Ediția: Miercuri 11 Decembrie 2024. Nr 6777
Ediția: Miercuri 11 Decembrie 2024. Nr 6777

VIDEO: Lira Vrânceană, un eveniment de top în peisajul evenimentelor de turism-sportiv din România

Comunicat de presă:

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2024, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă „Focul Viu” (ADDFV) a organizat a XXII-a ediție a Lirei Vrâncene, care este un eveniment independent de tip liră, cu câteva elemente de cupă. O inovație în peisajul lirelor este că la Lira Vrânceană se organizează diverse ateliere pentru copii, tineri și nu numai.

Participanții la Lira Vrânceană au fost întâmpinați cu pâine și sare și au fost cazați în cadrul Complexului Flora din satul Greșu. La lăsarea întunericului s-a desfășurat proba de slideshow, care se mai numește diason sau proiecție video, și care a avut ca temă „Voi, printre flori și crește în 2024”.

În deschiderea acestei probe domnul prof. dr. Răzvan Săcrieru (membru de onoare al ADDFV) a susținut o prezentare științifică privind cei 300 de km de căi ferate forestiere din munții Vrancei (existente până la începerea celui de-al Doilea Război Mondial) și ne-a adus în atenție o carte proaspăt apărută, dedicată unui silvicultor care a coordonat împădurirea a mii de hectare de pădure, domnul inginer Neculai Bogdan.

În această primă seară s-au derulat trei ateliere – „Brățările prieteniei”, „Să confecționăm canafi/ ciucuri” și atelierul de cunoaștere „Blazonul meu”. Programul a continuat până după miezul nopții cu momente artistice pregătite de copii dar și cu recitaluri folk. Au susținut recitaluri folk Virgil Gospodaru, Radu Negru, Alexandru Totu, Vlad Adragai.

            A doua zi a Lirei Vrâncene a debutat cu probele de afișaj, unde fiecare club/ asociație participantă a realizat un stand expozițional cu fotografii, lucrări de grafică, afiș ecologic, machetă ecologică. Afișul și macheta ecologică au avut ca temă „Un urs antropizat = un urs mort”.

În jurul orei 10, participanții au plecat în drumeție. O echipă a mers în Cheile Tișiței, iar o alta în Golul Lepșei. Din echipa care a mers pe zăpadă în Golul Lepșei au făcut parte și copiii de la Centrul de excelență în istoria culturii și a civilizației românești – Criterion, Asociația Tineri pentru Educație și Cultură, coordonați de Ana Corina Săcrieru – membru de onoare al ADDFV. 

Fiecare echipă a fost însoțită de doi buciumași veniți din Comuna Spulber, care au transmis semnale cu buciumele lor, așa cum făceau dacii sau feciorii babei Vrâncioaia. La întoarcerea din trasee, participanții au trecut pe la atelierele pregătite, respectiv pe la atelierul de identificare ciuperci, pe la atelierul de construit buciume, dar și pe la două activități sportive („Gresatlonl” și orientare turistică).

În sala în care se lucra la buciume s-a desfășurat și proba surpriză, „Cântatul la bucium” (după câteva minute de antrenament). Efortul depus de invitați a fost răsplătit cu o porție de fasole și o cană de vin fiert realizate de membrii Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Focul Viu (organizatorii evenimentului).

Seara a continuat cu ceea ce se numește proba culturală de grup, în care cluburile/ asociațiile participante au cântat, au recitat, au făcut scenete care au fost jurizate de membrii ADDFV. Până la miezul nopții și după au susținut recitaluri Daniel Iancu, Virgil Gospodaru, Florentina Corogeanu, Raluca Manea, Filip Mihai, Muzsnay Iosif și Grupul Folk Cuart.

Recitalurile au fost întrerupte în primele minute ale zilei de 1 decembrie când colegul Silviu Pleșa Pătrășcanu (cel mai înalt în grad dintre membrii ADDFV) a ordonat onor la drapel și cantautorul adjudean Virgil Gospodaru a dat tonul la intonarea imnului național.

            În ziua de duminică s-a desfășurat festivitatea de premiere care a debutat cu intrarea în scenă a Grupului Muzical „Folk 9”, format din copiii de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Focșani și coordonat de doamna profesor pentru învățământ primar Ileana Mocanu (membru ADDFV). Au fost oferite diplome de participare cluburilor/ asociațiilor participante dar și persoanelor afiliate, astfel:

            Albamont- Alba Iulia; Clubul de Turism Montan Hasmas; Silva Campina; Clubul de Turism Montan Lupii Argintii, Sibiu; Prietenii Munților Măcin; Haiducii Munților, București; Clubul de Turism Creasta Cocoșului, Baia Mare; Asociatia Ecoturistică Șoimii Dunăreni, Brăila; Montan Stil, Bicazu Ardelean; Clubul de Turism și Ecologie Montană Nordic Grup, Sibiu; Clubul de Ecologie și Turism Dr. Gh. Iacomi, Piatra Neamț; Asociația de Turism și Cultură Carpații de Curbură, Râșnov; Mecanturist, Galați; Asociația de Turism și Ecologie Balta Mică a Brăilei, Brăila; Asociația Română de Turism Gioni Babos, București.

            Participanții au fost răsplătiți pentru probele/ secțiunile din cadrul Lirei Vrâncene cu buciume în miniatură realizate de membrii ADDFV (sub îndrumarea meșterului popular Manole Enache din comuna Spulber), diplome, medalii, cărți (determinatoare de ciuperci), obiecte donate de membri asociației noastre (busole, puzzle-uri, bidoane pentru apă) dar și cu sticle de vin.

Premiile generale au fost trei măști de capre folosite la Jocul Caprei în sărbătorile de iarnă, realizate de un meșter popular vrâncean. Această a XXII-a ediție a Lirei Vrâncene s-a bucurat și de susținerea domnului Paraschiv Feliciu și a doamnei Miruna Carabă.

            Participanții ne-au transmis multe mesaje pozitive cu privire la evenimentul nostru, unul dintre ele fiind din partea Asociației de Turism și Cultură Carpații de Curbură, Râșnov. Mesajele ne îndreptățesc să afirmăm că această ediție a Lirei Vrâncene a fost un eveniment de top în peisajul evenimentelor de turism-sportiv din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?