Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO: PROTEST al micilor fermieri vrânceni care nu pot vinde carnea de porc în pieţe


Mai mulți crescători de animale au mers ieri la Instituția Prefectului unde au solicitat să li se dea voie să comercializeze carne de porc în piețele din județ, dar mai ales în Piața Moldovei din Focșani. La întâlnire au fost prezenți prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, viceprimarul municipiului Focșani, Gabriel Necula, directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur, directorul DSV Vrancea, Necula Botezatu, directorul Administrației Piețelor Focșani, Fane Popa. Crescătorii de animale au spus că dacă nu sunt lăsați să-și vândă animalele în piețe, nu vor câștiga nimic deoarece cei care au abatoare oferă un preț derizoriu de numai 3 lei pentru un kilogram de carne. „De când ne știm, noi ne ocupăm de creșterea animalelor și din asta trăim. Până acum doi ani am supraviețuit din această activitate, dar de doi ani de zile am intrat în declin și nu ne mai putem descurca. Mulți de abia așteptam sa vindem porcul, să facem și noi ceva bani să putem lua o ciocolată la copii, acum, în preajma sărbătorilor de iarnă. Acum dacă nu mai putem vinde carnea, nu mai avem cu ce să luăm ciocolată și haine la copii. De ce nu ni se dă voie să închiriem o masă, să ne vindem animalele? Facem examenul de trichineloză și tot ce trebuie, iar dacă porcul este infestat să fie incinerat. Noi nu ne permitem să vindem carne infestată ca să îmbolnăvim oameni. Se vorbește de pesta porcină și nu înțeleg de ce înaintea sărbătorilor de iarnă, în fiecare an, apare această poveste cu pesta porcină”, a spus Stelică Buzatu, crescător de animale. 
    Fermierul Ion Buzoiu a susținut și el în fața prefectului și a șefilor de instituții abilitate că dacă nu sunt lăsați să-și vândă animalele în piețe, nu vor câștiga nimic. „Noi vrem să ne vindem porcii sacrificați, cinstit, în piețele din județ, direct oamenilor, la un preț corect. Nu vrem să dăm porcii la abator pentru că își bat joc de noi. La abator ne dă 3 lei pe kilogramul de carne iar ei vând aceeași carne cu un preț mai mare de trei, patru ori. Nu este normal ce se întâmplă”, a susținut și Ion Buzoiu. 

„S-a vândut an de an carne de porc și nu s-a mai îmbolnăvit nimeni”

    Viceprimarul municipiului Focșani, Gabriel Necula, a declarat că Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) ar trebui să găsească soluții pentru ca micii fermieri să poată vinde în preajma sărbătorilor de iarnă carne de porc în piețele vrâncene și nu numai. Acesta a adăugat că motivul invocat de conducerea ANSVSA  și anume că există riscul cauzat de pesta porcină, nu are susținere în realitate. „De 36 de ani știu numai eu că în Piața Moldovei din Focșani s-au vândut an de an carne și produse lactate. S-a vândut de la pătrunjel la lapte și la carne de porc și nu s-a mai îmbolnăvit nimeni. Nu văd de ce nu se poate găsi o soluție acum pentru ca micii producători să își poată vinde carnea și să câștige și ei un ban cinstit de pe urma muncii lor.  Nu văd de ce nu se poate găsi o soluție  și anul acesta. Cred că cei de la Direcția Sanitar Veterinară nu au făcut toate demersurile pentru a se putea vinde carne de porc în piață”, a precizat viceprimarul Gabriel Necula. 

Pesta porcină a dus la interzicerea comercializării de carne în piețe

    La rândul său, directorul DSV Vrancea, Necula Botezatu, a explicat că instituția pe care o conduce nu este împotriva valorificării produselor micilor fermieri, dar a arătat că cei din conducerea ANSVSA au decis interzicerea vânzării de carne în alte locuri decât cele autorizate, conform legii. „Noi nu suntem împotriva valorificării produselor voastre, mai ales că noi ne desfășurăm activitatea și suntem dependenți de activitățile desfășurate de crescătorii de animale. Dar, având în vedere evoluția pestei porcine care se afla la frontiera cu Moldova și Ucraina, au fost impuse mai multe măsuri restrictive. ANSVSA printr-o adresă ne anunță că este interzisă sacrificarea porcilor în altă parte decât abatoarele autorizate și comercializarea de carne în alte condiții decât cele stabilite prin lege. Practic este interzisă comercializarea de carne în piețe și oboare. Cu toate acestea, carnea de porc poate fi valorificată dacă porcii sunt tăiați în abatoare specializate sau dacă sunt vânduți în viu în oboare și târguri”, a precizat directorul DSV Vrancea, Necula Botezatu.
    Directorul Administrației Piețelor Focșani, Fane Popa, a susținut că are pregătite spații pentru comercializarea cărnii dar aceste spații au fost declarate improprii din punctul de vedere al DSV Vrancea, care nu le-a autorizat pe motiv că nu respectă prevederile legale.

Prefectul de Vrancea va solicita o derogare președintelui ANSVSA

    Prefectul de Vrancea, Nicușor Halici le-a explicat crescătorilor de animale că va înainta un memoriu conducerii ANSVSA în care va solicita o derogare de la normele în vigoare numai pentru această perioadă, asta pentru a veni în întâmpinarea micilor fermieri. „Administrația Piețelor Focșani nu poate asigura condițiile necesare și DSV Vrancea nu poate autoriza aceste spații. Trebuie să știți că instituțiile statului trebuie să aibă grijă și de cumpărători și de siguranța lor alimentară și de aceea trebuie să asigurăm spații adecvate pentru comercializarea cărnii de porc. Cu toate acestea, am căzut de acord să înaintez un memoriu președintelui ANSVSA prin care solicităm o derogare de la normele existente. Dacă va exista această derogare, Administrația Piețelor Focșani vă va pune la dispoziție aceste spații în care ați vândut și în anii trecuți. Dacă nu, rămân doua soluții: abatorizarea sau vânzarea în spații specializate și închiriate”, a precizat prefectul de Vrancea, Nicușor Halici. 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?