Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Noul Contract Cadru propune modificări care vizează medicii de familie și cei specialiști


Medicii de familie care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea sunt vizați de o serie de modificări legislative, care vor intra în vigoare, cel mai probabil, din luna aprilie a acestui an. Și asta pentru că în proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017, se propun o serie de modificări.     Astfel, în cabinetele medicilor de familie vor putea fi efectuate investigații noi pentru depistarea bolilor de inimă sau plămâni. Conform legii, asigurații vor putea beneficia de EKG, ecografie abdominală și pelvis, iar medicii de familie care au competențe în acest sens pot interpreta rezultatele acestor investigații. Singura condiție pentru desfășurarea acestor analize este ca medicul să aibă în dotarea cabinetului aparatura necesară. În ceea ce îi privește pe medicii care nu au competențe în ecografie, vor transmite rezultatele medicilor de specialitate din ambulatoriu, în vederea interpretării.
    O altă investigație ce va putea fi efectuată gratuit, în cadrul cabinetelor de medicina familiei, va fi spirometria, investigație care atestă un diagnostic pulmonar.
De asemenea, proiectul de Contract Cadru propune că medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul persoanelor asigurate înscrise pe listele proprii. În prezent, numărul minim de pacienți pentru ca un medic să intre în contract cu CAS este de 800 de pacienți. În proiect se mai prevede că „medicul de familie nou-venit într-o localitate care încheie convenție de furnizare de servicii medicale, pentru o perioadă de trei luni (perioada considerată necesară pentru întocmirea listei), la sfârșitul celor trei luni încheie contract de furnizare de servicii medicale pentru lista pe care și-a constituit-o până la data încheierii contractului. Stabilirea zonelor/localităților deficitare din punctul de vedere al existenței medicilor de familie se face de către reprezentanții casei de asigurări de sănătate și ai direcției de sănătate publică”.
Mai mult, medicii de familie ar putea elibera bilete de internare pentru situațiile în care în scrisoarea medicală eliberată la externare din spital/biletul de externare din spital se recomandă reinternarea asiguratului la o dată ulterioară. În aceste situații nu se vor acorda consultații pentru eliberarea biletelor de internare și nu va fi necesară prezentarea cardului național de asigurări sociale de sănătate.

Schimbări și pentru medicii din policlinici

    Proiectul aduce modificări și pentru medicii specialiști care lucrează în policlinici. În cazul acestora, se propune ca numărul investigațiilor care pot fi acordate să fie stabilite de către reprezentanți ai CAS și DSP.  „Numărul necesar de investigații medicale paraclinice pe total județ și repartizarea fondului alocat pentru servicii paraclinice pe tipuri, respectiv analize de laborator, anatomie patologică, investigații de radiologie și imagistică și explorări funcționale, se stabilesc de către reprezentanți ai casei de asigurări de sănătate și ai direcțiilor de sănătate publică funcție de condițiile specifice de la nivel local, pe care le fac publice pe pagina web a casei de asigurari de sanatate și a directiei de sanatate publică. În anul 2015 necesarul era stabilit de o comisie formată din reprezentanți ai casei de asigurări de sănătate și ai direcției de sănătate publică, colegiilor teritoriale ale medicilor, ai organizațiilor patronale și societăților profesionale ale medicilor de specialitate din asistența medicală ambulatorie pentru specialitățile paraclinice, reprezentative la nivel județean”, se arată în proiectul de lege.
Proiectul de lege este postat pe site-ul CNAS, dar și al Ministerului Sănătății și, cel mai probabil, el va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie. Asta în condițiile în care CAS a încheiat acte adiționale la contractul din 2015 cu furnizorii de servicii medicale, valabile până pe 31 martie.
    Proiectul de lege privind contractul cadru pentru anul 2016-2017 poate fi consultat AICI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?