Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Eurodeputaţii români din cea mai mare parte a spectrului politic au salutat joi „momentul istoric” al aderării depline a României la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, în privinţa căruia şi-au exprimat, mai mult sau mai puţin voalat, speranţa că ar putea avea şi un impact electoral.
Eurodeputatul PSD Victor Negrescu, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, a spus că aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă „o victorie pentru ţara noastră, care aduce multe beneficii şi oportunităţi românilor”. „Putem să vorbim de un boost economic de aproximativ 2% din PIB, o creştere economică care va dura în următorii 10 ani, alimentată de aderarea noastră la zona de liberă circulaţie. Vorbim de posibilitatea ca românii să circule mai uşor în spaţiul Schengen. Vor simţi şi ei ce înseamnă să fie cetăţeni europeni cu drepturi depline şi avem şi un beneficiu politic: e un argument împotriva anti-europenilor care în ultimele luni au spus că România nu va intra în spaţiul Schengen şi că Europa nu vrea România, or Europa vrea România”, a declarat Negrescu pentru jurnaliştii români pe marginea Consiliului JAI.
El şi-a exprimat speranţa că aderarea „va ajuta foarte mult în a convinge românii că ţara noastră are nevoie de această apartenenţă la Uniunea Europeană”. Victor Negrescu a spus că acele controale care vor fi efectuate după 1 ianuarie la frontierele României cu Bulgaria şi, respectiv, Ungaria sunt ceva normal în spaţiul Schengen, inclusiv în Europa occidentală. Întrebat dacă aceste controale aleatorii vor permite României să evite blocajele din vamă acuzate de transportatori până acum, Negrescu s-a declarat convins că „încă de la 1 ianuarie vom avea o fluidizare a traficului la frontierele noastre”.
Nicu Ştefănuţă, celălalt vicepreşedinte român al Parlamentului European, un independent afiliat la grupul Verzilor, a declarat, referindu-se la aderarea României la Schengen, că „mai bine mai târziu decât deloc”. „Lumea se complică în jurul nostru şi era şi posibilitatea unui deloc, dar e bine că nu-i aşa. România a devenit specialistă în a prinde trenuri în ultima oră şi sunt sute de ţări pe lumea asta care şi-ar dori să fie în poziţia noastră – să fie membre NATO, membre UE şi cu toate garanţiile şi stabilitatea aferente”, a declarat Ştefănuţă pentru AGERPRES pe marginea Consiliului JAI. „Cred că este şi o înfrângere pentru extrema dreaptă, care nu mai poate spune că românii sunt de clasa a 2-a, că nu facem parte din Uniunea Europeană. Iată că suntem parte din absolut orice, mai puţin din spaţiul euro, unde depinde de noi să fim membru. Deci este o victorie”, a subliniat vicepreşedintele PE. El a adăugat că aceasta este o victorie şi „împotriva ştirilor false”. „Chiar ieri (miercuri – n.r.) am văzut declaraţii pe TikTok care spuneau că nu intrăm în Schengen, că ar fi avut deja loc şedinţa JAI şi că s-a zis nu – sunt minciuni aberante, evident”, a spus Nicu Ştefănuţă.
Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a salutat şi el, într-un comunicat, acest „moment istoric”. „Vom putea călători cu maşina în afara ţării fără să mai pierdem ore întregi la vamă. Călătoriile noastre spre destinaţiile de vacanţă vor fi mai scurte. Drumul înapoi spre casă din ţările unde lucrăm sau studiem va fi mai uşor. Vorbim de peste 25 de milioane de călători şi peste 11 milioane de automobile care au trecut, anul trecut, graniţele României cu Bulgaria şi Ungaria şi care, de anul viitor, nu vor mai pierde timp la vamă”, a precizat Mureşan în comunicat.
„Este un moment istoric, fără îndoială. Este o mai mult decât o reparaţie morală, este o repunere în drept, pentru că este un drept pe care noi ar fi trebuit să îl avem de acum 13 ani. Din diverse considerente politice, această decizie a întârziat. Astăzi, ea devine realitate”, a declarat eurodeputatul USR Dan Barna pentru AGERPRES pe marginea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles. „Cred că România este în situaţia în care astăzi i se face dreptate şi faptul că devenim membri deplini ai Uniunii Europene este un mesaj important pentru românii de acasă, dar poate şi mai important pentru românii din diaspora, care pot de acum să vină înapoi în ţară în călătorie sau pentru alte motive, de sărbători, de exemplu, pot să vină fără să se mai lovească de acea frontieră care îţi dădea cumva un sentiment de lucru incomplet sau de poziţie insuficient convingătoare”, a adăugat Dan Barna.
Miniştrii de interne din ţările UE, reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat postat pe website-ul consilium.europa.eu. „Acest pas important finalizează intrarea deplină a ambelor ţări în Spaţiul Schengen. Acest lucru nu numai că întăreşte Spaţiul Schengen, dar va consolida şi mai mult piaţa internă, va spori călătoriile, comerţul şi turismul. Un Spaţiu Schengen solid consolidează unitatea UE şi face UE mai puternică la scară mondială”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat de presă.