Cele mai frecvente boli care afectează populația în sezonul rece sunt virozele respiratorii și gripa. Simptomatologia este asemănătoare în cazul celor două afecțiuni, numai că gripa evoluează mult mai rapid. Săptămâna trecută a ajuns la spital un bărbat de 32 de ani, după ce a acuzat simptome asemănătoare gripei. În urma controlului clinic, medicii i-au pus diagnosticul de gripă, acesta fiind și primul caz de gripă de anul acesta, din Vrancea. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea prezintă care sunt simptomele specifice fiecărei afecțiuni și care este conduita care trebuie adoptată, mai ales că evoluția gripei este foarte rapidă. „În general, simptomatologia este asemănătoare, dar diferă intensitatea acestora. În cazul virozelor, febra nu depășește 38,5 grade Celsius. În ambele afecțiuni apar simptome ca lăcrimarea ochilor, scurgeri nazale, stare de oboseală nejustificată, numai că în cazul gripei apar dureri de cap foarte puternice, dureri musculare, lipsa poftei de mâncare”, spun specialiștii DSP.
Pentru a preveni virozele respiratorii este recomandată evitarea locurilor aglomerate, acestea fiind boli contagioase cu transmitere pe cale aeriană. În schimb, pentru prevenirea gripei, medicii recomandă vaccinarea antigripală. „Ca măsuri generale de prevenție: evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu bolnavul de gripă; vaccinarea înainte de perioadele cunoscute ca fiind favorabile apariției gripei; se recomandă vaccinarea antigripală în fiecare an; păstrarea unei igiene corporale riguroase și a spațiilor, care trebuie să fie aerisite, încălzite și luminoase. Cei care vor să se vaccineze, pot achiziționa vaccinul din farmacii, fie se pot adresa medicilor de familie. Din momentul în care a fost injectat, vaccinul are nevoie de o perioadă de 14 sau 15 zile pentru a dezvolta imunitatea împotriva virusurilor gripale”, explică specialiștii DSP.
Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecțiuni respiratorii cronice, dar și diabeticii și cardiacii, copiii și adulții cu astm bronșic, care au o evoluție gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar și persoanele vârstnice.
În cazul gripei, automedicația nu este recomandată, așa că la primele semne de boală este recomandată prezentarea la medicul de familie. „Trebuie evitată automedicația, iar prezentarea la medicul de familie să se facă la primele semne de boală. Tratamentul va fi recomandat de medicul de familie, în urma consultației, întrucât gripa se poate complica foarte repede. Este recomandată o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe”, mai spun specialiștii