Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785

UZPR se alătură protestului față de majorarea de către Poșta Română a comisionului pentru distribuirea abonamentelor la cotidiane

          Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) se alătură protestului mai multor editori de presă scrisă din România, care atrag atenția că majorarea de către Poșta Română a comisionului pentru distribuirea abonamentelor la cotidiane la cel puțin 1,5 lei pentru fiecare exemplar distribuit în fiecare zi de apariție va duce la dispariția de pe piață a celei mai credibile surse de informare pentru cetățeni – PRESA SCRISĂ. „Practicarea unui asemenea tarif înseamnă un cost de distribuție de cel puțin 30 de lei lunar la publicațiile care apar cinci zile din șapte, iar pentru cele cu șase apariții pe săptămână prețul va fi și mai mare.  Ținem să precizăm că pe fondul dispariției rețelei de distribuție a presei prin intermediul chioșcurilor private, Poșta Română este singura care, în prezent, poate mijloci accesul publicului la presa tipărită. Or, impunerea unor tarife în mod arbitrar pentru acest domeniu atât de important pune sub semnul întrebării continuitatea apariției presei tipărite.

          În prezent, pentru publicațiile tipărite-cotidiane, comisionul este de aproximativ 30 la sută din prețul de vânzare al ziarului. Majorarea acestei taxe la 1,5 lei pentru fiecare exemplar distribuit va duce la creșterea prețului la cotidiane, ceea ce va determina, în prima fază, scăderea vânzărilor și apoi, în mod evident, încetarea aparițiilor edițiilor tipărite. Or, acest lucru va afecta grav accesul cetățenilor la informații de interes public verificate și documentate într-o perioadă în care mediul online este asaltat de conținut fals și dezinformare. Ca dovadă în acest sens avem efectul asupra primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. În  toate societățile democratice, presa scrisă este considerată garanția informației corecte”, se arată în manifestul editorilor români.

          Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este alături de colegii semnatari și consideră că această majorare pune în pericol aparițiile publicațiilor print, într-un climat și așa tensionat pentru supraviețuirea acestui segment al mass-media și, de asemenea, că produsele media locale în format tipărit sunt esențiale pentru informarea corectă și consecventă a cetățenilor.

          „Datorită rolului pe care îl are în societate, peste tot în lumea civilizată, presa tipărită este sprijinită de stat prin diverse măsuri. În România, publicațiile tipărite nu beneficiază de nicio facilitate. Apariția lor se datorează eforturilor unor echipe de jurnaliști care cred în misiunea lor nobilă și care fac eforturi disperate pentru a rezista în fața prețurilor mari la hârtia de tipar, la energie, impozite și taxe mari, dar și la multe alte obstacole. Existenţa publicațiilor tipărite este o condiție necesară pentru conservarea democrației și asigurarea pluralității opiniilor.

          Majorarea comisioanelor pentru distribuirea abonamentelor va însemna un aport infim la bugetul Poștei Române, dar va duce inevitabil la închiderea a zeci de redacții și dispariția a mii de locuri de muncă. Și aici vorbim de redactorii și reporterii publicațiilor tipărite, de tehnoredactorii care paginează aceste publicații, de angajații firmelor de difuzare din toată țara, precum și de salariații tipografiilor. Astfel, va înceta să existe o întreagă ramură economică, una care contribuie la bugetul țării prin impozitele aferente salariilor angajaților din acest sector, dar și prin taxele și impozitele pe care le plătesc societățile care editează aceste publicaţii. Totodată, Poșta Română va pierde un partener de peste 150 de ani. 

          Peste toate acestea, cel mai grav este faptul că va dispărea cea mai credibilă sursă de informare-presa tipărită, ceea ce înseamnă un atentat la valorile democrației. O generație întreagă care are încredere mare în presa scrisă, prin entități media ce respecta cutumele presei tradiționale – vechi de sute de ani, va fi privată de dreptul de a fi informată. E vorba de drepturi și libertăți ale cetățeanului recâștigate cu sânge la Revoluție! Peste tot în țările cu tradiție democratică, presa tipărită continuă să aibă tiraje considerabile și un număr destul de mare de abonați. Iar acestu lucru se datorează și relației corecte dintre editorilor de  presă și companiile naționale de servicii poștale.

          Ținând cont de toate aceste aspecte, solicităm prim ministrului României, ministrului Cercetării, inovării și digitalizării și directorului General al Poștei Române să nu trateze presa scrisă ca pe operatorii de energie și alte utilități și să stabilească un comision pentru abonamentul la ziar astfel încât cât mai mulți români să aibă acces la informație certă, corectă și de calitate prin intermediul cotidianelor”, arată apelul semnatarilor: 

Ziarul Unirea-Alba

Tribuna-Sibiu

Zi de Zi-Mureș

Mesagerul-Deva

Graiul Sălajului-Zalău

Graiul Maramureșului-Baia Mare

Szabadsag

Făclia de Cluj

Mesagerul de Sibiu

Monitorul de Mediaș

Monitorul de Cluj

Transilvania Business

Gazeta de Nord-Vest

Magazin Sălăjean

Jurnal de Caras-Severin

Monitorul de Botoșani

Monitorul de Suceava

Ziarul de Iași

Monitorul de Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?