Primăria vrea să aloce, pe hârtie, peste zece milioane lei pentru finalizarea lucrărilor la câteva proiecte de investiții realizate din fonduri europene. Este vorba despre lucrările care nu au fost finalizate până la finalul acestui an și pentru care s-a obținut o amânare. Lucrările vor putea fi terminate, din bugetul local, până la 30 iunie 2016.
Sumele propuse pentru aceste proiecte sunt doar pe hârtie deoarece valoarea lucrărilor restante care trebuie efectuate de constructorii proiectelor cu fonduri europene aflate în implementare, este mult mai mică. Conducerea primăriei spune că cele zece milioane de lei reprezintă diferența între valoarea licitată de constructori și sumele efectiv decontate de Agenția de Dezvoltare Regională Sud Est Brăila la sfârșitul lunii octombrie. Ori, constructorii au efectuat lucrări și în perioada noiembrie-decembrie, urmând ca solicitățile de plăți să fie transmise către ADR Sud-Est în perioada următoare. „Sumele respective reprezintă situația de la sfârșitul lunii octombrie. Mai sunt situații de plată la care nu s-au făcut solicitări de plată. De exemplu, lucrările la școli sunt aproape finalizate. Avem foarte multe lucrări realizate în ultimele două luni iar sumele care vor trebui plătite sunt mult mai mici”, a explicat viceprimarul Gabriel Necula.
Alocarea suplimentară a sumelor de bani pentru proiectele cu fonduri europene va fi discutată în ședința ordinară de astăzi a Consiliului Local Focșani. Valoarea estimată a sumelor necesare finalizării proiectului „Modernizare și extindere spații verzi în zona de sud est” este de 2,65 milioane lei. Pentru proiectul „Reabilitare și modernizare spații publice urbane în zona de acțiune sud est”, valoarea care a mai rămas de executat este estimată la 5,07 milioane lei, iar pentru proiectul de reabilitare a Åcolii 3 ar mai fi nevoie de 2,6 milioane lei.
Conform proiectului, termenul de finalizare a lucrărilor este 30 iunie 2016. Nu este vorba de lucrări foarte complexe. De exemplu, au rămas de efectuat branșamentele electrice la 25 stații de autobuz, lucrări de paviment accese pietonale pe Aleea Echității, bloc P2, scările 1-4, P1 scările 2-4, unde au intervenit lucrări de deviere rețea termoficare. Tot pe Aleea Echității mai sunt de executat parcări în zona blocurilor M și pe Aleea 1 Iunie. Trebuie finalizată pista de bicicliști pe strada Luceafărului din cartierul Mândrești, aleile accese pietonale strada Lăcrămioarei, podețul pe strada Izvor, tot din Mândrești.
Lucrările la proiectul „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru cartierele Sud, Mândrești și Laminorul” au fost întârziate și de problemele financiare ale companiei Vega Galați. Aceasta a intrat în procedură de insolvență anul trecut și exista chiar riscul ca proiectul să fie blocat iar municipalitatea să restituie fondurile primite. Reluarea lucrărilor la aceste investiții a fost posibilă datorită implicării directe a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Au fost găsite soluții, o parte din lucrări au fost subcontractate către Lefter Construct iar acum au fost finalizate majoritatea lucrărilor prevăzute în contractul inițial.
Vor fi aprobate noile taxe și impozite locale
Tot la ședința de astăzi vor fi aprobate noile taxe și impozite locale pentru anul 2016. Impozitele pentru locuințe ar putea crește cu circa 8 – 10% de la începutul anului viitor, potrivit proiectului de hotărâre care va fi discutat de consilierii locali. Vestea bună este însă că nu vor fi majorate impozitele pentru autovehicule, spun reprezentanții Primăriei Focșani. Aceștia au arătat că modificările la taxele și impozitele locale au rezultat în urma modificările aduse de noul Cod Fiscal. Nu au fost propuse modificări ale taxelor și impozitelor locale altele decât cele din noua legislația fiscală, chiar dacă municipalitatea putea aplica o marjă de majorare a fiscalității în Focșani. La impozitele pe terenuri, baza impozabilă stabilită prin noul Cod Fiscal este de 1000 lei/metru pătrat de construcție, adică o creștere de aproape 7% față de cei 935 lei/mp, valoarea actuală.
Principala modificare, care vizează în special persoanele fizice autorizate, vizează impozitarea locuinței în funcție de destinația ei. Astfel, dacă un PFA are sediul într-un apartament, unde desfășoară și activitate economică atunci va plăti un impozit calculat la valoarea impozabilă a clădirii. În consecință, pentru clădirile nerezidențiale este nevoie de o evaluare a imobilului, cu excepția cazurilor în care acesta a fost dobândit într-un termen mai mic de cinci ani, caz în care valoarea de impozitare se calculează la prețul tranzacției. PFA-urile ar urma să achite un impozit local de 0,5% din valoarea impozabilă a locuinței, însă cu condiția să își deducă toate cheltuielile cu utilitățile. Altfel spus, dacă PFA-ul își scade cheltuielile cu apartamentul, atunci va plăti și un impozit mai mare decât o persoană fizică pentru același tip de locuință.