Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Donald Trump vrea Groenlanda, inclusiv apelând la forța militară, și anexarea Canadei

          Comisia Europeană a cerut miercuri respectarea suveranității statelor membre ale UE și a susținut că Groenlanda, insula arctică autonomă dependentă de Danemarca, este protejată de apărarea colectivă a UE, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit cu o veche idee a sa ca SUA să cumpere această insulă și nu a exclus posibilitatea de a recurge la forța militară pentru a prelua acel teritoriu, relatează agențiile AFP și EFE. ‘Din fericire, aceasta este o întrebare foarte teoretică. În termeni legali, dacă s-ar aplica articolul 42.7 (din Tratatul UE, asupra apărării colective), s-ar aplica în cazul Groenlandei’, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho, întrebată la conferința zilnică de presă a acestei instituții despre declarația lui Trump asupra posibilității de a folosi forța pentru a aduce Groenlanda sub controlul SUA.

          Aceeași purtătoare de cuvânt a subliniat însă că ‘discutăm despre ceva extrem de teoretic asupra căruia nu dorim să elaborăm’ un răspuns și a cerut în plus ‘să nu se compare situația (Groenlandei) cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina’, adică invazia rusă. ‘Nu vedem nicio necesitate în acest moment de a merge mai departe față de ceea ce am spus deja’, a insistat ea. Articolul 42.7 din tratatul UE face referire la solidaritatea țărilor membre în materie de apărare atunci când una dintre ele este ținta unui atac armat și este în esență similar articolului 5 al Tratatului NATO.

          La rândul ei, o altă purtătoare de cuvânt comunitară, Anitta Hipper, a subliniat că suveranitatea statelor membre trebuie să fie respectată și blocul comunitar dorește relații transatlantice puternice. Cât despre cererea lui Trump ca statele membre ale NATO să-și crească bugetele Apărării la 5% din PIB, ea a precizat că UE nu are un asemenea obiectiv (bugetul Apărării pe ansamblul UE este în prezent de numai 1,9% din PIB), dar a apreciat că ‘atunci când vedem toate amenințările – războiul Rusiei contra Ucrainei, amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru noi toți -, Europa trebuie să-și sporească toate eforturile’ în materie de apărare. Statele aliate s-au angajat în urmă cu zece ani, după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, să aloce cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Dintre cele 32 de țări, doar 23 au respectat până acum acest angajament. Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, a avertizat luna trecută că Europa trebuie să cheltuiască ”mult mai mult” pentru a-și asigura apărarea.

          De asemenea, purtătorul de cuvânt comunitar pentru comerț, Olof Gill, întrebat despre o altă amenințare a lui Trump legată de Groenlanda, aceea că SUA vor impune UE taxe vamale consistente dacă Danemarca refuză să negocieze cu Washingtonul vânzarea acestei insule, s-a limitat să spună că este vorba despre ‘o chestiune ipotetică privind o administrație care încă nu a sosit’, referindu-se la administrația Trump, care va fi instalată pe 20 ianuarie.

          Și în precedentul său mandat prezidențial Trump a spus că Groenlanda ar trebui să fie cumpărată de SUA. Guvernul danez a respins de fiecare dată categoric ideea acestuia. Din 2009, Groenlanda are dreptul să-și declare independența față de Danemarca, dar nu a făcut niciodată acest pas. Această insulă vastă, dar care numără doar aproximativ 56.000 de locuitori, are o economie dependentă de pescuit și este finanțată masiv de guvernul danez, deși dispune de mari resurse naturale, inclusiv petrol și gaze naturale. Cu baza sa aeriană Pituffik, Groenlanda este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA și pentru sistemul american de avertizare timpurie a rachetelor balistice.

          Pe de altă parte, liderii politici canadieni au denunțat rapid marți amenințările președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a anexa forțat Canada și au asigurat că țara lor nu va face niciodată parte din SUA, informează miercuri EFE. Premierul canadian Justin Trudeau a declarat, într-un mesaj pe rețelele de socializare, că ‘Canada nu va face niciodată, niciodată parte din Statele Unite’. ‘Lucrătorii și comunitățile din ambele țări beneficiază de faptul că suntem unul pentru celălalt cei mai mari parteneri comerciali și de securitate’, a adăugat Trudeau.

          Marți, într-o conferință de presă, Donald Trump a exclus utilizarea forței militare pentru a anexa Canada, dar a spus că va folosi ‘forța economică’.

          Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, s-a alăturat și ea criticilor și a calificat declarațiile lui Trump drept ‘amenințări’ ce afectează relația bilaterală. ‘Comentariile președintelui ales Trump arată o lipsă totală de înțelegere a ceea ce face din Canada o țară puternică. Economia noastră este puternică. Oamenii noștri sunt puternici. Nu vom da niciodată înapoi în fața amenințărilor’, a adăugat Joly pe rețelele de socializare.

          La rândul său, liderul Partidului Conservator, Pierre Poilievre, a profitat de declarațiile lui Trump pentru a-l ataca pe Trudeau, care a anunțat luni că își va da demisia în următoarele săptămâni, când Partidul Liberal de guvernământ va alege un lider care să îl înlocuiască. ‘Canada nu va fi niciodată statul (american – n.r.) numărul 51. Suntem o țară mare și independentă. Suntem cei mai buni prieteni ai SUA. Am folosit miliarde de dolari și sute de vieți pentru a ajuta SUA să se răzbune pentru atacurile Al Qaida din 11 septembrie’, a spus Poilievre. Liderul conservator, care potrivit sondajelor de opinie va câștiga următoarele alegeri generale, a adăugat că ‘jalnicul’ guvern Trudeau nu a intervenit în această situație pentru a apăra Canada.

          Un alt lider al opoziției, Jagmeet Shing, președintele Noul Partid Democrat (NPD), social-democrat, a fost mai direct. ‘Nu mai spune prostii, Donald. Niciun canadian nu vrea să meargă cu tine. Suntem mândri că suntem canadieni. Mândri de cum ne ajutăm unii pe alții și ne apărăm națiunea. Atacurile tale vor dăuna locurilor de muncă de ambele părți ale graniței. Dacă ataci locurile de muncă din Canada, americanii vor plăti’, a spus el.

          Și Andrew Coyne, unul dintre principalii comentatori politici din Canada, a declarat: ‘Această țară este atacată. De vecinii noștri’. ‘Prezumția de bază a istoriei Canadei, că vom avea întotdeauna un aliat democratic stabil în sud, a luat sfârșit. Nu sunt stabili, nu este probabil să rămână democratici și, sub Trump, nu sunt aliații noștri’, a apreciat comentatorul politic canadian.

Foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?