Ediția: Luni 20 ianuarie 2025 Nr. 6796
Ediția: Luni 20 ianuarie 2025 Nr. 6796

Dacă aveți opinii despre managementul spaţiului hidrografic Siret și al riscului la inundații, le puteți transmite la Administrația Bazinală de Apă Siret

INFORMARE DE PRESĂ:

Consultăm publicul asupra calendarului şi programului de lucru privind activităţile de participare a publicului, în scopul realizării celui de-al 4-lea Plan de Management al spaţiului hidrografic Siret și celui de-al 3-lea Plan de Management al Riscului la Inundații

Administrația Bazinală de Apă Siret anunţă începerea activităţilor de consultare a publicului în ceea ce privește Calendarul și programul de lucru privind activitățile de participare a publicului și etapele cheie de realizare a Planurilor de Management actualizate ale bazinelor/spațiilor hidrografice 2028-2033 și a Planului de Management actualizat al Riscului la Inundații 2028-2033.

În decembrie 2024 a fost publicat pe website-ul Administraţiei Bazinale de Apă Siret http://siret.rowater.ro/abas/consultarea-publicului/calendar-pmb-si-pmri/ Calendarul și programul de lucru privind activitățile de participare a publicului și etapele cheie de realizare a Planurilor de Management actualizate ale bazinelor/spațiilor hidrografice 2028-2033 și a Planului de Management actualizat al Riscului la Inundații 2028-2033.

Publicul poate să consulte documentul şi poate transmite observațiile și comentariile sale prin email, la adresa de contact dispecer@das.rowater.ro până la data de 30 iunie 2025. La nivelul Uniunii Europene, au fost promovate instrumente legislative pentru protecţia și managementul durabil al resurselor de apă.

Dintre acestea, o importanţă deosebită o are Directiva Cadru Apă 2000/60/EC (DCA), care defineşte apa ca pe un patrimoniu ce trebuie protejat, tratat şi conservat ca atare. Această directivă asigură cadrul necesar gospodăririi durabile a apei, ceea ce presupune gestiunea cantitativă şi calitativă a apelor, având ca scop atingerea „stării bune” a apelor și prevenirea deteriorării acestora.

Instrumentul de implementare al DCA, reglementat prin Articolul 13 şi Anexa VII, este reprezentat de Planul de Management al bazinului/spațiului hidrografic care, pe baza cunoaşterii stării corpurilor de apă, stabileşte obiectivele ţintă pe o perioadă de 6 ani şi propune măsuri pentru atingerea acestora.

Planul Naţional de Management al apelor României constituie componenta de gestionare calitativă a resurselor de apă. El are ca scop fundamentarea măsurilor, acţiunilor, soluţiilor şi lucrărilor pentru atingerea şi menţinerea obiectivelor de mediu, identificarea presiunilor antropice importante şi al impactului activităţilor umane asupra stării apelor de suprafaţă şi subterane, diminuarea efectelor negative ale presiunilor antropice şi reducerea poluării.

Astfel, de la implementarea DCA la nivel național și până în prezent, au fost elaborate și actualizate trei planuri de management, fiecare fiind aprobat prin hotărâre de guvern (80/2010, 859/2016 și 392/2023).

Director, Drd.ing.ec. Relu ADAM

Sursa foto: Facebook/Apele Române Siret

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?