Ediția: Marți 11 februarie 2025 Nr. 6812
Ediția: Marți 11 februarie 2025 Nr. 6812

Fermierii americani apelează la Airbnb pentru a face față scăderii prețurilor produselor agricole

          Brit Thompson, care are o fermă în statul american Wisconsin, a decis să se îndrepte spre platforma online de închirieri turistice Airbnb pentru a profita de explozia numărului de orășeni care sunt interesați să își petreacă timpul liber la țară, transmite Reuters. Oaspeții săi, în principal locuitori din zona orașului Chicago, îi asigură un flux stabil de numerar într-o perioadă în care fundamentele economiei rurale sunt din ce în ce mai instabile. Thompson, care în paralel crește animale pentru sacrificare la ferma sa, este doar unul din fermierii americani care se îndreaptă spre agroturism, un sector a cărui valoare este estimată la 4,5 miliarde de dolari, conform datelor Departamentului american al Agriculturii (USDA), într-un context în care crește cererea consumatorilor pentru experiențe rurale, în timp ce veniturile din agricultură scad.

          Fermierii ale căror culturi agricole sunt utilizate pentru a produce alimente, nutreț pentru animale și uleiuri vegetale, au probleme în a face profit în condițiile în care prețurile la porumb și soia au coborât în 2024 până la cel mai redus nivel din ultimii patru ani. Agroturismul a explodat în perioada pandemiei când oamenii au decis să își petreacă vacanțele la ferme din zonele rurale atrași de posibilitatea de a se distra respectând normele de distanțare socială la țară. Sectorul a continuat să se dezvolte între timp, impulsionat de numărul din ce în ce mai mare de orășeni care caută liniște și de fermieri care caută modalități alternative pentru a strânge bani gheață pentru fermele lor.

          Numărul înnoptărilor la fermele listate pe platformele de închirieri pe termen scurt din SUA a crescut cu 77% în ultimii cinci ani, adică dublu față de creșterea listărilor, arată datele firmei AirDNA. Atât Airbnb cât și site-urile de rezervări de locuri de camping HipCamp, Harvest Hosts și The Dyrt au înregistrat creșteri substanțiale ale fermelor listate pe platformele lor în ultimii ani. Banii din agroturism sunt bineveniți în contextul prețurilor mici la culturile agricole, dobânzilor mari și costurilor mari cu imputurile, îngrășămintele și mâna de lucru, susțin fermierii și experții din agricultură. Potrivit USDA, veniturile fermierilor au scăzut cu 23% după 2022, unul din cele mai grave scăderi din istorie, iar American Farm Bureau susține că economia agricolă este în recesiune.

          Chiar dacă veniturile fermierilor sunt așteptate să se îmbunătățească în acest an, creșterea se datorează în principal subvențiilor guvernamentale. Veniturile generate din vânzarea culturilor agricole au continuat să scadă. De asemenea, anul acesta ar putea aduce noi probleme financiare pentru fermieri dacă războaiele comerciale cu Canada, Mexic și China se vor prelungi. ‘Am putut depăși o parte din aceste marje negative pentru că am diversificat modalitatea în care facem bani. Dacă ne-am fi concentrat doar pe culturile agricole, am fi avut o altă discuție’, spune Kaylee Heap, 35 de ani, unul din managerii fermei Heap’s Giant Pumpkin Farm, din statul Illinois.

          În timpul toamnei, clienții lui Kaylee Heap pot culege semințe de floarea soarelui, crizanteme și dovleci, precum și să se plimbe printre lanurile de porumb. Ferma produce de asemenea porumb și soia care sunt exportate pe piața externă. Însă nu toate fermele sunt adecvate pentru agroturism. Unele sunt amplasate în locuri inaccesibile sau proprietarii lor nu sunt dispuși să își deschidă locuințele pentru străini. Asigurările și respectarea normelor guvernamentale pot genera de asemenea costuri suplimentare.

          Chiar și așa, veniturile din recreație și turism pot ajuta familiile să rămână proprietare ale fermelor, să ramburseze datoriile și oferă locuri de muncă tinerilor, care uneori preferă să aibe grijă de pagina de pe Airbnb sau să pună la punct un site de Internet în loc să monitorizeze umiditatea solului și cotațiile futures la cereale, spun fermierii. ‘Ca fermă familială, nu poți supraviețui numai din agricultură’, spune Catherine Topel, 56 de ani, producătoare de carne de porc din statul Carolina de Nord, care și-a listat proprietatea pe Airbnb și HipCamp. ‘Activitățile de camping îți oferă sustenabilitate și reziliență în perioade dificile, și de asemenea îți oferă flexibilitatea de a demara alte inițiative în loc să faci exact același lucru ca tatăl și bunicul tău’, susține Catherine Topel.

Sursa foto: https://x.com/Reuters/status/1888377328683667825/photo/1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?