La Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Focșani sunt de gardă, de sărbători, două doamne doctor. Acestea își vor lăsa familiile cu ocazia sărbătorilor, pentru a avea grijă de sănătatea celor în nevoie.
Medicul urgentist Cecilia Manolea, care lucrează de mai bine de 8 ani la UPU, a asigurat garda în ziua și noaptea de Crăciun la Urgențe. Nu e primul Crăciun petrecut la muncă și cu siguranță nici ultimul. Spune că gărzile de sărbători sunt mereu aglomerate și de multe ori nici măcar nu e timp să bea un pahar de apă. Cu toate astea, îi place enorm meseria nobilă pe care o practică, și mai spune că familia o înțelege. „Este un risc asumat în momentul în care faci gărzi în urgență, pentru că poți face și în zile de sărbătoare. Eu sunt de 8 ani la UPU, iar înainte am fost 17 ani medic de familie. Este mai dificil în medicina de urgență, în sensul că sunt urgențe foarte multe, din toate domeniile. În medicina de familie sunt mai puține. Mie nu mi se pare foarte greu aici, pentru că îmi place ceea ce fac. Familia mă înțelege când muncesc de sărbători, nu au de ales, nu au cum să nu înțeleagă. Am un singur copil, fata e mare, este în Franța, în prima zi probabil va dormi mai mult. Gărzile întotdeauna de sărbători sunt mai aglomerate decât în mod normal, asta și pentru că celelalte unități care ar putea acorda asistență medicală sunt închise și automat toată lumea vine la Urgență. În afara situațiilor de urgență majoră, gen accidente rutiere, pe care le nu poți prevedea, patologia este diversă. Avem și accidente vasculare, infarcturi de miocard, patologie cardiacă. De obicei, în prima zi nu prea vine patologie digestivă, doar în partea a doua a nopții vin cei care au făcut excese.Vin persoanele care au consumat alcool sau alimente în exces, persoanele care au fost agresate, persoanele care au căzut pe stradă, vin persoanele cu depresie, pentru că se decompensează în perioada sărbătorilor. De asemenea, vin și consumatorii de etnobotanice. Nu ai timp să te odihnești, avem gărzi în care nu avem timp nici să ne așezăm să bem un pahar de apă. Sunt multe cazuri, dar ține mult și de vremea de afară, dacă nu avem zăpadă e puțin mai bine, pentru că nu sunt atât de multe accidente rutiere. De obicei, până la orele prânzului vin urgențe majore, pacienți comatoși, din teritoriu, de la spitalele din județ, cazuri care se agravează. De regulă, numărul cazurilor crește a doua și a treia zi de Crăciun. Vin și foarte multe cazuri sociale. Ei sunt adunați de ambulanțe de pe străzi și vin în UPU, iar majoritatea sunt cazați pe undeva. Sunt care vin special la UPU, pentru că știu că aici primesc de mâncare, chiar și de îmbrăcat, pentru că vin cu haine murdare, și toți sunt spălați, îmbrăcați și hrăniți de noi”, povestește medicul Cecilia Manolea.
Cu toate că muncesc, medicul Manolea alături de colegii săi din UPU aduc câte o prăjiturică, o sticlă de suc pentru a simți că e Crăciunul. „Ca să simțim și noi atmosfera de sărbătoare, avem în UPU un brad împodobit, suntem mai mulți născuți prin decembrie și mai aducem câte ceva de mâncare, dacă reușim să mâncăm. Niciodată toți, mereu pe rând. Mai vin și colindători, așa că deși muncim, mai simțim că sunt sărbătorile. Eu nu fac o tragedie din faptul că muncesc în această perioadă, iau partea plină a paharului. De exemplu, am muncit în prima zi de Crăciun, apoi sunt liberă. Sunt atâtea persoane care muncesc în aceste zile, nu numai noi”, a mai spus medicul Cecilea Manolea.
În noaptea de Revelion salvează vieți la UPU
Medicul urgentist Monica Dragomir, care muncește în sistemul de urgență din 1998, va petrece Revelionul la UPU. A petrecut multe Revelioane în Unitatea de Primire Urgențe și speră ca și anul acesta să reușească să-și păstreze spiritul vesel și să aibă timp să ureze toate cele bune celor dragi la 12 noaptea. Spune că gărzile din Noaptea de Revelion sunt destul de aglomerate, venind foarte multți pacienți cu traumatisme, dar și cu probleme din cauza alcoolului consumat în exces. „Nu este primul Revelion pe care-l fac de gardă la UPU, au fost vreo trei-patru ani când nu l-am făcut. Eu, cel puțin, când sunt de gardă de Revelion la UPU consider o noapte relativ obișnuită, atâta timp cât încerc eu să imprim celor din jur puțin mai multă veselie, încerc să-i fac să fim puțin mai altfel decât în restul nopților. Îmi este, într-adevăr greu, dar sper ca la miezul nopții să avem puțin răgaz să ne urăm între noi „La mulți ani”, să îi sunăm pe cei dragi. Ca și patologie, în noaptea de Revelion vine foarte multă traumă, pentru că, trebuie să recunoaștem, își cam pierd șirul paharelor și au loc altercații între ei și vin, de obicei, multe traumatisme craniene, am avut și accidente rutiere. A fost o perioadă, dar s-a mai rărit cu petardele, cu traumatismele oculare, în special la copii. Ne vin și marile urgențe, cum ar fi accidente vasculare, infarcturi de miorcard, edeme pulmonare, acestea apar oricând. Pacienții vin și înainte de 12 și după 12 noaptea. Am avut un Revelion când la 12 noaptea era plin în UPU. Anul trecut, un coleg de al meu a avut un Revelion foarte greu, și-l amintește și acum. A avut extrem de multă traumă, agresiuni și multe accidente rutiere. Am avut Revelioane care ne-au prins în urgențe, și ne-am spus fugind unul altuia „La mulți ani!”, că altfel nu ne-ar merge bine în noul an”, spune medicul Monica Dragomir.
Fiind o persoană de o sensibilitate ieșită din comun, medicul Monica Dragomir îmi povestește cu lacrimi în ochi despre faptul că nu va avea ocazia să petreacă Revelionul alături de cei dragi sufletului său. Însă se consideră o norocoasă că a putut petrece cele trei zile de Crăciun alături de familia sa frumoasă. „Noi venim cu un tortuleț. O prăjiturică, un suc, sper să avem timp să gustăm câte ceva din ele. Desigur că mă gândesc cu nostalgie la ai mei. Mă gândesc la mama mea, care este singură la Râmnicu Vâlcea și trebuie să o sun, mi-e dor de copii, dar asta este, trebuie să depășesc momentele astea. Riscul ăsta mi-l asum, sunt medic mereu, nu doar în zilele lucrătoare. Recunosc, eu sunt o norocoasă, am avut trei zile de Crăciun libere, cu familia mea și de aceea voi fi încărcată pozitiv de Revelion. Pentru mine, Revelionul va fi pe 2 și pe 3 ianuarie, pentru că pe 1 mă voi odihni”, a mai spus medicul Monica Dragomir.
La final, medicul Monica Dragomir mi-a spus că mă va suna în noaptea de Revelion pentru a mă anunța cum este garda în UPU și, desigur, pentru a ne ura toate cele bune pentru noul an. În afară de aceste doamne doctor, de sărbători, gărzile la UPU vor fi asigurate și de alți medici urgentiști, cu toții fiind în slujba pacientului, alături de celelalte cadre medicale.
La Ambulanță de Crăciun și Revelion
Și la Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea se va munci la foc continuu de sărbători. Cum în această perioadă numărul solicitărilor venite din partea populației crește cu 20-30%, medicii și asistenții medicali vor avea foarte mult de muncă. Managerul SAJ Vrancea, medicul Vitalie Bețișor a muncit atât în prima zi de Crăciun, cât și în a treia zi, de Sfântul Ștefan. De când este la Ambulanță, de mai bine de 10 ani, nu a fost an în care să nu muncească fie de Crăciun, fie de Revelion. Cu toate astea, el spune că angajații Ambulanței îi sunt ca a doua familie, astfel că nu regretă că trebuie să vină la serviciu. „Mereu am muncit de sărbători. Asta e meseria, urgența trebuie să fie asigurată mereu, nu doar în zilele lucrătoare. Familia s-a obișnuit și mă înțelege. Anul ăsta am petrecut doar a doua zi de Crăciun cu ei și urmează Revelionul, că în rest voi fi la muncă. Bine, în condițiile în care eu petrec foarte mult timp aici, pot spune că e a doua familie. Crește numărul solicitărilor și, de obicei, predomină patologia digestivă, pentru că după o perioadă lungă de post se face abuz alimentar și de alcool. Avem și traume, în urma agresiunilor și a accidentelor rutiere. Am avut zile de Crăciun sau nopți de Revelion care ne-au prins pe drumuri, fiind la transferuri de pacienți. Sunt multe solicitări, dar noi suntem la muncă, iar persoanele care au urgențe medicale pot apela 112, iar noi îi vom ajuta. Dar eu le urez să aibă sărbători liniștite, fără abuzuri de orice fel, pentru a nu le petrece pe patul de spital”, a spus medicul Vitalie Bețișor.
Și medicul Dănuț Ceamburu va petrece sărbătorile la muncă. Mai exact, în noaptea de Revelion medicul Ceamburu va fi de muncă la Ambulanță, fiind pregătit să salveze vieți. Nu e singurul Revelion pe care-l va petrece acolo. Ne-a spus că, de obicei, gărzile sunt destul de solicitante, deși el o privește ca pe o gardă obișnuită. Deși nu petrece sărbătorile cu familia, spune că și colegii săi de la ambulanță îi sunt ca a doua familie, astfel că nu îi pare rău că trebuie să muncească. „Am fost și în alți ani de Revelion la muncă, dar de Crăciun nu am fost. Nu mi-e greu să muncesc în aceste zile de sărbătoare, pentru că Ambulanța e ca o familie pentru mine, și e plăcut să stau cu ei. Pentru mine, de Revelion e o gardă normală. Sunt într-adevăr mai multe urgențe, sunt și curse lungi. De obicei, predomină afecțiunile digestive, intoxicațiile etanolice, mai de mult aveam și multe traumatisme oculare, din cauza petardelor, dar acum sunt mult mai puține cazuri. Deși avem multe solicitări, între ele noi încercăm să ne facem timp să ne urăm de bine, să mâncăm o prăjiturică și să bem un pahar de suc. De asemenea, eu la 12 noaptea mereu îi sun pe membrii familiei, apoi mă duc la UPU, să îi urez și pe colegii de acolo. Sper ca și anul acesta să fie timp”, a mai spus medicul Ceamburu.
Tot de sărbători sunt la datorie și medicii de la Spitalul Militar, polițiști, jandarmi și pompieri. Aceștia muncesc de Crăciun sau de Revelion pentru ca noi, vrâncenii, să ne putem bucura de sărbători liniștite și în siguranță.