Rezervele de apă din România se mențin în continuare scăzute, coeficientul de umplere în lacurile de acumulare fiind de 61,52%, cel mai scăzut din ultimii opt ani, a transmis Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), într-o postare publicată, luni, pe pagina de Facebook a instituției.
În context, ANAR menționează că asigură cu prioritate resursa de apă pentru populație. Totodată, 120 de secțiuni de râuri, relevante pentru asigurarea resursei de apă, sunt monitorizate permanent de echipele Apele Române la nivel național.
Dintre acestea, 23 de secțiuni se află sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor de apă din punct de vedere cantitativ. Potrivit sursei citate, geața la maluri, podurile de gheață și sloiurile continuă să fie prezente și, în unele zone, s-au extins și intensificat. (…)
„Nu vă aventurați pe gheață! Traversați cursurile de apă înghețate doar în condiții de siguranță și evitați deplasările pe suprafețele acoperite cu gheață subțire. De asemenea, circulați cu atenție în zonele unde stratul de zăpadă și gheață poate crea dificultăți”, se arată în postare.
Zilnic, vor fi transmise informații actualizate către Inspectoratele pentru Situații de Urgență și autoritățile locale pentru a preveni riscurile asociate fenomenelor de iarnă. Debitele râurilor sunt în general staționare sau în scădere pe anumite sectoare, iar nivelurile se mențin sub cotele de atenție.
„În această perioadă, folosirea responsabilă a apei este esențială! Pentru a reduce risipa, închideți robinetul atunci când nu aveți nevoie de apă (ex: în timp ce vă spălați pe dinți) și utilizați electrocasnice cu consum redus. Fiecare picătură contează!”, se mai spune în postarea Apelor Române.