Ediția: Marți 21 ianuarie 2025 Nr. 6797
Ediția: Marți 21 ianuarie 2025 Nr. 6797

„Lumea este a celor care citesc – luna lecturii”, proiect educațional la Școala din Gugești  

La Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” din Gugești a debutat proiectul educațional „Lumea este a celor care citesc – luna lecturii”. Acest proiect se adresează elevilor școlii și își propune să îi încurajeze pe aceștia să citească operele marcante ale literaturii române și să manifeste interes față de personalitățile cuturale cu statut de simbol ale culturii românești.

Așa cum bine știm, abilitățile legate de lectură sunt baza dezvoltării gândirii critice și gândirii analitice. Totodată, restructurarea itemilor de la Examenul de Evaluare Națională accentuează nevoia dezvoltării obiceiului de a lectura pentru elevii de toate vârstele. Tocmai din această pricină membrii corpului profesoral al școlii noastre își propun să intensifice și să diversifice activitățile legate de lectură care se adresează elevilor.

Ne dorim, totodată, să îi încurajăm pe elevii noștri, și nu numai, să exprime non-verbal emoțiile trăite în timpul actelor artistice, motiv pentru care le-am propus activitatea cu titlul „Eminescu, la ceas aniversar”, o activitate care i-a invitat să audieze poeziile marelui poet național Mihai Eminescu, în recitarea marilor actori români, apoi i-a încurajat să ilustreze în lucrări de tip colaj, pictură, desen, grafică, design graphic digital mesajul artistic al poeziilor audiate, pe care ulterior le-am organizat în expoziții, atât la școala de centru cât și la structură”, a declarat directorul școlii Anca Violeta Grecu, unul dintre coordonatorii proiectului.

Am lucrat, alături de doamna director Anca Violeta Grecu, la conceperea unui concurs de tip Kahoot, care a conținut aspecte legate de viața și opera poetului Mihai Eminescu care le-au fost prezentate elevilor la orele de curs. La această activitate-concurs cu titlul „Să-l cunoaștem mai bine pe Eminescu!” au participat patru echipe mixte, alcătuite din elevi de gimnaziu, din clasele 5A, 6A, 7A și 8A.

La final, copiii au primit diplome și premii din partea SNFOR, reprezentată de doamna Mirică Alina Maria, membră a acestei societăți, și din partea parohiei Gugești III, prin implicarea părintelui paroh Mirică Valentin”, a spus profesorul de informatică Daniel Valentin Grecu.

Ținând cont de faptul că începând cu data de 15 ianuarie, momentul în care este sărbătorit Luceafărul poeziei românești, și până pe 15 februarie, Ziua Națională a lecturii, avem un interval generos de patru săptămâni, am propus prezentul proiect pentru a încuraja dezvoltarea rutinelor legate de lectură. Săptămâna aceasta am desfășurat mai multe activități legate de nașterea marelui poet național Mihai Eminescu:

,,Eminescu, poet național și universal” – activitate în care elevii au fost invitați să conceapă postere și prezentări PPT, bazate pe informațiile prezentate la orele de curs, „Eminescu, la ceas aniversar” – expoziție în care au fost expuse lucrările realizate de aceștia pe teme de inspirație eminesciană,

„Poezia eminesciană în interpretarea marilor artiști” – activitate în cadrul căreia elevii au audiat creațiile marelui poet în interpretarea actorilor români, „Să-l cunoaștem mai bine pe Eminescu!”- activitate de tip concurs, „Recitînd din creațiile marelui poet”- activitate de tip spectacol, în care copiii au recitat cele mai cunoscute poezii, iar corul școlii, coordonat de doamna profesor Toader Raluca, a interpretat melodii inspirate de opera eminesciană.

Evident, în celelalte trei săptămâni de implementare a proiectului, avem pregătite alte activități, cel puțin la fel de antrenante și atractive”, a adăugat și profesoara consilier educativ, Alina Maria Mirică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?