Ediția: Luni 3 februarie 2025 Nr. 6806
Ediția: Luni 3 februarie 2025 Nr. 6806

Concentrații ridicate de microplastice și nanoplastice, descoperite în placenta copiilor născuți prematur (studiu)

            Microplasticele, care măsoară mai puțin de 5 milimetri și nanoplasticele, invizibile cu ochiul liber, sunt foarte răspândite, iar o nouă cercetare a descoperit concentrații ridicate din aceste particule în placenta copiilor născuți prematur, într-o proporție mai mare decât în cazul copiilor născuți la termen, transmite vineri agenția EFE. Cercetătorii au utilizat spectrometria de masă de înaltă sensibilitate pentru a analiza 175 de placente – 100 de placente colectate la termen și 75 prematur (la mai puțin de 37 de săptămâni de sarcină). ”Tehnologia avansată ne permite acum să măsurăm cu exactitate microplasticele în moduri în care nu am fost capabili să o facem în trecut”, a declarat într-un comunicat Kjersti Aagaard, de la Boston Children’s Hospital și HCA Healthcare Research Institute din SUA.

            Cercetătorii au constatat cantități de microplastice și nanoplastice ‘semnificativ mai ridicate’ în placenta prematură, la niveluri mult mai ridicate comparativ cu cele măsurate anterior în sânge. Acest lucru a determinat echipa științifică să concluzioneze că este probabil ca materialele plastice să se acumuleze în placentă în timpul sarcinii, cu o expunere și o acumulare crescute în cazurile de naștere prematură. În plus, conform studiului, în cazul nașterii premature s-a observat nu doar o acumulare a unui număr mai mare de microplastice și nanoplastice în placentă în raport cu o naștere la termen, ci și faptul că acest lucru s-a întâmplat mai devreme în timpul sarcinii. ”Acest lucru sugerează posibilitatea ca materialele plastice acumulate să contribuie la riscul și apariția nașterii premature”, a spus Aagaard.

            Alături de alte cercetări recente, acest studiu se adaugă numărului tot mai mare de dovezi – de la boli de inimă la posibile accidente vasculare cerebrale -, care ”demonstrează un risc real al expunerii la plastic asupra sănătății și afecțiunilor umane”, a continuat ea. Rezultatele acestei cercetări, la care au participat și oameni de știință de la Universitatea din New Mexico, SUA, au fost publicate în jurnalul științific Pregnancy al Society for Maternal-Fetal Medicine (Societatea pentru Medicină Materno-Fetală), cu sediul la Washington. Detalii cu privire la rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea anuală a acestei organizații, în desfășurare în această perioadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?