Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Un vrâncean s-a dat drept fermier pentru a obține fonduri europene; a fost condamnat și trebuie să ramburseze banii

Un bărbat din Vrancea a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupție legate de accesarea fondurilor europene, fiind obligat totodată să achite despăgubiri de peste 100 de mii de lei. Faptele acestuia s-au derulat în perioada aprilie 2014 – iulie 2016, când, spun procurorii, cu ajutorul mai multor documente false, a beneficiat pe nedrept de fonduri nerambursabile în valoare totală de 178.840 lei de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.

Suma avea legătură cu implementarea unui proiect în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”. Numai că, arată procurorii anticorupție, proiectul a fost implementat doar pe hârtie. Tot ceea ce trebuia să facă inculpatul pentru a beneficia de fonduri ținea de a dovedi că îndeplinește o serie de condiții. Așa că, potrivit rechizitoriului, inculpatul a depus încă de la prima cerere de plată o serie de documente false.

Printre acestea, o copie de pe un certificat de calificare profesională, prin care se atesta urmarea unor cursuri în domeniul „lucrător în fabricarea produselor agricole”, respectiv „fabricarea produselor din agricultură”, un contract de vânzare-cumpărare privind presupusa achiziție a 175 ovine, două formulare de mișcare – unul atesta mișcarea/ transferul celor 175 de ovine, iar al doilea a unui număr de 60 de ovine.

Totodată, procurorii mai detaliau că inculpatul dăduse mai multe declarații pe propria răspundere, pentru a certifica faptul că este membru al unei familii de fermieri din Gura Caliței, și că a lucrat câteva luni în cadrul unei ferme, dar și la ferma pe care o administra, iar ulterior, a continuat să depună prin mama sa – pe care o mandatase în acest sens – acte false, în susținerea celei de-a doua cereri de plată.

Numai că, între timp, au existat mai multe sesizări ce priveau obținerea pe nedrept de fonduri europene, adică fapte presupus a fi fost comise de persoane care ar fi accesat și obținut finanțare, deși nu îndeplineau condițiile de eligibilitate. Iar în ceea ce îl privește pe vrâncean, parte din acuzații s-au bazat inclusiv pe mărturiile părinților acestuia, dar și ai unor cunoscuți de-ai săi, care au relatat că bărbatul nu era nici pe departe fermier și că, de fapt, după accesarea fondurilor plecase la muncă în străinătate.

Probele, odată puse cap la cap de anchetatori, au fost analizate de instanță, care a dispus condamnarea inculpatului pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată.

În total, 2 ani de închisoare cu suspendare, plus obligația de a „presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria comunei Gura Caliței, jud. Vrancea sau Școala Generală Gura Caliței (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune)”.

Sentința pe parte penală a fost menținută ulterior definitiv, de Curtea de Apel Galați, fiind modificat doar paragraful care viza partea civilă. Astfel, vrânceanul trebuie să achite „accesorii constând în dobânzi şi penalități calculate de la data decontării tranșei de plată în valoare de 107.304 lei, respectiv de la data de 30.04.2014 şi până la data plății efective”.

În același timp, instanțele au dispus „desfiinţarea totală a înscrisurilor ce au fost folosite în proiectul pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri accesat de inculpatul (…)”.

Foto cu caracter ilustrativ, sursa: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?