Un vrâncean, plutonier major la o unitate militară din județul Bacău, a scăpat cu câțiva ani de închisoare, executați în spatele gratiilor, după ce a fost condamnat pe motiv că și-a terorizat fost iubită. Femeia era măritată, cei doi având o relație extraconjugală, iar în momentul în care aceasta a dorit să încheie relația, inculpatul și-ar fi pierdut rațiunea. Din ce se explica în rechizitoriu, timp de o lună (primăvara – vara anului 2023), inculpatul ar fi amenințat-o pe persoana vătămată cu moartea și cu darea în vileag a unor fotografii compromițătoare surprinzând consumarea unor acte sexuale între cei doi, pentru a o convinge să reia relația cu el.
Ulterior, în iunie 2023, pe fondul stării de ebrietate, bărbatul a mers la fosta sa iubită acasă, i-a distrus ușa prin lovire cu picioarele și cu un cuțit de 18 cm pe care îl avea asupra sa, amenințând-o atât pe aceasta, cât și pe familia acesteia. La acest incident au intervenit polițiștii, care l-au imobilizat pe inculpat și l-au dus la spital, acesta fiind internat la Secția Psihiatrie.
De altfel, vrânceanul a fost și expertizat, considerându-se că avea ceva probleme cu alcoolul. Astfel, s-a stabilit că suferea de tulburare de personalitate emoțional instabilă, „sindrom de dependență etanolică în prezent abstinent în mediul protejat” – dat fiind că era arestat preventiv, medicii concluzionând că, la data săvârșirii faptelor, inculpatul avea discernământ.
Iar instanța a avut în vedere toate probele, inclusiv caracterizările favorabile depuse de inculpat, însă a reținut că acesta „a decis că simpla manifestare de voință a numitei (…) nu este suficientă pentru încetarea relației. Mai mult, a considerat că proferând amenințări și adoptând comportamentul antisocial reclamat în prezenta cauză o va convinge să reia reporturile anterioare.
Prin conduita sa, inculpatul a încălcat valorile sociale protejate de nu mai puțin de 4 texte de lege care incriminează același număr de infracțiuni. Faptul că partea civilă a fost subiectul activ al unui adulter nu este de natură să-i confere inculpatului, pe latură penală, circumstanțe atenuante. (…) Pe de altă parte, instanța nu poate omite faptul că prin prisma calității sale de militar, inculpatul nu cunoștea doar la nivel teoretic riscurile la care s-a expus și a expus și persoana vătămată. Experiența profesională putea și trebuia să constituie un factor de inhibiție a comportamentelor infracționale, ca de altfel și statutul de militar”, reținea instanța la momentul condamnării – primăvara anului 2023, conform rejust.ro.
Așa că vrânceanul a fost condamnat inițial la 2 ani de închisoare, cu interzicerea unor drepturi, inclusiv de a comunica cu ori de a se apropia de persoana vătămată, de soțul și copiii acesteia.
Totodată, militarul trebuia „să frecventeze programul de reintegrare socială Managementul furiei sau un alt program derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate cu tematica din sfera gestionării și dezvoltării abilităților de autocontrol, empatie și gestionare a conflictelor”, să urmeze tratament de specialitate și să presteze „muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Focșani – Adăpostul de câini, sau în cadrul Primăriei Focșani – Adăposturile de zi și noapte „Crucea Roșie”, pe o perioadă de 120 de zile”.
Nu a fost lăsată la o parte nici latura civilă, instanța obligându-l să achite către fosta sa iubită 3.000 de lei – contravaloarea ușii de acces distruse, 25.000 de lei daune morale și 8.250 lei cheltuieli judiciare. La Curtea de Apel Militară București s-a decis însă ca plutonierul major să execute pedeapsa în regim de detenție, dar și să achite alți 7.999, 99 lei către fosta sa iubită, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Așa vrânceanul a ajuns în penitenciar, în martie anul trecut, în condițiile în care pedeapsa îi expira la termen în octombrie anul acesta. Iar atunci când a solicitat să fie liberat condiționat, calculul indica faptul că executase și câștigase 487 de zile, astfel că îndeplinise fracția cerută de lege.
Totodată, s-a avut în vedere că militarul executa pedeapsa în regim deschis, că a avut un comportament corespunzător în penitenciar, nu fusese sancționat, fusese recompensat de 4 ori, participase la activităţile desfăşurate în scopul reintegrării sociale și la activităţi lucrative, „a menţinut legătura cu mediul de suport, fiind susținut financiar de către familie”.
În plus, s-a constatat că acesta achitase și obligațiile civile, astfel că s-a reținut în motivarea încarcată pe rejust.ro că „petentul condamnat îndeplineşte toate condiţiile pentru a se dispune liberarea sa condiţionată, dând dovadă că a înţeles gravitatea faptelor comise. Condamnatul poate fi reintegrat în societate, şi considerăm că gravitatea faptelor comise nu constituie un impediment la acordarea beneficiului liberării condiţionate, fiind suficient faptul că aceasta a fost avută în vedere la individualizarea pedepsei pe care o execută”.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: https://www.freepik.com/