La 1 Decembrie mi-am propus să intru în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Mai devreme ca niciodată. Dar simt nevoia să scap de stresul cotidian impunându-mi o stare de… cum să zic… de jingle bells. Așa… un „ho ho ho” vesel să mă însoțească în aceste zile, când vreau ca cele rele să se spele și doar cele bune să se adune. Și dacă vreți, buni cititori, și dumneavoastră un punct de start, încercați să ajungeți la Muzeul de Științele Naturii din Focșani, situat pe strada Cuza Vodă, în diagonală cu Catedrala Catolică.
Situat într-o clădire veche, avariată vizibil la cutremurul de anul trecut, dar pentru renovarea căreia Consiliul Județean are un proiect cu finanțare europeană, muzeul adăpostește la demisol mai multe animăluțe exotice. Și tot acolo, puteți trece printr-un tunel care e unul din locurile mele preferate din Focșani. Imită un tunel subacvatic și cu puțină imaginație și ochii larg închiși, ca să citez titlul unui film, vă puteți trezi admirând rechini adevărați, pisici de mare, broaște țestoase gigant de Galapagos.
Prima pe care o veți vedea însă când veți coborî la muzeu este Iguana Verde. Trebuie să vă uitați cu atenție pentru că se integrează foarte bine în peisajul de pietre, nisip și crengi. Veți ajunge apoi la papagali și peruși, colorați și veseli, care se dau în leagăn și spun povești din țări și continente unde zboară liberi. Vin din Australia, Tasmania, Africa, Madagascar, Noua Guinee…
Nu puteți rata veverița siberiană, originară din China și Coreea, grăbită să-și construiască un cuib din iarbă și sperând la un partener care să-i aline singurătatea. Veți ajunge apoi la pești, broaște țestoase și șerpi, unii drăguți, alții înfricoșători, dar toți interesanți.
Șarpele boa stă încolăcit în cel mai mare terariu din muzeu. A tot crescut și a tot fost mutat în terarii din ce în ce mai mari. Stați liniștiți, nu e otrăvitor și mănâncă animale de genul rozătoare ori păsări, așa că dacă ar evada, ar mai strânge din șobolanii de prin Focșani, probabil. Fac și eu haz de necaz….
Mai sâsâie șarpele șobolan, șarpele regal și pitonul regal. Nu știu de ce, poate pentru că nu i-am întâlnit niciodată în libertate, dar nu mi-a fost niciodată frică de șerpi. Îi consider ființe fascinante, aparținând unei lumi inaccesibile, simboluri în religie, istorie, artă și literatură, numai buni să ne scoată din letargii.
Scuturați-vă de eventualele gânduri negre și uitați-vă la acvarii, unde înoată pești sanitari și peștele scalar, molly și guppy, peștele xipho, discusul, ciclide africane și peștele rechin. Acesta din urmă este originar din Thailanda. Câteva broscuțe țestoase mănâcă salată și, îmi imaginez, sapă un tunel prin care sunt sigure că pot evada pentru a ajunge în Florida, unde să facă o reuniune de familie.
Deși e mică, trebuie neapărat să o vedeți: Gecko – șopârla leopard. Originară din Irak, Iran, Afganistan și Pakistan, șopârlica pare un dinozaur în miniatură, un Godzilla pus pe fapte bune. Tarantula locuiește lângă gândacii de Madagascar. „Când este atacată, poate deveni foarte nervoasă și aruncă peri urticanți”, scrie pe afișul de lângă caseta tarantulei.
Dacă nu vreți să se termine așa călătoria în această lume exotică din mijlocul Focșaniului, zăboviți mai mult lângă porcușorii de Guineea, amatori de legume, verdețuri, fructe proaspete. Nu sunt iubitoare de rozătoare pufoase, dar copiilor le plac, așa că mă fac și pe mine să zâmbesc. Mai ales acum, când am intrat în atmosfera sărbătorilor de iarnă, când Moș Nicolae lasă copiilor cuminți în ghetuțe tot felul de minunății dulci, iar Moș Crăciun e pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru umplerea sacului cu jucării, antrenamentul renilor și lustruirea saniei cu care va zbura și deasupra Focșaniului și a Vrancei.
Ho, ho, ho!!!!
P.S. Filmul este realizat de Dan, prietenul meu imaginar 🙂