Vrâncenii cu venituri din activități independente care au avut venituri lunare mai mici de 845 lei în acest an nu vor plăti în 2016 plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale. Finanțiștii vrânceni au prezentat, ieri, noul mod de calcul al acestor contribuții, aplicat de anul viitor, în cazul persoanelor care obțin venituri din activități independente, așa cum a fost stabilit în noul Cod Fiscal. Veniturile din activități independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere dar și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual sau într-o formă de asociere. La nivelul județului sunt peste 6500 de PFA, Intreprinderi Individuale, Întreprinderi Familiale, la care se adaugă persoanele care obțin venituri din drepturi de autor.
Legislația fiscală prevede că sunt câteva situații în care aceste persoane au obligația să se asigure în sistemul public de pensii, chiar dacă obțin și venituri din salarii. Astfel, există această obligație dacă venitul realizat în anul precedent, „rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse in sistem real”. O altă situație este cea în care valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit.
„Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile din activități independente”, arată reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea.
Finanțiștii au explicat că, în 2006, vor trebui efectuate plăți anticipate de către persoanele care obțin venituri din activități independente. Aceste plăți se vor calcula la o bază de calcul stabilită în funcție de tipul de impozitare, la normă de venit sau sistem real. În cazul celor impozitați la normă de venit, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfășoară activitatea și nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate, și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig. „Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în anul pentru care se stabilesc plățile anticipate”, precizează AJFP.
Fiscul nu restituie contribuțiile sociale încasate
Plățile anticipate pentru contribuțiile de asigurări sociale se vor face chiar dacă veniturile din 2016 vor fi mai mici decât cele din anul trecut. Recalcularea ar urma să fie realizată în anul următor celui de realizare a venitului, respectiv în 2017. Însă finanțiștii spun că ce s-a plătit e bun plătit. „Contribuțiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care persoanele impuse în sistem real au realizat venituri sub nivelul plafonului minim, nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare și la stabilirea punctajului pentru pensionare”, spun reprezentanții AJFP Vrancea.
Recalcularea contribuției de asigurări sociale, pentru 2016 se va face în 2017, în baza declarației privind venitul realizat. Baza de calcul a contribuției va fi stabilită ca „diferența între venitul brut realizat și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfășurată activitatea”. „Persoanele care realizează venituri din activități independente impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim (35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale) nu au obligația depunerii declarației cu venitul asigurat la sistemul public de pensii pentru anul fiscal următor și nu datorează pentru anul următor plați anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale”, precizează AJFP Vrancea.
Declarațiile CAS trebuie depuse în luna ianuarie
Indiferent de impozitare, în sistem real sau la normă de venit, vrâncenii cu venituri din activități independente trebuie să depună în luna ianuarie o declarație cu venitul asigurat la sistemul public de pensii. În cazul celor care încep o activitate în cursul anului fiscal, aceștia trebuie să depună declarația cu venitul asigurat la sistemul public de pensii în termen de 30 de zile de la data începerii activității. „Cota de contribuție de asigurări sociale pentru contribuabilii impuși în sistem real sau la norma de venit este cota pentru contribuția individuala, care de exemplu, pentru condiții normale de munca este de 10,5%. Totuși, contribuabilii pot opta pentru cota integrală de asigurări sociale corespunzătoare condițiilor normale de muncă în cota de 26,3%”, arată AJFP Vrancea. Opțiunea este obligatorie pentru întreg anul fiscal, inclusiv la regularizarea plaților anticipate, și se consideră reînnoită pentru fiecare an fiscal. Contribuția de asigurări sociale, în cazul veniturilor determinate în sistem real, va fi definitivată în baza declarației privind venitul realizat care se depune până la 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.