Sporturile extreme câștigă popularitate, iar participanții împing limitele către praguri periculoase. Dar altfel nu ar mai putea fi numite „sporturi extreme”, nu? Dar ce sunt aceste sporturi? În articolul de astăzi, îți povestim câte ceva despre noile senzații din lumea sportului.
Dacă te întrebi de ce unele persoane ar dori să-și riște viața, noi vom încerca să dăm câteva răspunsuri. Dar motivele diferă de la un om la altul. De asemenea, tot aici îți povestim și despre provocările pe care aceste sporturi trebuie să le depășească.
Așa cum am precizat, sporturile extreme devin din ce în ce mai cunoscute și nu ne miră că au început să apară la Jocurile Olimpice și la agențiile de pariuri sportive. Le poți găsi și pe platformele online, iar dacă te pasionează un anume sport, atunci poți plasa bilete inedite. În timpul Olimpiadelor de vară și de iarnă, vor apărea și astfel de evenimente și poate chiar alături de oferte.
Până atunci, îți recomandăm să te înscrii pe o platformă de renume și de încredere așa cum sunt Unibet, Betano sau Superbet. Odată ce îți faci un cont, poți să te delectezi și cu jocuri de casino precum păcănelele, ruleta, pokerul sau blackjackul. Dar înainte de senzațiile tari și de jocul pe bani, joacă întâi sloturi gratis ca să cunoști cât mai bine aparatele.
Ce sunt sporturile extreme?
Sporturile extreme reprezintă o categorie aparte, unde participantul își asumă riscuri mari și astfel depășesc anumite bariere mentale. Au apărut în anii ‘50 și ‘60 în California, acolo unde a luat naștere surfingul. Acesta poate fi considerat primul sport extrem, cel puțin din era noastră. Este simplu de înțeles de ce este considerat astfel. Alte sporturi extreme care sunt derivate din surfing sunt skateboarding și snowboarding. Ambele se bazează pe deplasarea și săriturile pe o plată. Desigur, suprafața diferă, iar placa este adaptată în funcție de aceasta.
Alte sporturi extreme pot fi considerate bungee jumping, sărituri cu parașuta, alpinismul, BMX (sărituri cu bicicleta) sau sărituri cu schiurile. Statisticile recente arată că peste 30 de milioane de oameni participă la aceste sporturi în fiecare an, ceea ce reprezintă o creștere enormă. Totuși, trebuie menționat că mersul cu schiurile pe o pârtie turistică nu este un sport extrem. Dar așa cum am spus mai sus, săriturile cu schiurile sunt în spectrul extremului și după cum poate știi, există și o asemenea probă olimpică.
De ce oamenii practică sporturi extreme?
Acum că am rezolvat în linii mari ce înseamnă un sport extrem, hai să vorbim și despre motivele care împing persoanele să participe la ceva ce le-ar putea curma viața. După cum am văzut, sunt chiar foarte mulți, undeva la 30 de milioane în fiecare an.
Un răspuns ar fi tocmai pentru că acele sporturi le pun în pericol viața. Faptul că își asumă un asemenea risc capital îi face pe oameni să-și depășească fricile. Adrenalina adusă de o asemenea acțiunea are și ea un rol important. Apoi, dependența de adrenalină este un fapt, deci nu ne miră că sunt destui care se aventurează în sporturile extreme.
Un alt motiv constă tocmai în aventură. Lumea modernă este, în mare parte, destul de anostă, dar care reușește să aducă mult stres persoanelor. Persoanele au nevoie de un sentiment de împlinire, iar sporturile extreme oferă modalitatea prin care acestea își pot depăși limitele. Ba chiar un studiu condus de cercetătorul Brad Wikins a conchis că depășirea provocărilor în sporturile extreme duce la îmbunătățirea sănătății mintale.
Mai mult decât atât, înțelegerea aspectelor psihologice a depășirii limitelor este esențială pentru că astfel, sportivii profesioniști evită activitățile care îi seacă de energie. Acestea îi fac să-și piardă concentrarea, deci să nu aibă performanțe bune la probe. În timpul acestor probe, frica și adrenalina pot duce la eșec sau la depășirea tuturor limitelor. Iar după precizările cercetătorilor, granița dintre acestea este fină.
Provocări și riscuri
Provocările și riscurile sunt desigur enorme, iar o persoană poate suferi accidentări serioasă sau chiar mai rău. În cazul sportivilor profesioniști, presiunea mentală poate fi foarte mare. Pentru aceștia, anxietatea poate apărea extrem de ușor.
Provocările sunt și ele numeroase, iar cea mai importantă este accesibilitatea. Nu găsești sărituri cu parașuta, scufundări sau alte sporturi extreme la tot pasul. Totodată, multe sporturi necesită antrenament: nu ai cum să faci sărituri cu snowboard-ul dacă este prima dată când te-ai pus pe unul. Desigur, poți încerca, dar există o graniță între curaj și inconștiență. Curajul este atunci când cunoști cu adevărat implicațiile acțiunilor tale.
Concluzii
Sporturile extreme reprezintă noua frontieră, iar din ce în ce mai mulți oameni doresc să participe la aceste activități. Nu este deloc ușor să o faci la nivel profesionist pentru că ai nevoie de condiții, echipament și bineînțeles, multă perseverență. Dar există și porturi pentru amatori, așa cum sunt săriturile cu parașuta sau bungee jumping. Totuși, și la acestea este recomandabil să fii într-o condiție fizică bună.