Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea a încredințat un contract în sumă de 9.352.830,87 lei, pentru servicii de catering pentru centrele din subordine. Este vorba despre un contract de tip acord-cadru pe o perioada de 24 luni, împărțit pe 3 loturi: primul, pentru servicii de catering pentru 20 centre cu 249 beneficiari, al doilea – 3 centre cu 36 beneficiari, iar ultimul – 16 centre, cu 332 beneficiari.
Suma cuprinde serviciile de catering, precum și cele de transport, aceasta înseamnând că prepararea hranei se va face la sediul/ punctul de lucru al prestatorului. Astfel, beneficiarii din centrele care aparțin de DGASPC Vrancea vor avea asigurate micul dejun, prânzul – felul I și II, cina, dar și două gustări – una livrată cu micul dejun și cea de-a doua cu prânzul.
Totodată, contractul are în vedere meniuri speciale pentru zilele de naștere ale beneficiarilor și sărbători legale – 2 zile de Paști, 1 iunie – Ziua copilului, 3 decembrie – Ziua persoanei cu handicap, 25 – 26 decembrie – Crăciunul, 31 decembrie – Anul Nou, dar și alte evenimente. „Se solicită livrarea de meniuri festive/ tradiționale, cu alimente specifice sărbătorilor (cozonac, sarmale, drob, ouă roșii, friptură, salată de boeuf, tort, diferite sucuri răcoritoare carbogazoase/ necarbogazoase/ naturale etc.)”, se explica în caietul de sarcini.
Potrivit cerințelor, micul dejun va fi livrat ambalat în pachete individuale etichetate cu denumirea produsului și data expirarii, în folie vidată, la care se adaugă ceai, lapte (lapte dulce proaspăt, lapte bătut, sana, iaurt) sau cacao cu lapte. Masa de prânz trebuie să fie compusă din felul 1 – supe, ciorbe; felul 2 – fripturi, şnitele, chiftele etc. + garnitură/ mâncăruri scăzute.
Meniul de prânz include și felul 3 – desert: prăjituri, fructe proaspete, compot, budinci, iaurturi de fructe etc., precum şi apă minerală sau sucuri. În ambele cazuri, „gustarea se va constitui din prăjituri ambalate, fructe proaspete, produse de patiserie”. Nu în ultimul rând, cina luată în calcul trebuie să fie hrană caldă sub formă de mâncăruri scăzute, la care se adaugă ceai, compot, lapte sau cacao cu lapte.
Totul, însă, trebuie făcut în baza unui plan de meniu săptămânal, la întocmirea căruia trebuie să se aibă în vedere mai mulți factori: „afecțiunile, bolile și indicațiile medicale cu livrare de meniuri de regim în functie de afecțiunile beneficiarilor (diabet, hepatic-digestiv, pasat și comun); anotimpul în care se aplica meniurile; preferințele asistaților pentru anumite feluri de mâncare;
planurile de meniu întocmite în ultimele două săptămani, spre a nu se repeta felurile de mâncare; realizarea felurilor de mâncare cu gust apetisant, miros plăcut, agreate de cei care le consumă; mâncarea să fie consistentă și să dea senzația de sațietate; să fie variată, atât prin felul produselor, cât și prin tehnologia culinară. (…);
asigurarea meniurilor tradiționale cu ocazia sărbătorilor legale și religioase (Paște, Crăciun, Revelion etc.); în cazul centrului CPRU CANE RSTM Focșani (LOT I), numărul de persoane beneficiare poate varia pe parcursul unei zile, capacitatea maximă a centrului fiind de 20 de persoane, comanda poate necesita completări a numărului de meniuri față de comanda inițiala din ziua respectivă;
în cazul în care există necesitatea deplasării unor beneficiari în altă locație (excursii, concursuri școlare etc.), se va solicita în prealabil ca prestatorul să livreze în zilele respective hrană rece pentru respectivii beneficiari, ținand cont de valoarea normei zilnice și a planului caloric; există posibilitatea ca în centrele aferente loturilor I sau II să apară necesitatea livrării de meniuri specifice persoanelor cu dizabilități, (…);
de asemenea, există posibilitatea ca în centrele aferente loturilor I sau II să apară necesitatea livrării de meniuri specifice beneficiarilor cu vârsta între 0-3 ani, (…). Prestatorul va fi obligat să afișeze “Planul meniu săptămânal” în sala de mese la începutul fiecărei săptămani, contrasemnat de către dietetician”, se preciza în caietul de sarcini.