Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a transmis un mesaj în care arată că ceea ce ne reprezintă ca popor în lume sunt cultura, limba română, valorile noastre autentice, fundamentele identității noastre, care ne unesc și ne definesc ca neam.
“Astăzi, de Ziua Culturii Naționale, celebrăm 175 de ani de la nașterea poetului nostru național, Mihai Eminescu, o personalitate de neegalat în literatura română și un simbol al identității noastre naționale, care a surprins în opera sa esența sufletului românesc. Cultura este ceea ce ne reprezintă ca popor în lume: limba română, valorile noastre autentice, fundamentele identității noastre, care ne unesc și ne definesc ca neam. Vrancea are o contribuție și un potențial însemnat în ansamblul culturii naționale, iar noi avem datoria să păstrăm și să valorificăm această moștenire valoroasă transmisă de înaintașii noștri, să o îmbogățim și să o înfrumusețăm în fiecare zi prin faptele noastre. Educația și cultura sunt vitale pentru un viitor mai bun pentru noi, copiii și nepoții noștri. Fie ca această zi să ne inspire să fim mai aproape unii de alții și de valorile noastre naționale și să fim mândri că suntem români!”, a transmis Nicușor Halici.
La Galeriile de Artă din Focșani, s-a desfășurat miercuri un eveniment cultural organizat cu prilejul Zilei Culturii Naționale și al celor 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. În acest context, la inițiativa Academiei Române, anul acesta a fost declarat de Guvernul României, „Anul Mihai Eminescu”. Evenimentul cultural a fost organizat de Consiliul Județean Vrancea prin cele trei instituții de cultură pe care le patronează: Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Muzeul Vrancei și Centrul Cultural Vrancea. Oana-Raluca Boian, manager la Biblioteca Județeană, a precizat că acesta a fost debutul unei serii întregi de activități pe care instituția își propune să le organizeze împreună cu membrii comunității, cu instituțiile de cultură și educație din Vrancea.
La eveniment au participat reprezentanții administrației județene, col. Cristina Duță, de la ISU Vrancea, protoiereul Aurel Boțan, care a adresat un îndemn la lectură și a reamintit rolul Bisericii în viața culturală. Romeo-Valentin Muscă, managerul Muzeului Vrancei, a menționat că Ziua Culturii Naționale reprezintă ziua identității noastre culturale, continuând cu prezentarea vernisajului unei lucrări de excepție despre poetul Mihai Eminescu a pictoriței Elena Bîrhală, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Managerul Bibliotecii Județene a prezentat expozițiile pregătite pentru acest eveniment, precum și lucrările de pictură ale elevilor de la Centrul de Excelență Vrancea, coordonați de prof. Laura Dumitru.
De asemenea, reprezentanții Bibliotecii Județene transmit că „a fost evocată personalitatea plurivalentă și rolul pe care l-a avut vrânceanul Duiliu Zamfirescu, diplomat de carieră, om politic și mai ales scriitor de mare valoare al literaturii române în cultura, în istoria și în diplomația României, iar cel care i-a adus această flacără a personalității sale unice până în zilele noastre, descoperindu-i adevărata valoare, a fost domnul prof. univ. dr. Ioan Adam, reputatul istoric literar zamfirescolog. Doamna bibl. dr. Teodora Fîntînaru a vorbit despre întreaga carieră a domnului prof. univ. dr. Ioan Adam, oferindu-i cu această ocazie o diplomă prin care îi sunt recunoscute meritele depuse în activitatea zamfiresciană. Atmosfera festivă a fost întregită de recitalul susținut de elevii Irina Dumitrache, Sebastian Haută și Antonia Iordache, Școala Populară de Artă din cadrul Centrului Cultural Vrancea, sub coordonarea domnilor profesori Ivan Dumitru, Ticu Dumitru, Adrian Stroia și Ștefania Chirilă. Cu această ocazie, au fost prezentate expoziții dedicate Zilei Culturii Naționale, vernisate de bibliotecarele Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, intitulate „Ziua Culturii Naționale – Arte & Carte”, „Eminescu-i România tăinuită în cuvânt” și „Opera eminesciană în ediții bilingve”, prezentată de bibl. Liliana Cristea”.