Procurorii susțin că Laura Vicol și Vladimir Ciorbă s-au lansat în cheltuieli de lux și plăcere din banii oamenilor păgubiți de Compania Nordis, achitând de exemplu 1,5 milioane euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre destinații de vacanță din țară și străinătate – Nisa, Mykonos, Madrid, Paris, Delta Dunării. De asemenea, au fost achiziționate mașini de lux – Ferrari, Bentley, Rolls Royce – de aproape 5 milioane de euro. În referatul trimis în instanță de DIICOT, procurorii susțin că membrii rețelei Nordis au cheltuit din fondurile companiei, după bunul plac, sume exorbitante pe bunuri și servicii care nu au nicio legătură cu obiectul de activitate al firmei, exclusiv în beneficiul personal.
‘Chiar dacă nu toate aceste cheltuieli au relevanță penală sub aspectul infracțiunii de delapidare, expunerea acestora este importantă în devoalarea modului în care, în mod cinic și în dispreț față de clienți, pe de o parte, membrii grupării, constant, au invocat în explicațiile oferite clienților, față de nerespectarea termenelor de construcție și livrarea unităților locative, dificultăți financiare, scumpirea materialelor de construcții. Pe de altă parte, s-au lansat în cheltuieli de lux și plăcere care nu sunt efectuate în scopul desfășurării activității economice, conform art. 25 din Codul fiscal. Astfel, au fost identificate, prin intermediul NORDIS TRAVEL SRL, cheltuieli de achiziții zboruri (comerciale și private) în valoare de nu mai puțin de 1.511.208 euro și 805.984 lei, din care zboruri private 857.796 euro și 691.948 lei. Facem precizarea că toate aceste cheltuieli nu au fost efectuate din fondurile societății de turism, ci din fondurile Nordis Management, fonduri constituite din banii clienților’, spun anchetatorii.
În concret, Nordis Management achiziționa servicii de la Nordis Travel, iar Nordis Travel achiziționa servicii de închiriere avioane private de la diferite companii de profil. ‘Din această categorie, cheltuielile cu zborurile private (atât avion, cât și elicopter) constituie acte de delapidare, întrucât, analizând destinațiile, datele și persoanele care au beneficiat de acestea, s-a constatat că nu au absolut nicio legătură cu activitatea economică a grupului Nordis (promovarea proiectelor imobiliare), ci sunt efectuate exclusiv pentru vacanțe private, participarea la evenimente private, în beneficiul personal al soților Ciorbă Vladimir și Vicol Ciorbă Laura Cătălina. În destinațiile Nisa, Mykonos, Madris, Paris, etc, destinații care rezultă din documentația pusă la dispoziție de operatori, nu au fost identificate târguri imobiliare sau alt eveniment de acest tip, întâlniri de afaceri în interesul companiei sau orice alt demers care să aibă legătură cu business-ul grupului Nordis’, explică procurorii.
Costurile pentru achiziția unor astfel de servicii exclusiviste sunt extrem de ridicate, așa cum rezultă din facturile de la dosarul cauzei, în referat fiind date câteva exemple (…). Achiziția de autoturisme, în special cele de lux (branduri de nișă – Ferrari, Bentley, Rolls Royce) a generat cheltuieli de 19.336.134 lei și 965.391 euro. După finalizarea contractelor de leasing, o parte a autoturismelor au fost înstrăinate încasându-se suma de 6.022.440 lei. Așadar, aproape 5 milioane de euro au fost cheltuiți în numai 4 ani pe autoturisme de lux.
8 milioane lei cheltuiți pe marketing agresiv: presă, Facebook, Google, FRF
Membrii rețelei Nordis au pus la punct un program de marketing agresiv, care a vizat toate canalele de comunicare posibile, pentru a câștiga încrederea potențialilor clienți, susține Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. În referatul trimis în instanță de DIICOT, procurorii detaliază sumele cheltuite de Compania Nordis pentru publicitate.
‘Așa cum s-a precizat în debutul situației de fapt, pentru câștigarea încrederii potențialilor clienți și crearea imaginii unui business de succes, s-a pus la punct un program de marketing agresiv, care a vizat toate canalele de comunicare posibile, sens în care 8.380.355 lei au fost cheltuiți pentru publicitate, din care 5.114.040 prin instituții media private, 1.672.706 lei către Facebook și 1.593.609 lei către Google. În aceeași paradigmă se regăsesc și sponsorizări în valoare de 4.286.462 lei, din care cea mai importantă este cea acordată Federației Române de Fotbal, în fapt tot un mijloc de publicitate’, arată procurorii. Procurorii solicită Curții de Apel București arestarea preventivă a 11 inculpați din gruparea Nordis, printre care Laura Vicol, Vladimir Ciorbă și Gheorghe Poștoacă, ultimii doi fiind acționari principali la Nordis Group. Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, au fost aduși marți cu duba la Curtea de Apel București.
Acuzațiile sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019 – 2024, liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a cinci societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice, cu titlu de avans, în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro).