Am fost sesizați pe adresa redacției recent cu privire la o anumită situație care s-ar întâmpla în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani„la Unitatea Primiri Urgențe”. Situația, calificată drept „un dezastru”, ar consta în aceea că „medicii cer bani pentru consult, ceea ce nu este normal”.
„De ce mai plătim sănătatea, dacă și la stat trebuie să plătim pentru copiii noștri? Să ne dea statul banii înapoi de la sănătate că ne tratăm la privat. Au ajuns mamele să fie jignite și înjosite de către cadrele medicale, că se duc la urgențe pentru a trata o URGENȚĂ ce nu poate aștepta până dimineață, e normal??”, ne-a scris un cititor.
De altfel, situații similare sunt relatate și pe diverse grupuri de pe rețelele de socializare, una dintre explicațiile oferite tot aici fiind aceea că, la Spitalul Județean, „de la începutul anului se taxează urgențele pe care ei nu le consideră urgențe”.
Realitatea este că la Spitalul Județean există o astfel de taxă, care constituie un venit propriu la buget, însă aceasta este instituită de câțiva ani.
În 2018, decizia a fost ca taxa în cauză să fie de 80 de lei pentru un consult la medicul specialist și 100 de lei la medicul primar, pentru cazurile care nu constituie o urgență și acolo unde nu se prezintă un bilet de trimitere de la medicul de familie. În ceea ce privește Pediatria, la Spitalul Județean este doar cabinet de triaj, în cadrul căruia se „rotesc” doar trei medici.
Numărul acestora s-a înjumătățit față de anii anteriori și este posibil ca, din cauza afluxului mare de pacienți, să fie făcută o „triere” prin aplicarea acestei taxe. Situația este cumva similară celei din Policlinică, acolo unde pacienții care se prezintă fără bilet de trimitere plătesc consultația.