Organizațiile care au înființate Unități Protejate autorizate trebuie să trimită rapoartele de activitate pentru anul 2015, în format scris, până la data de 31 ianuarie a.c., Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD). Potrivit unui comunicat dat publicității pe site-ul instituției, adresa la care trebuie trimise aceste rapoarte este ANPD, Calea Victoriei, nr.194, sectorul 1, București. Modelul raportului de activitate poate fi văzut accesând: http://anpd.gov.ro/web/1674-2/
Potrivit legislației în vigoare, prin unitate protejată autorizată se înțelege operatorul economic de drept public sau privat, cu gestiune proprie, în cadrul căruia cel puțin 30% din numărul total de angajați cu contract individual de muncă sunt persoane cu handicap. Unitățile protejate pot fi înființate de orice persoană fizică sau juridică, de drept public sau privat, care angajează persoane cu handicap. Asemenea unități pot fi organizate cu sau fără personalitate juridică, acestea din urmă fiind cu gestiune proprie, sub formă de secții, ateliere sau alte structuri din cadrul operatorilor economici, instituțiilor publice ori din cadrul organizațiilor neguvernamentale, precum și cele organizate de persoana cu handicap autorizată, în condițiile legii, să desfășoare activități economice independente.
În județul nostru există, în momentul de față, două unități protejate autorizate, una în Focșani, care are ca domeniu de activitate fabricarea unor produse din material plastic, și alta în Adjud, care are ca domeniu de activitate fabricarea de articole de îmbrăcăminte pentru lucru.