Ediția: Joi 6 februarie 2025 Nr. 6809
Ediția: Joi 6 februarie 2025 Nr. 6809

Franța. Raport privind anularea alegerilor din România

          Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerință străină, marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale, arată un raport realizat de Serviciul de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale străine (VIGINUM) din Franța.

          Raportul, intitulat ‘Manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor – Concluzii desprinse din alegerile prezidențiale din România & riscuri pentru Franța’, a fost publicat marți pe site-ul Secretariatului General pentru Apărare și Securitate Națională (SGDSN) din Franța, căruia îi este subordonat VIGINUM. Creat la 13 iulie 2021, acest serviciu tehnic și operațional al statului francez are rolul de a detecta și a defini campaniile de manipulare a informațiilor pe platformele digitale, în care sunt implicați actori străini cu scopul de a aduce atingere Franței și intereselor sale.

          Conform documentului, în timp ce alegerile din Georgia și Republica Moldova de la sfârșitul anului 2024 făcuseră deja obiectul unor acțiuni hibride, alegerile prezidențiale din România par să fi fost ținta unei campanii digitale mai sofisticate, axată pe manipularea algoritmului unei platforme deosebit de populare în România, TikTok, și implicând ecosisteme prepoziționate, precum și recrutarea de influenceri.

          Astfel, raportul analizează modul de operare observat pe platforma TikTok, menit să promoveze în mod artificial anumite conținuturi, precum și manipularea unor influenceri, și, totodată, evaluează riscul transpunerii acestor metode în Franța. Această manipulare evidențiază, pe de o parte, ușurința cu care, în prezent, se poate impune utilizatorilor vizibilitatea unui subiect pe o rețea de socializare precum TikTok, fără ca platforma să modereze conținutul prezentat sau să-l considere fals și, pe de altă parte, rolul și vulnerabilitatea influencerilor, expuși unui risc tot mai mare de manipulare de către actori ostili.

          De asemenea, se poate sublinia faptul că unul dintre principalele prejudicii cauzate de această campanie de manipulare a fost subminarea încrederii alegătorilor în fiabilitatea procesului electoral. În cele din urmă, această manipulare a algoritmului demonstrează că, deși sunt supuși unor numeroase obligații de reglementare în ceea ce privește moderarea și etichetarea conținutului, operatorii de platforme online nu își respectă responsabilitățile în acest domeniu.

          Descrierea manipulării observate pe TikTok în România se bazează în principal pe analize efectuate de părți terțe și accesibile din surse deschise. Este vorba de note declasificate comunicate de administrația română, de rapoarte ale observatorilor și ale structurilor specializate în lupta împotriva dezinformării, de rapoarte furnizate de TikTok, precum și de anchete realizate de presa română și franceză, precizează VIGINUM.

          Prin publicarea informațiilor din acest raport, VIGINUM dorește să alerteze utilizatorii de internet cu privire la riscul manipulării sistemelor de recomandare a conținutului pe platforme. Serviciul dorește, de asemenea, să sensibilizeze creatorii de conținut care se bucură de o comunitate online importantă cu privire la riscurile de a fi manipulați de actori rău intenționați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?