O comisie guvernamentală japoneză a anunțat joi că a crescut la 82% probabilitatea ca un ”mega cutremur” cu magnitudinea 8 sau 9 să lovească țara în următorii 30 de ani, transmite AFP. Comitetul de cercetarea asupra cutremurelor estimează în prezent că probabilitatea producerii unui astfel de seism în următoarele trei decenii poate fi estimată între 75% și 82%, comparativ cu un interval de 74% până la 81% anterior. Dacă ar avea loc, ”mega cutremurul” ar putea afecta o porțiune semnificativă a coastei japoneze la Oceanul Pacific, amenințând până la 300.000 de persoane și provocând pagube de mii de miliarde de dolari, potrivit estimărilor.
Fosa submarină Nankai, care se întinde paralel cu coasta estică a țării, pe 800 de kilometri, de la orașul Shizuoka (la vest de Tokyo) până la insula Kyushu (sud), este monitorizată în mod deosebit – aceasta fiind deja punctul de plecare pentru cutremure devastatoare, cu magnitudini record, între 8 și 9, produse la fiecare 100 sau 200 de ani.
Aceste ”mega cutremure”, care tind să se producă în perechi, sunt cunoscute pentru faptul că generează tsunami redutabile. În 1707, toate segmentele fosei Nankai au cedat în același timp, declanșând al doilea cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei.
Acest seism, care a declanșat ultima erupție a Muntelui Fuji, a fost urmat, un secol și jumătate mai târziu, de două ”mega cutremure” în 1854 și apoi de alte două evenimente similare, în 1944 și 1946. ”Au trecut 79 de ani de la ultimul cutremur (cu magnitudine record), iar probabilitatea ca un alt (‘mega cutremur’) să se producă crește în fiecare an cu o rată de aproximativ 1 punct procentual”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul secretariatului Comitetului de cercetare asupra cutremurelor.
Potrivit estimărilor guvernamentale publicate în 2012, micile insule din largul coastelor principale ar putea fi ulterior scufundate de un tsunami de peste 30 de metri. Și zonele cu populație densă de pe principalele insule Honshu și Shikoku ar putea fi lovite de valuri uriașe în doar câteva minute. În august 2024, Asociația japoneză de meteorologie (JMA) a emis o avertizare de ”mega cutremur”, pentru prima dată de când a fost instituit un nou sistem de avertizare, după cutremurul devastator din 2011, care a provocat un tsunami de proporții și un dezastru nuclear la Fukushima. Avertizarea a fost emisă în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,1 care a condus la rănirea a 15 persoane în sudul țării. Alerta a fost ridicată în cele din urmă după o săptămână. Acest episod, care și-a pus amprenta asupra opiniei publice, i-a determinat pe japonezi să-și anuleze călătoriile și să-și facă provizii de urgență, ceea ce a dus la o penurie de orez și de alte produse de bază. Sursa foto: https://www.nationsonline.org/oneworld/map/japan-map.htm