Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO și GALERIE FOTO: Termenul de finalizare a două proiecte derulate de Consiliul Județean, prelungit cu 6 luni


Consiliul Județean Vrancea a prelungit până la data de 30 iunie 2016, durata de implementare a proiectului privind reabilitarea Crângului Petrești. Înainte să fie aprobată, decizia a dat naștere la dezbateri aprinse în plenul Consiliului Județean, consilierii liberali parcă străduindu-se să nu înțeleagă de ce nu s-au putut respecta termenele de finalizare a lucrărilor și cine va plăti lucrările rămase de executat. Specialiștii Consiliului Județean au arătat clar că, în conformitate cu prevederile contractului încheiat cu constructorul, nefinalizarea lucrărilor la termenul stabilit, adică data de 31 decembrie 2015, duce la obligația constructorului să finalizeze lucrările pe banii lui. Mai mult, Luminița Oaneli, manager de proiect la proiectul de reabilitare a Crângului Petrești a arătat că administrația județeană, la recomandarea și cu acordul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud – Est, a derulat toate etapele și procedurile legale pentru implementarea proiectului, de la anunțuri, licitație pe SEAP și adjudecarea investiției.
    Potrivit clauzelor contractuale, executantul are obligația de a executa,  finaliza și dota obiectivul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces” într-o perioadă de 4,5 luni de la data începerii efective a lucrărilor, respectiv emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Lucrările nerealizate în termen din culpa executantului, vor fi executate exclusiv pe cheltuiala proprie a acestuia, până cel mai târziu la data de 15.03.2016. „Nefinalizarea lucrărilor în cadrul acestui proiect nu poate fi imputată beneficiarului, întrucât acesta a depus toate diligențele în acest sens. Cu toate acestea, erorile de proiectare, funcționarea defectuoasă a sistemului managerial al executantului, dimensionarea  greșită a volumului lucrărilor care urmau să fie executate, precum și trenarea derulării acestora nu au putut permite derularea contractului de lucrări în mod corespunzător și, implicit finalizarea lucrărilor„, a declarat Luminița Oaneli.
    Decizia de prelungire a termenului de finalizare a proiectelor cu finanțare europeană a fost luată de Uniunea Europeană care, prin instrucțiunea AMPOR nr. 144/2015, a stabilit posibilitatea prelungirii prin act adițional a contractelor de finanțare care nu se finalizează în perioada de implementare până cel mult la data de 30.06.2016 în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor si indicatorilor asumați prin acestea. Cu toate explicațiile pertinente și prezentarea documentelor în baza cărora se solicită prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor la proiectul de reabilitare a Crângului Petrești, liberalii din Consiliul Județean au votat împotriva proiectului de hotărâre.
    Proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces” prevede: construirea unui circuit destinat traficului pietonal și cu bicicleta în zona Focșani – Crângul Petrești, pe o distanță de 6,5 km, prin crearea de piste pentru biciclete și trotuare ce vor fi folosite pentru practicarea sporturilor în aer liber; Amenajarea Crângului Petrești prin crearea de alei interioare, spații pentru promenadă, platforme de odihnă și observație acoperite și neacoperite; Dotarea infrastructurii nou create cu mobilier urban (coșuri de gunoi, împrejmuire etc); Dotarea Crângului Petrești cu echipamente pentru supraveghere în vederea creșterii siguranței turiștilor; Crearea și reabilitarea infrastructurii de utilități atât în crâng cât și de-a lungul căii de acces dinspre municipiul Focșani.
    În cadrul acestui proiect suprafața totală amenajată va fi 480 500 mp. Totodată, va fi reabilitat DC 144 ce străbate Crângul Petrești, pe o lungime de 1.235 m, vor fi construite 208 locuri de parcare și piste biciclete și jogging pe o lungime de  6,5 km (Focșani- Crâng Petrești). În cadrul proiectului vor mai fi construite trotuare pe DJ 204E, DC 143 si DC 144, pe o lungime de 7,3 km, un centru de informare științifică, alei interioare cu o lungime de 4,7 km, 4 grupuri sanitare independente și 1 grup sanitar în cadrul Centrului de informare.

Nici proiectul Salvamont nu a fost pe placul liberalilor

    Un alt proiect pentru care Consiliul Județean a aprobat prelungirea termenului până la data de 30 iunie 2016, este „Înființare și dotare baze salvamont în comuna Nistorești și în comuna Păulești și reabilitare baza salvamont vila Rucăr din Soveja”. „Din motive neimputabile achizitorului, contractul având ca obiect furnizarea de echipamente pentru formațiile de salvatori nu a putut fi încheiat deși procedura de atribuire s-a organizat în două rânduri. Astfel, prima licitație deschisă a fost anulată în temeiul art. 209 lit. b) din O.U.G. nr. 34/2006 privind achizițiile publice întrucât nu a fost depusă nicio ofertă. De asemenea, cea de a doua procedură a fost anulată întrucât, deși au fost depuse două oferte, niciuna dintre acestea nu a putut fi declarată admisibilă”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.
    De asemenea, contractul de lucrări încheiat cu S.C. PIF & LMS S.R.L. nu a fost executat în întregime din motive care nu sunt imputabile beneficiarului. Astfel, după începerea efectivă a lucrărilor, executantul a constatat că există o serie de neconcordanțe între proiectul tehnic și situația din teren. „Astfel, în proiectul tehnic au fost omise o serie de cantități de armătură și grinzi. Zidul de sprijin pentru baza salvamont din comuna Nistorești a fost proiectat și poziționat greșit. Nu a fost prevăzută execuția unui drum asfaltat la baza salvamont din comuna Nistorești, lucru care a îngreunat substanțial accesul utilajelor de mare tonaj și transportul materialelor pe șantier. Cea mai importantă eroare de proiectare a constat însă în încadrarea greșită a durității terenului unde urmau să se instaleze pompele de căldură precum și a adâncimii la care se găsește apă. Aceste erori de proiectare au făcut imposibilă finalizarea lucrărilor în termenul, valoarea și forma stabilite inițial determinând necesitatea schimbării soluției tehnice și organizării unor noi proceduri de achiziție publică”, se mai arată în referat. Nici acest proiect de hotărâre nu a fost pe placul consilierilor liberali care au votat împotriva lui, neînțelegând probabil importanța acestuia.
    Consiliul Județean Vrancea are în derulare proiectul „Înființare și dotare baze salvamont S+P+E în comuna Nistorești și în comuna Păulești și reabilitare baza salvamont vila Rucăr din Soveja județul Vrancea”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013, Axa Prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului” Domeniul de intervenție 5.2: Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 6,5 milioane de lei.


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?