Comunicat de presă:
S-au anunțat câștigătorii ediției din 2024 a concursului UE pentru tineri traducători – Juvenes Translatores
Aflat la cea de a 18-a ediție, concursul Juvenes Translatores se adresează liceenilor în vârstă de 17 ani din cele 27 de state ale Uniunii Europene. Anul acesta, 3.070 de participanți plini de entuziasm și-au testat aptitudinile prin traducerea unui text în și din oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE.
Deși engleza a fost una dintre opțiunile cele mai populare, cele 144 de combinații lingvistice alese de elevii participanți din cele 713 școli selectate au inclus, de asemenea, perechi de limbi precum poloneză-portugheză, slovenă-daneză și portugheză-finlandeză.
Elevii români au ales și ei să traducă preponderent din engleză în română, dar traducerea câștigătoare din acest an din România a fost din germană în română.
Dintre toate traducerile realizate de elevii participanți în ziua de 28 noiembrie a anului trecut, când concursul Juvenes Translatores s-a defășurat simultan în toate cele 27 de state membre ale UE, traducătorii Comisiei Europene au selectat câte un câștigător pentru fiecare țară din UE.
Câștigătoarea din România a celei de-a 18-a ediții a concursului Juvenes Translatores este Sabina Terzea, elevă la Colegiul Național „Ion C.Brătianu” din Pitești, o prezență constantă la etapele naționale ale olimpiadelor de limba engleză și de limba germană, unde a înregistrat mereu rezultate foarte bune.
Ceremonia de premiere va avea loc pe 10 aprilie, la Bruxelles
Cu această ocazie, cei 27 de tineri traducători se vor întâlni și cu traducătorii Comisiei Europene, pentru a vedea cum lucrează aceștia, și, de asemenea, vor putea descoperi limbile și culturile celorlalți participanți. (…)
Pe lângă câștigătorii din fiecare țară, un număr de 341 de elevi din întreaga UE au primit mențiuni speciale pentru traducerile lor remarcabile.
România se mândrește anul acesta cu un număr de 25 de elevi care au primit mențiuni speciale. Ei au tradus din engleză, germană, italiană și polonă în română, dar și, într-un caz, din română în engleză. (…)
* Selecția școlilor se face în mod aleatoriu, de calculator, dintre toate școlile înscrise pentru fiecare țară. Numărul școlilor care pot participa din fiecare țară UE este egal cu numărul de locuri deținut de țara respectivă în Parlamentul European.
Au obținut mențiuni speciale: Alex Denis Apostol – Colegiul Național „Al.I.Cuza” Focșani, Cornel-Gabriel Spiridon – Colegiul Național „Al.I.Cuza” Focșani, Maria Magdalena Bîgiu-Diaconu – Colegiul Național „Al.I.Cuza” Focșani. Profesor coordonator: Roxana Vlăsceanu.