Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Penitenciarul Focșani este supraaglomerat. În arestul IPJ sunt probleme cu aerisirea


Penitenciarul Focșani este supraaglomerat, iar în centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul IPJ Vrancea sunt probleme cu aerisirea. Reprezentanții Avocatului Poporului au făcut verificări în toate centrele de reținere și arest preventiv din țară, dar și în toate penitenciarele. Concluziile au fost trecute într-un raport ce conține peste 350 de pagini, raport care a fost făcut public zilele trecute.
    Referitor la Penitenciarul Focșani, în raportul Avocatului Poporului se arată că la momentul efectuării verificărilor „erau cazate 781 persoane private de libertate,  la o capacitate legală de cazare de 514 locuri. Cazarea se realiza în camere colective, dotate cu paturi individuale. Numărul acestora era diferit în funcție de mărimea camerelor, variind între 4 și 40, fiecărui deținut revenindu-i un pat. Paturile erau dispuse supraetajat, pe 2 sau 3 niveluri. Persoanele private de libertate erau repartizate pe 6 secții: Secția I – arestați preventiv, carantină și medical; Secția a II-a – tranzit minori și tineri; Secția a III-a – deținuți în regim închis; Secția a IV-a – deținuți în regim semideschis; Secția a V-a – femei  transferate temporar sau aflate în tranzit; Secția a VI-a – deținuți în regim deschis. Din cauza supraaglomerării, în Penitenciarului Focșani nu erau respectate prevederile Ordinului Ministrului Justiției nr. 433/2010, cu privire la asigurarea a 4 mp, respectiv 6 mc aer fiecărui deținut. De exemplu, în secția cu regim închis existau camere în care erau cazați câte 40 de deținuți, ale căror paturi ocupau cel puțin 75% din suprafața camerei, iar spațiul liber rămas era nesemnificativ. În penitenciar, deținuții erau cazați cu respectarea criteriilor de separație, vârstă, sex, regim de executare, grad de periculozitate sau includerea în categoriile vulnerabile (avocați, judecători, polițiști, primari sau alte persoane cu funcții publice). Includerea în categoria vulnerabili se realiza în baza unor criterii stabilite de A.N.P., cum ar fi apartenența la anumite grupuri cu alte orientări sexuale, apartenența la un grup profesional, precum și alte probleme particulare specifice fiecărui deținut”, se arată în raportul Avocatului Poporului.
    Verificările s-au făcut în luna ianuarie, iar comisia de monitorizare a prețurilor a găsit ceva nereguli și la magazinul unității de detenție. În raport se arată că multe produse aveau prețuri mult mai mari decât cele reale, dar și că s-au găsit produse expirate. Totuși, această problemă nu ține de reprezentanții Penitenciarului, ci de cei ai magazinului. „Comisia de monitorizare a prețurilor a constatat că 141 de produse aveau prețuri mai mari decât media celor practicate de supermarketuri,astfel: 108 produse depășeau cu un procent de până la 15%, iar 33 de produse depășeau cu procente cuprinse între 15-70%. S-au constatat depășiri mai mari de 15% față de media prețurilor practicate de supermarketuri la mai multe produse, spre exemplu: zacuscă 314g-28%; periuță dinți Colgate 360-29%, zahăr 1 kg-30%; apă Borsec 1,5 l-33%, apă Dorna 2 l-40%, Sana 900 g-47%, grapefruit 1 kg-70%. De asemenea, s-a constatat că locatarul nu deținea autorizație sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor eliberată de DSVSA Vrancea, fiind în derulare procedura de obținere a acesteia. Spațiul de depozitare era supraaglomerat,
depozitarea mărfurilor blocând circuitele funcționale ale punctului comercial; existau produse alimentare și nealimentare depozitate în vestiar și pe holuri; nu existau spații pentru depozitarea ambalajelor; programul zilnic nu era respectat de către angajatul unității”,
se mai arată în raport.
     Ca atare, s-a solicitat reducerea prețurilor, astfel încât acestea să se încadreze în media prețurilor practicate de supermarketurile din zonă, reducerea urgentă a prețurilor produselor cu depășiri de peste 15% față de media prețurilor de pe piață. Totodată, s-a solicitat emiterea de bon fiscal pentru fiecare operațiune comercială efectuată, dar și ca produsele să conțină denumirea completă și gramajul pentru a nu se crea confuzii. Totodată, s-a decis limitarea aprovizionării cu produse de cofetărie fără dată de fabricație, termen de garanție și valabilitate clar exprimate.
    În raportul Avocatului Poporului se face referire și la deținuții aflați în refuz de hrană și motivele care i-au determinat să ia această decizie. Astfel, s-a stabilit în urma verificărilor că în anul 2014, în Penitenciarul Focșani 66 de deținuți au intrat în refuz de hrană, iar în 2015, până la momentul efectuării controlului, 3 deținuți au intrat în refuz de hrană. Deciziile lor de a refuza hrana au fost motivate fie de soluționarea  unor probleme de natură juridică legate de condamnare, fie de condițiile de deținere  sau de acordarea tratamentului medical. De asemenea, în raport s-a făcut referire și la prezența medicului stomatolog în Penitenciar, care ajungea doar câte două ore pe zi. Spre deosebire de alte penitenciare din țară, neregulile constate în Penitenciarul Focșani au fost mai puțin grave.
    S-au făcut verificări și în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al IPJ Vrancea. Conform celor menționate în raport, „aerisirea camerelor era deficitară, cauzată de amplasarea la demisolul clădirii I.P.J. Vrancea, aerisirea fiind asigurată prin ferestre prevăzute cu plasă, care se deschideau doar din exteriorul clădirii, la solicitarea persoanelor private de libertate”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?