Ediția: Joi 13 februarie 2025 Nr. 6814
Ediția: Joi 13 februarie 2025 Nr. 6814

Pasionații de indoor cycling, provocați să pedaleze împreună 40.000 de kilometri – echivalentul ocolului Pământului

          Un pasionat de indoor cycling își propune să mobilizeze ieșenii, dar nu numai, pentru a pedala împreună echivalentul ocolului Pământului, în doar două zile. Iubitorii mersului pe bicicletă din toată țara sunt așteptați în luna iunie la Iași pentru cel mai mare festival de indoor cycling din țară, urmând să pedaleze împreună aproximativ 40.000 de kilometri. Inițiatorul evenimentului este un ieșean care în urmă cu 11 ani a avut o problemă medicală ce i-a schimbat complet viața, transformându-l dintr-o persoană sedentară în antrenor de indoor cycling și promotor al unui stil de viață activ. Acum Robert Dalas reunește din ce în ce mai mulți iubitori ai bicicletei fixe și a inițiat Pop’N’Move Fest 2025, eveniment sportiv care și are și un scop caritabil.

          ‘Bicicleta a fost un sport pe care l-am iubit din copilărie, la care m-am întors după mulți ani într-un context nefavorabil din viața mea. Am avut o fractură de coloană vertebrală, am avut o pareză, am trecut pe lângă o paralizie. De am avut nevoie de exerciții de recuperare pentru o perioadă îndelungată. În acest context, încet, încet am intrat în sala de sport, am început să adaug și alte elemente, printre care și bicicleta indoor. Acolo am cunoscut un instructor cu care am rezonat foarte mult, de la care am avut foarte multe de învățat. El m-a instruit să mă antrenez corect iar ulterior am urmat școala de instructori de indoor cycling, deși inițial nu am avut nicio intenție în acest sens’, a declarat, pentru AGERPRES, Robert Dalas.

          Acesta afirmă că dorește să facă mai cunoscut acest sport, care este mai sigur decât mersul pe bicicletă în natură sau prin oraș, fiind totodată benefic pentru sănătate. Printre cei pe care sportul i-a ajutat să-și îmbunătățească starea de sănătate se numără și Cornel Urâtu, de opt ani practicant al ciclismului indoor. ‘La 48 de ani am fost diagnosticat cu diabet. Eram un om care lucra 12-14 ore pe zi. Eram un om care afla, așa, că ieri a fost duminică. La un moment dat m-am dus la un doctor, doctor care mi-a spus că sunt posesorul unui diagnostic: diabet. Aveam 116 kilograme. Acum, după opt ani, am 40 de kile slăbite. Acum nu mai sunt chiar 40, pentru că în bătălia dintre Revelion și Crăciun am câștigat niște kilograme. (…) Am ales ciclismul de sală pentru că e mai sigur decât cel out-door, dar și mai rezonabil ca și costuri. O altă variantă ar fi fost să fac înot, dar piscină acasă nu am cum să îmi fac. Așa, cu o bicicletă, te mai descurci’, a declarat, pentru AGERPRES, Cornel Urâtu.

          Tot el mărturisește că ‘un bolnav care face sport reduce costurile și taxele’. ‘Eu aș felicita orice om care face sport pentru că îmi face mie taxele mai mici. Omul acela se duce mai rar la doctor. Doctorul este foarte scump și îl plătim toți, nu doar pacientul. De fiecare dată când suntem suntem, așa, într-o delăsare a propriului nostru corp, oamenii din jurul nostru plătesc taxe pentru noi, nu doar noi. Eu, de exemplu, m-am întors de la insulină la medicație, care este mult mai ieftină, datorită modului meu de viață’, afirmă Cornel Urâtu.

Foto: Facebook/ Robert Dalas

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?