În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ”Bame cu untdelemn” și ”Salată de portocale”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie â 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Bame cu untdelemn
Cureți bamele de cotoare, le pui în apă sărată ca să se înmoaie asperitățile de pe suprafață. Le lași 15 minute în această apă, apoi verși apa, iar bamele le freci în amândouă palmele cu sare zgrunțuroasă. Pentru bamele mai trecute se adaogă la frecătură și puțin oțet.
Din altă parte pui untdelemn într ‘o cratiță, îl înfierbinți și pui ceapă tocată mărunt ca să se rumenească. Pentru 1 kg. bame, 2 cepi. Când ceapa a început să prindă coloare, pui o lingură rasă de făină și umpli cu 4 pahare de apă și 4 linguri de bulion, iar vara pui pătlăgele roșii tocate bucăți cât și aguridă.
Salată de portocale
Taie portocalele în două. Cu o linguriță scoatele miezul din care scoți semințele și pelițele albe. Pune miezul curat într ‘un castron, adaogă fragi striviți, zahăr pisat și un compot. Umple cu acest miez amestecat cu fragii jumătățile portocale și așează la ghiață.