Fundația Sense Internațional (SIR) România, Centrul Școlar pentru Educație (CSEI) Incluzivă Elena Doamna Focșani, Inspectoratul Åcolar Județean și Consiliul Județean Vrancea au inaugurat, ieri, mini-tipografia din cadrul centrului. La conferința de presă prilejuită de lansare au participat Ioana Cherciu, directorul CSEI, inspectorii școlari Aurora Lefter și Marilena Oprea, Cristiana Salomie, director Fundația Sense Internațional România, și beneficiarii investiției, respectiv elevi de la unitatea de învățământ și cadre didactice. „Acest proiect foarte sugestiv «Sens pentru viață» al Fundației Sense Internațional se adresează copiilor cu surdocecitate și cu deficiențe senzoriale multiple și le va oferi servicii vocaționale pe termen cât mai lung, unde vor învăța o meserie și vor deveni independenți. Nu pot să trec fără a mulțumi partenerilor din acest proiect pentru că dacă nu erau dumnealor nu exista acest demers. Speranța noastră este ca acest atelier să fie o șansă pentru copii cu deficiențe senzoariale multiple pentru a învăța o meserie și noi să acredităm această meserie de tipograf digital și ei să reușească să lucreze și să-și obțină o independență personală și ulterior bazele unei integrări socio profesionale”, a spus Ioana Cherciu.
Mini-tipografia va funcționa ca un atelier vocațional ce îi va pregăti profesional pe tinerii cu surdocecitate (o combinație de deficiențe de văz și de auz-n.r.) și deficiențe senzoriale multiple, în scopul încadrării lor viitoare pe piața muncii și a integrării sociale.
Mini-tipografia este unul dintre cele două ateliere dezvoltate de Sense Internațional România și partenerii locali în Focșani și Buzău prin proiectul „Sens pentru viață”, finanțat în cadrul fondului „Lumea prin culoare și sunet” ediția 2015 al Fundației Orange. Valoarea totală a finanțării a fost de 218.634 lei.
„Toți așteptăm daruri de la Moș Crăciun și așa cum spunea și doamna director, acesta este cel mai frumos dar pe care l-au putut primi copii din această școală. Ideea acestei activități, a acestui proiect a început de mult și se știe prea bine că nimic nu se realizează într-o zi. Cred că am început de un an de zile, dacă nu mai bine, când autoarea morală a fost doamna Liliana Mitran, inspector școlar general din Ministerul Educației. Am luat legătura ulterior cu doamna Cristiana Salomie de la fundație și am reușit să punem pe picioare acest proiect. Mi s-a părut destul de greu la început, dar am descifrat pas cu pas tainele acestei activități. Doamna Cristiana Salomie ne-a fost alături de la început și am simțit că se implică foarte mult”, a spus Aurora Lefter, inspector școlar pentru învățământ special. Proiectul beneficiază de finanțare și din partea Fundației Medicor.
„Sens pentru viață” își propune să dea o șansă copiilor și tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple (DSM) prin dezvoltarea de servicii vocaționale dedicate acestora. Astfel, tinerii vor învăța o meserie ce le va crește șansa de a duce o viață independentă. Centrul din Focșani se adaugă celor înființate deja de SIR în 2013 – 2014 cu finanțarea Fundației Orange în București, Iași, Galați, Arad, Timișoara. În fiecare an, în cadrul acestor centre vocaționale vor învăța o meserie 80 de tineri cu surdocecitate/DSM. La nivelul Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna Focșani vor fi implicați 13 copii cu vârste cuprinse între 14 – 18 ani din clasele a VII-a până la a XII-a și care vor fi instruți de profesorul Gabriel Ciribașa. „Mie îmi place să lucrez aici. Cel mai mult mă pricep la calculator. Am încercat să fac niște felicitări și mi-au ieșit foarte bine. La celelalte aparate nu știu încă să lucrez, dar am ambiție și voi învăța să le folosesc și pe acelea”, a spus Corina Avădanei, elevă la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna Focșani.