariful de 15 euro încasat de administratorii gropilor de gunoi iar banii obținuți vor merge către Fondul de Mediu. Taxa pe groapa de gunoi se va situa sub nivelul perceput în alte țări din regiune. „Ungaria aplică o taxă de 34 euro/tonă la groapa de gunoi. La noi vom vorbi despre 20 de euro de la 1 ianuarie 2016 și despre aproximativ 25 euro/tonă din 2017”, a spus ministrul Mediului.
Bani europeni pentru colectarea gunoiului din Vrancea
Vrancea are în derulare proiectul cu fonduri europene „Sistemul de management integrat al deșeurilor Vrancea Curată” însă, din cauza contestațiilor făcute de diverși operatori economici, a fost tergiversată realizarea celulelor unde să fie depozitate deșeurile. Practic, celulele din Centrul de management al deșeurilor de la Haret au fost prima investiție demarată, iar contestațiile firmelor care au participat la licitațiile publice au întârziat acest proiect cu peste doi ani. Între timp, celelalte investiții au decurs normal, inclusiv neutralizarea fostei gropi de gunoi de la Haret. Ori, conform procedurilor, această groapă trebuia să fie neutralizată și închisă după ce se finalizau lucrările la Centrul de management. În acest moment, lucrările la celulele unde vor fi depozitate deșeurile sunt în desfășurare și ar urma să fie finalizate în 2016. „Proiectul va fi terminat, indiferent câte piedici pun unii sau alții. Nimic nu se face ușor. Cred că anul viitor îl vom finaliza”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
Proiectul „Vrancea Curată” a fost lansat în anul 2011 de președintele Marian Oprișan. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu. În acest moment se află în curs de finalizare „Construcția Centrului pentru Managementul Integrat al Deșeurilor”. Acesta va include un depozit ecologic de deșeuri, o stație de compostare și o stație de sortare. CMID Haret va funcționa pe o suprafață de 17,5 ha, având o capacitate totală de stocare de 1,8 milioane metri cubi și o durată de viață estimată de 26 de ani. Depozitul va fi construit în 3 etape, urmând a fi realizate trei celule de depozitare a deșeurilor. Prima celulă va avea o suprafață de aproximativ 5 ha – suficient pentru 7 ani de operare. Costurile fac parte din Proiectul SIMD. Celelalte două celule nu sunt incluse în investițiile proiectului. Ele vor avea 5,5 ha împreună și sunt planificate spre a fi realizate pentru 2017, respectiv 2026. De proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor” – Vrancea Curată, urmează să beneficieze aproximativ 361.193 de vrânceni, din care 146.571 de cetățeni locuiesc în mediul urban și 219.622 de cetățeni
locuiesc în mediul rural.