Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de partidele din coaliţie pentru Preşedinţia României, a anunţat luni preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan. „PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un Guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră. Una dintre prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia”, a arătat liderul PNL, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, alături de liderii PSD, UDMR şi reprezentantul minorităţilor.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, semnarea acordului politic între PSD, PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale pentru a prelua guvernarea. „Avem un acord politic. Fiecare dintre semnatari a înţeles mesajul românilor de la alegerile generale”, a declarat Ciolacu.
Potrivit acestuia, obiectivele coaliţiei sunt apărarea locului României în Europa şi NATO şi apărarea identităţii naţionale.”Fiecare dintre semnatarii acestui acord politic a înţeles semnalul românilor de la alegerile generale şi cred că datoria noastră este, în primul rând, să apărăm valorile democratice, să apărăm parcursul şi locul României în Europa, în NATO şi, nu în ultimul rând, să apărăm valorile şi identitatea naţionale. Nu va fi un mandat uşor pentru viitorul Guvern, dar aşteptarea românilor este pentru reforme, pentru transparenţă, pentru reducerea cheltuielilor bugetare şi aşteptarea mediului de afaceri, este pentru o predictibilitate şi sustenabilitate financiare. Ne asumăm împreună acest lucru”, a subliniat Ciolacu.
Coaliţia PSD, PNL, UDMR, minorităţi propune recâştigarea încrederii cetăţenilor, a afirmat, luni, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după semnarea acordului politic. „Suntem conştienţi că ne aflăm într-o situaţie de criză politică adâncă. Este şi o criză de încredere şi această coaliţie propune să recâştigăm încrederea cetăţenilor, încrederea oamenilor, fiindcă este cel mai important lucru, fără de care nu se poate ieşi nici din criza politică şi nu se pot face nici reformele necesare, din care va câştiga fiecare comunitate, fiecare om. De aceea, ne-am asumat această coaliţie şi UDMR este semnatară a acordului de coaliţie”, a transmis preşedintele UDMR.
El a făcut apel la organizarea cât mai rapidă a alegerilor prezidenţiale. „În perioada care urmează, imediat după sărbători, cea mai mare provocare e să avem un buget bine construit, un buget echilibrat pentru 2025 şi să organizăm alegerile prezidenţiale cât mai repede posibil, dacă se poate înainte de sărbătorile pascale de anul viitor”, a susţinut Kelemen Hunor.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, după consultări cu partide parlamentare, că este posibil ca „în foarte scurt timp” să fie format un guvern al coaliţiei pro-europene.
„Coaliţia pro-europeană formată din PSD – PNL – UDMR şi minorităţi a venit cu toţi liderii împreună, au solicitat să vină cei patru lideri împreună, m-au informat că negocierile pentru găsirea unei ecuaţii guvernamentale solide sunt spre finalizare. Există premise ca în foarte scurt timp să avem o formaţiune guvernamentală definitivată în urma negocierilor”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a organizat, în prima parte a zilei, consultări cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui premier. Au răspuns invitaţiei coaliţia PSD – PNL – UDMR plus minorităţi şi USR, iar partidele AUR, S.O.S. România şi P.O.T. au refuzat să se prezinte. Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat sâmbătă şi că trebuie să-şi dea demisia.