Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Conducerea Spitalului Județean Focșani explică introducerea taxei la Triajul de Pediatrie; trei medici pediatri au plecat din spital anul trecut „din motive personale”

COMUNICAT DE PRESĂ, Spitalul Județean Focșani:


Statistic, începând cu luna ianuarie, incidența virozelor respiratorii și a gripei explodează, de aici și valul uriaș de pacienți care asaltează spitalul, în special Secția Pediatrie. În ultima săptămână, în Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani au fost tratate 34 cazuri de afecțiuni clinice compatibile cu gripa, 261 cazuri de infecții respiratorii acute (cele mai afectate categorii au fost copii cu vârsta 0-1 an: 44 cazuri; 2 -4 ani: 89 cazuri și 5-14 ani: 85 cazuri) și 67 de cazuri de pneumopatii acute.

Secția Pediatrie a spitalului are 45 de paturi, care în acest sezon sunt permanent ocupate, și funcționează cu trei medici. Cabinetul Pediatrie din Ambulatoriul de Specialitate al spitalului funcționează cu un număr de doi medici, care lucrează in ture, iar garzile secției de pediatrie sunt acoperite de opt medici. Anul trecut au plecat din spital trei medici pediatri, din motive personale.
În această perioadă, a gripelor și a virozelor respiratorii, ne-am confruntat cu un asalt uriaș de pacienți în serviciul de Triaj pediatrie, deși nu reprezentau urgențe medicale, lucru care aproape a dus la blocarea activității. În contextul unei avalanșe de pacienți, medicului îi este dificil să asigure în același timp asistența medicală bolnavilor internați, asistența medicală urgențelor majore și în egală masură, asistența medicală tuturor cazurilor care nu prezintă urgență medicală dar care se prezintă în triaj pediatrie. În aceste circumstanțe, prioritizarea cazurilor grave și complexe este esențială! Gestionarea cazurilor minore suprasolicită personalul medical ducând la scăderea calității îngrijirii pentru pacienții internați și cazurile critice.

Numărul mare de prezentări din Triąj pediatrie, care nu erau cazuri de urgentă medicală, (130 consultatii în 24 de ore), îngreunau desfășurarea unui act medical de calitate. Din acest motiv, s-a recurs la plata taxei de consultație, pentru cazurile care se prezintă în Triaj, nu sunt urgență medicală dar vor o consultație la cerere. Aplicarea taxei de consultație la cerere nu este un element nou, conform legislației face parte din tarifele percepute pentru serviciile medicale la cererea pacientului, existente în toate spitalele din țară.

Serviciile medicale taxate sunt afișate la loc vizibil pentru pacienții care doresc acest tip de serviciu. Dovada funcționării acestei metode este aceea că numărul de prezentări în Triąj a scazut în ultima săptămână de la 130 prezentări în 24 ore, la 60-70 prezentări.

Triajul de Pediatrie este destinat cazurilor de urgență medicală. Pentru a înțelege diferența și pentru a putea prioritiza cazurile, la loc vizibil, medicii au afișat o listă cu simptomatologia urgenței medicale. Dintre acestea fac parte: copii sub 3 luni cu febră peste 38 grade C , copii peste trei luni cu febră peste 39 grade C, convulsii, alterarea stării de conștiență, șocul anafilactic și alergodermiile generalizate, deshidratarea acută prin pierderi digestive (vărsături, diaree), hematemeza, rectoragii, hemoptizii, insuficiență respiratorie acută cu disfonie marcantă (răgușeală), dispnee, edeme diverse etiologii, traumatisme.

De asemenea, pacienții cu certificate de handicap sau care vin cu trimitere de la medicul de familie nu plătesc consultația, chiar dacă nu reprezintă urgență medicală.

Rolul triajului pediatric este acela de a identifica cazurile care necesită atenție medicală imediată și de a filtra cazurile minore ce pot fi direcționate către: medicul de familie sau, după caz, către cabinetul din ambulatoriul integrat al spitalului.
Medicul de familie are rolul și competența de a evalua și gestiona afecțiunile comune, precum virozele respiratorii, febra scazută sau erupții cutanate minore. Medicul de familie este primul punct de contact pentru cazurile ușoare sau necomplicate, fiind pregătit să ofere îngrijire medicală primară si să stabilească dacă este nevoie de trimitere la un medic specialist.

De asemenea, cazurile care necesită o evaluare suplimentară, dar nu constituie urgentă, pot fi programate pentru consultație în ambulatoriul de specialitate.
Direcționarea cazurilor minore către medicul de familie sau ambulatoriu ajută la decongestionarea serviciului de urgențe, evitând timpii mari de așteptare pentru cazurile grave.

Pacienții cu probleme minore pot primi îngrijiri medicale adecvate într-un mediu mai putin aglomerat, cum ar fi cabinetul medicului de familie sau ambulatoriu. Acest circuit respectă principiul asistenței medicale primare și degrevează serviciul de urgențe pediatric. unde resursele trebuie concentrate spre cazurile grave.

.
MANAGER,
Dr. Ifrim Rodica Ioana

Întocmit,
Comp. Relații cu Publicul
Ref. Cosma Mîndrilă Alina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?