Ambasadele mai multor ţări partenere au felicitat joi România pentru aderarea completă la Spaţiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025. Ambasada Olandei la Bucureşti a publicat un mesaj pe Facebook – „Felicitări, România” -, însoţit de un indicator rutier pe care scrie „Schengen”. La rândul ei, Ambasada Franţei în România a făcut apel, în acest context, la o Europă a solidarităţii. „Felicitări României pentru aderarea deplină la Spaţiul Schengen! Un pas important care ne consolidează parteneriatul european şi angajamentul pentru o Europă deschisă şi solidară”, au scris reprezentanţii misiunii diplomatice franceze, pe platforma X. Ambasada Germaniei a evidenţiat beneficiile pe care le aduce României apartenenţa completă la spaţiul european de liberă circulaţie. „Decizia de astăzi trebuia luată de mult timp. România îndeplineşte deja de multă vreme toate cerinţele pentru a deveni membră cu drepturi depline în Spaţiul Schengen. De aceea, Germania a sprijinit activ România în acest demers, în special în ultimii ani. Ne bucurăm alături de toţi românii pentru acest succes demult meritat. Circulaţia liberă a persoanelor şi a mărfurilor aduce numeroase beneficii concrete – pentru oameni, pentru economie şi pentru o Europă unită. Felicitări, România!”, a transmis ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer.
Şi Statele Unite ale Americii, partenerul strategic al României, au transmis felicitări. „Felicitări, România, pentru intrarea în Spaţiul Schengen! Acest pas important consolidează legăturile dintre România şi Uniunea Europeană. Ambasada SUA la Bucureşti se alătură celebrării acestui moment istoric”, a transmis Ambasada SUA, pe Facebook, distribuind şi mesajul şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Complet în Schengen – unde vă este locul”.
Premierul Marcel Ciolacu subliniază că aderarea României la zona Schengen va reprezenta un beneficiu major pentru economia ţării şi călătorii mai rapide în spaţiul Uniunii Europene. „România aderă pe deplin la zona Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, în urma deciziei de astăzi a Consiliului JAI. Un beneficiu major pentru economia noastră şi călătorii mai rapide acasă pentru milioanele de români care locuiesc şi călătoresc în UE”, a scris premierul, pe reţeaua X.
Timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE, a anunţat joi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. „Este oficial! De la 1 ianuarie 2025 suntem membri deplini ai Spaţiului Schengen, inclusiv cu frontierele terestre. De la 1 ianuarie 2025, pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spaţiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontieră. Se reduc astfel timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la: Curtici; Valea lui Mihai; Salonta; Episcopia Bihor; Carei”, a scris ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook. Pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen se traduce prin eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine, Ungaria şi Bulgaria, astfel că transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE: Vama Veche, Negru Vodă, Giurgiu, Călăraşi, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Calafat, Nădlac 1 şi 2, Vârşand, Borş 1 şi 2 şi Petea.
Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salută aderarea României şi cu graniţele terestre la spaţiul Schengen, 12 decembrie 2024 fiind considerată „o zi istorică aşteptată de 13 ani şi 9 luni, cu pierderi de 22 de miliarde de euro pentru transportatorii români”, care oferă în prezent un important potenţial de creştere economică a României.
Miniştrii de Interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, începând de la 1 ianuarie 2025.