Vânzarea cărnii de porc în Piața Moldovei din Focșani a început cu un scandal pentru că micilor crescători de animale nu li s-a permis să vândă decât carne de porc sacrificată în abatoare. Abia după ora 14 au apărut primii crescători de animale cu carne de la porci sacrificați în abatoare. Erau țărani din Golești, din Gologanu care ne-au spus că au sacrificat animalele la abatorul din localitate. Însă procedura este greoaie, abatorul este mic. Deocamdată, abatorizare la porcii care aparțin persoanelor fizice se face doar la abatoarele din Gologanu și Homocea. Au fost purtate discuții și cu proprietarii abatoarelor de la Mîndrești și Aurora Odobești. Cei de la Mîndrești au foarte multe comenzi și nu pot prelua de la persoane fizice, iar la Aurora se încearcă astăzi-mâine să se asigure abatorizarea și pentru animalele țăranilor.
Primii țărani care au vândut carne în Piața Moldovei au cerut între 13 și chiar 18 lei pentru un kilogram de carne. Se negocia în funcție de cantitatea de carne, dacă era ceafă, picior, pulpă. Cei mai mulți clienți spuneau că prețul este prea mare și așteaptă zilele următoare pentru a lua carne. „La 15 lei este prea mult. Așteptăm să vină mai mulți cu carne în piață, poate mai scade prețul și atunci putem cumpăra”, spunea unul dintre cei care au venit în piață.
Pe de altă parte, crescătorii de animale spun că 2015 a fost un an dificil, cu secetă iar porcii crescuți în curțile țăranilor nu se compară cu cei de la ferme. „Sunt porci crescuți doar în gospodării iar 15 lei este un preț potrivit. A fost un an greu pentru noi, cu secetă. A trebuit să cumpărăm grăunțe cu opt mii de lei (vechi – n.r.). Nu se compară porcul nostru cu ce este la magazin. Este rău că nu s-a știut mai demult că putem vinde în piață iar mulți au cumpărat de la magazine. Acum mai sunt trei zile în care să vindem porcii, e foarte puțin”, ne-a spus o femeie de la Gologanu care venise cu un porc în piață. Aceasta a precizat că, din cauza întârzierii în luarea unei decizii privind vânzarea porcilor, procedurile cu documentele veterinare sunt destul de greoaie. Oamenii trebuie să meargă la veterinar, ulterior la primărie pentru atestat, în cazul în care nu au documentul care atestă că sunt producători. Apoi trebuie să aștepte la abator iar în final să ajungă la tarabele din Piața Moldovei.
Å¢ăranii nu vor abatorizare
Mai mulți crescători de porci au protestat ieri, în Piața Moldovei din Focșani, din cauza faptului că nu li s-a permis să vândă carne de porc dacă animalele nu sunt sacrificate în abatoare autorizate. Ei au discutat cu Gigi Jipa, de la Administrația Piețelor, care le-a spus care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a putea închiria o masă. După ce a discutat cu oamenii, acesta s-a făcut nevăzut. Între timp, la fața locului au ajuns mai mulți jandarmi, pentru a asigura ordinea și liniștea. Prezența jandarmilor i-a nemulțumit pe comercianți, care au susținut că sunt oameni pașnici și nu vor să facă scandal.
Potrivit directorului Administrației Piețelor, Fane Popa, au fost pregătite 100 de mese, care vor fi ocupate numai în condițiile în care legea este respectată. „Noi facem cum ni s-a spus de la Direcția Sanitar Veterinară. Mesele sunt pregătite, dar vor fi ocupate numai de cei care au toate actele în regulă, iar animalele au fost sacrificate în abatoare”, a afirmat Fane Popa.
Comercianții s-au declarat nemulțumiți de faptul că sunt trimiși cu animalele la abator, în condițiile în care acestea nu sacrifică decât animale ce aparțin societăților comerciale și nu persoanelor fizice. „La abator nu ne primește, primește doar societăți. La persoanele fizice nu taie, iar noi suntem persoane fizice. Suntem țărani care cresc și ei 3-4 porci ca să avem ce vinde de Crăciun. În condițiile astea, nu știu ce facem cu porcii. Doar să le dăm drumul sau nu mai mănânc altceva decât carne de porc și poate mai fac și o pomană. Ne plasează la abatoare. Eu vin de la un abator și mi-a spus clar că nu primește persoană fizică”, a declarat Nicolae Păun, din Paltin.
Un alt comerciant, din Răstoaca, a precizat că nu se încumetă nici măcar să plece de acasă cu porcii vii, existând riscul să rămână fără ei dacă este oprit la control de polițiști. „Nici nu putem lua porcii de acasă și să-i ducem la abator, că ni-i confiscă cei de la poliție, care ar fi în stare să ne confiște și pe noi. Toată vara a fost secetă și nu mai avem cu ce hrăni porcii. Cu toate acestea noi le-am dat de mâncare grăunțe. Carnea este naturală, nu ca aia care se vinde în magazine. Nu-i tăiem acum pentru că rămânem cu ei, ce să facem cu carnea dacă nu ne primește aici?”, a afirmat Stan Petrea. „Noi plătim impozite la comună, noi acolo suntem buni pentru toate. Ne încarcă cu terenuri în intravilan, care nu sunt în intravilan, te pune cu găini, iar când vrei să vinzi nu ai cum să dai. Ne-au spus că ne trebuie abatorizarea, altfel nu se poate”, a adăugat un bărbat din aceeași localitate.
„Sunt producător de animale, împreună cu fratele meu. Toți trăim din creșterea animalelor. Haideți să simplificăm treaba asta, că degeaba vorbim. Zilele trec, oamenii îngheață pe aici, iar ai noștri ne cer de mâncare pe acasă. Avem de plătit taxe și impozite, avem oameni bolnavi acasă. Ce facem în condițiile astea? Ne trebuie și nouă bani, că nu mai avem ce să le dăm de mâncare animalelor”, a declarat, revoltat, Avram Marian, din Jiliște, comuna Slobozia Ciorăști.
„Cei care nu vor abatorizare, ascund nereguli”
Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea spun că nu se vor face concesii și vor fi respectate condițiile legale. Iar cei care nu vor să sacrifice porcii în abatoare înseamnă că au probleme la documentele de proveniență sau au alte nereguli. Cei de la DSVSA spun că abatoarele primesc animale de la gospodăriile populației, fiind o derogare acordată pentru această perioadă tocmai pentru a veni în sprijinul micilor crescători de animale. „A fost suplimentat personalul la abatoarele care sacrifică porcii tocmai pentru a-i ajuta pe crescătorii de animale. Deja se fac sacrificări la Homocea, la Gologanu. Se poartă discuții și cu Aurora pentru a vedea dacă poate face prestări servicii. Noi am intervenit, am acordat o derogare la abatoare pentru a prelua animale de la gospodăriile populației dar nu putem permite să vină în piață carne de la animale care nu au fost sacrificate în abatoare. Cei care să facă așa înseamnă că au ceva de ascuns, fie nu au documente la animale, nu au crotalii. Poate că au cumpărat carnea de la ferme și vor să o vândă în piață. Trebuie să avem grijă și să putem garanta sănătatea celor care vor consuma din carnea vândută în piață”, ne-au spus reprezentanți ai DSVSA.