Autoritățile siciliene se pregătesc să facă față în acest weekend unui aflux neobișnuit de vizitatori dornici să își facă selfie-uri pe pantele vulcanului Etna, în urma unei scurgeri de lavă la altitudine, care durează de două săptămâni, notează vineri AFP.
Lava incandescentă a celui mai faimos vulcan din Sicilia, contrastând cu albul strălucitor al zăpezii de pe versanții muntelui, se dovedește irezistibilă pentru numeroși turiști și excursioniști, dintre care unii nu respectă regulile elementare de siguranță. ”Vulcanul nu este vinovatul, în acest caz vinovatul este omul”, este de părere Fabio Mancuso, primarul din Adrano, o mică localitate situată pe versantul sud-vestic al Etnei, într-un interviu acordat AFP.
Directorul Observatorului Etna din cadrul Institutului italian de geofizică și vulcanologie, Stefano Branca, împărtășește aceeași opinie: ”Această mică erupție a făcut mult zgomot din cauza problemelor legate de ordinea publică, nu din motive legate de vulcan”. ”Este o erupție cu adevărat mică și nesemnificativă”, a explicat el pentru AFP.
Cu o altitudine de peste 3.000 de metri, Etna este cel mai înalt vulcan activ din Europa.
Îngrijorați, Fabio Mancuso și alți primari din comunele învecinate au emis la începutul săptămânii ordine care interzic oamenilor să se apropie prea mult de lavă, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe unii să o facă, a precizat edilul. Cotidianul La Repubblica a publicat vineri o fotografie cu doi bărbați musculoși, la bustul gol, pozând în zăpadă cu lava incandescentă pe fundal.
Pe lângă turiștii care își fac selfie-uri prea aproape de lavă sau urcă fără echipament adecvat, principala problemă este blocarea drumurilor din cauza ambuteiajelor, mașinile parcate necorespunzător împiedicând trecerea vehiculelor de intervenție pe drumurile care duc spre vârful Etnei. Scurgerea actuală de lavă, care a început la 8 februarie, ”este diferită de alte erupții cu o durată de câteva ore, aceasta durând mai multe zile”, a declarat Branca. ”Există un contrast între lavă și zăpadă. Spectacolul a durat, deci, mai mult, ceea ce a oferit mai multe oportunități de a fi admirat”, a explicat acesta. Totuși, potrivit expertului, fenomenul se apropie de sfârșit.
Acest lucru nu le-a împiedicat însă pe autoritățile locale să mobilizeze pentru acest weekend mai mulți polițiști și voluntari pe drumuri pentru a fluidiza traficul și a-i împiedica pe vizitatorii care nu dispun de echipament adecvat să urce pe pantele vulcanului. Fabio Mancuso se așteaptă la ”o prezență masivă a turiștilor”, însă speră că aceștia ”vor fi echipați corespunzător și că vor avea bunul simț de a respecta regulile”.
Sursa foto: https://www.insurtechinsights.com/