Populația județului scade anual cu circa 2.000 persoane, echivalentul dispariției unei comune precum Tănăsoaia sau Vintileasca, din cauza din cauza sporului natural negativ, numărul deceselor depășind cu mult pe cel al nașterilor, potrivit reprezentanților Direcției Județene de Statistică Vrancea.
„E o situație care se perpetuează de mai mulți ani. Avem un spor natural negativ, în sensul că se nasc mai puțin copii decât mor. Media anuală este undeva la 1.800 – 2.000 de persoane.
Dacă am face o extrapolare la cifre, putem spune că o comună precum Tănăsoaia sau Vintileasca practic dispare în fiecare an din județul Vrancea. Potrivit Recensământului Populației și Locuințelor din 2023, populația județului a scăzut la 335.312 locuitori, față de circa 340.000 în 2011.
Municipiul Focșani a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi, pierzând aproape 20% din populație în ultimul deceniu, de la 79.315 locuitori în 2011 la 66.648 în 2023.
Explicația nu este neapărat legată de o depopulare bruscă a municipiului, ci de migrarea locuitorilor către comunele limitrofe, precum Vânători, Golești, Câmpineanca, Suraia sau Bolotești, care au înregistrat creșteri semnificative de populație, în unele cazuri chiar și cu 1.000 de persoane”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcției Județene de Statistică Vrancea, Vasile Apostu Croitoru.
În contrast cu această tendință de scădere demografică, comuna Slobozia Bradului a cunoscut o creștere semnificativă a populației și, conform ultimului recensământ, a depășit orașe precum Panciu sau Odobești.
„Dacă în 2011, comuna Slobozi Bradului număra aproximativ 7.000 de locuitori, în 2023 a ajuns la 8.930, iar în prezent se estimează că a depășit deja 10.000 de persoane.
Cu un spor natural de 400 – 500 de persoane pe an, comuna, cu o populație majoritară de etnie romă, a ajuns să depășească orașe precum Panciu, care are 7.600 locuitori și Odobești cu circa 9.000 de locuitori”, spune Vasile Apostu Croitoru.
În ultimii ani, Vrancea a înregistrat însă o tendință de revenire a populației din diaspora, motivată, printre altele, de creșterea salariilor. „S-a văzut în ultimii ani o revenire a populației din diaspora, iar Vrancea nu face excepție.
Creșterea salariului mediu pe economie, care în județul Vrancea a fost de 4.062 lei în noiembrie 2024, a fost un factor care i-a determinat pe unii dintre cei plecați în străinătate să se întoarcă acasă, în ciuda provocărilor economice și a inflației”, a fost de părere șeful Direcției Județene de Statistică Vrancea.
Evoluția demografică a județului rămâne un subiect de interes pentru autorități. Dacă la nivel județean se iau măsuri pentru îmbunătățirea infrastructurii necesare dezvoltării economice a județului, la nivel local, autoritățile încearcă să încurajeze natalitatea prin oferirea de stimulente care ajung și până la 1.500 de lei pentru nașterea unui copil, precum și pentru a stopa migrația din localitate, oferind locuri de casă, gratuit, tinerelor familii.
Dana Lepădatu