Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, i-a îndemnat pe polițiști să continue lupta împotriva grupărilor de crimă organizată, subliniind că nu poate fi o ‘coexistență’ între Poliție și interlopi. ‘Revin puțin la frontul tradițional de lucru. Insist și în acest an – și mă bucur că sunt aici, Parchetele, conducerile de Parchete, liderii Parchetelor pe crima organizată – grupurile de interlopi mari, mici, mai organizați, mai puțin organizați, e foarte important să continuăm ceea ce ați început anul trecut. Și cred că realitatea din teren, cazurile recente, vor arăta cât de importantă e. Așa cum v-am spus și cu altă ocazie: (…) ori le dați dumneavoastră de lucru, în sensul că să își caute prin avocați, ca să asiste procedurile, ori vă dau dânșii de lucru. Cale de mijloc nu există, cel puțin în optica mea. Coexistența între Poliție și aceste grupuri de interlopi nu există. ‘Lasă-i în pace că noi ne vedem de ale noastre, ei de ale lor, totul e să nu ne întâlnim pe contrasens’ – nu există această mentalitate în capul meu și al colegilor din conducere, respectiv din conducerea Poliției, ca să fie limpede. Deci, continuați planificat lupta cu clanurile de interlopi și grupurile de crimă organizată’, a declarat Predoiu, cu ocazia prezentării bilanțului Poliției Române pe anul trecut.
Ministrul le-a mai spus polițiștilor că, dacă grupările de crimă organizate sunt lăsate să crească, atunci vor ajunge ‘la o îndrăzneală’ cu care le va fi greu să lucreze.
‘Aceste ‘mall-uri’ de infracționalitate generează cea mai mare masă de infracțiuni și, implicit, calitativ ca importanță. Fac și furturi, și trafic de persoane, și răpiri câteodată și trafic de droguri. Și iată au ajuns și la trafic de arme. Le știți bine, eu vă vând acum dumneavoastră o marfă pe care dumneavoastră o cunoașteți mai bine. Eu nu fac decât să subliniez importanța, din punct de vedere al operatorului administrativ – politic. Am acest drept și nu numai drept, ci și obligație ca să spun că asta este important pentru societate. Crima organizată și grupurile de interlopi perturbă și liniștea publică, pun în pericol siguranța publică și, dacă dumneavoastră îi lăsați să crească, vor ajunge la o îndrăzneală cu care va fi greu să lucrați. Uitați-vă ce se întâmplă în alte țări mai îndepărtate unde, invers, legea o face crima organizată, nu o face Poliția. Niciodată nu vom ajunge acolo să ne fie clar! Nu cred că vom ajunge acolo, niciun pas în acea direcție. Niciun fel de toleranță, niciun fel de non-combat, niciun fel de indulgență, dar pe lege!’, a afirmat ministrul de Interne.
Pe de altă parte, Predoiu a atras atenția că a crescut numărul armelor confiscate de autorități și i-a îndemnat pe polițiști să ‘pună piciorul în prag’. ‘E un fenomen pe care începem să îl vedem mai conturat, adică din ce m-am uitat în statistici, din ce am discutat cu secretarul de stat, cu inspectorul general, cu alte structuri, vedem mai multe arme la percheziții, la controale, la activități decât se găseau în urmă cu câțiva ani de zile. Deci, undeva, începem să intrăm și noi pe harta unora sau a altora care circulă aceste arme. ‘Omorâți din fașă’ acest traficant, el nu trebuie să ajungă nici la grădiniță în termeni de maturitate infracțională. Acum puneți piciorul în prag, destructurați rețelele de trafic de arme, lucrați cu DGPI, lucrați cu Parchetele, lucrați cu celelalte servicii de informații aici prezente și interne și externe, lucrați! Nu vrem arme în societate, nu vrem violență, nu vrem stradă care să fie nesigură. E în mâna dumneavoastră, a acestor oameni și a Parchetelor, împreună faceți cumva să o închideți. Sigur, nu o să se întâmple într-o zi, dar noi lucrăm pe priorități și planificat’, le-a mai spus Cătălin Predoiu polițiștilor.
El a dat asigurări că va fi menținut nivelul investițiilor pentru dotarea Poliției, chiar în condițiile actuale bugetare destul de complicate. ‘Nu-i totdeauna soare, dar nu vor fi întotdeauna nori, în materie de buget. Noi trebuie să ne facem datoria și în condiții mai bune și în condiții mai puțin bune, nu avem scuză să abdicăm. Și cetățeanul duce greul, nu numai instituțiile statului, din punct de vedere bugetar. Și cetățeanul dimineața se trezește, se duce la muncă, la fel și instituțiile trebuie să facă și o să răzbim, o să trecem și de aceste momente mai dificile și o să ne uităm cu mândrie în urmă așa cum astăzi ne putem uita cu mândrie la anul 2024’, a punctat ministrul Predoiu.