Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru, a declarat, miercuri, la Brașov, că agențiile pentru protecția mediului din țară „nu pot fi restructurate”, deoarece și așa personalul nu este suficient, menționând că va exista o reorganizare, care ar urma să implice o unificare cu agențiile pentru arii naturale protejate.
Șeful ANPM a precizat că, deocamdată, nu are date concrete despre această reorganizare, menționând însă că Agenția pe care o conduce este exceptată de la efectele „ordonanței trenuleț” în ce privește blocarea posturilor. „Eu îmi doresc din suflet să nu avem o restructurare.
Vom avea o reorganizare – și aștept să văd cu ce HG va veni Ministerul (Mediului – n.r.). Știm că voința politică este să avem o singură autoritate de reglementare și o singură instituție de control. Eu cred că agențiile de protecție a mediului nu pot fi restructurate, pentru că avem o activitate foarte complexă și un volum de muncă extraordinar de mare”, a afirmat Păștinaru.
Conform acestuia, unul dintre domeniile în care angajații agențiilor de protecție a mediului duc lipsă de personal este activitatea din comisiile ce stabilesc pagubele făcute de animalele sălbatice, dând exemplul Brașovului, unde trei angajați, care au și alte atribuții, au făcut parte, anul trecut, din peste 150 de comisii.
„În 2024, am avut doar la nivelul județului Brașov 154 de comisii în ce privește Hotărârea de Guvern cu privire la pagubele făcute de animalele sălbatice și doar 3 angajați care sunt membri în aceste comisii. Gândiți-vă că sunt zile în care avem o comisie la Hălchiu și alta în altă zonă și același om trebuie să ajungă dintr-un capăt al județului în altul”, a menționat șeful ANPM.
Potrivit lui Păștinaru, în prezent, din cele aproximativ 2.000 de posturi din cadrul ANPM, sunt ocupate 1.700 – 1.800.